2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Arsenalt huszonkét éven át irányító Arsene Wenger forradalmasítaná a futballban használt lesszabályt. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség által a sportág fejlesztéséért felelős igazgatónak megválasztott szakember javaslatát hamarosan megtárgyalhatja a FIFA Szabályalkotó Testülete (IFAB). A 70 esztendős francia szakember a múlt héten, Berlinben tartott 20. Laureus-gálán fejtette ki ötletét a lesszabály módosítását illetően, számolt be az NSO.

A jelenleg érvényben lévő útmutatás alapján lesen van egy játékos, ha az ellenfél térfelén bármelyik testrésze – amellyel érvényes gólt szerezhet – közelebb van a védekező csapat gólvonalához, mint az utolsó előtti védő. Wenger ezt kvázi megfordítaná: elképzelése szerint akkor lenne lesen a támadó, ha nincsen érvényes gólra alkalmas testrésze legalább egy vonalban (vagy hátrébb) a védőhöz képest.

Wenger a VAR miatt sürget változást. A videoasszisztens a közelmúltban – főleg a Premier League-ben – többször felháborodást váltott ki a drukkerekből, fontos gólokat érvénytelenített véleményes szituációkban. „A VAR egyik legerősebb kritikája a lesszabály – idézi a The Guardian Wengert. – Néhány centiméteren múltak leshelyzetek. Itt az idő ezen mielőbb változtatni. Nem jó, hogy lesen van a játékos, mert például az orra – amivel szabályos gólt szerezhet – közelebb van a kapuhoz. Ehelyett a támadó nem lenne lesen, ha van olyan testrésze, amely legalább egy vonalban van a védővel, és szabályos gólt szerezhet vele – még akkor is, ha más ilyen testrésze előrébb van. Ez megoldaná a problémát, nem millimétereken múlna egy döntés.”

A Guardian szerint az IFAB február 29-én tárgyalja meg Wenger javaslatát. Ha elfogadják az ötletet, június 1-jén léphet érvénybe az új szabály, azaz a részben budapesti és bukaresti rendezésű Európa-bajnokságon már eszerint cselekedhetnek a játékvezetők.

Arsene Wenger (j) Fabio Capello társaságában a 20. Laureus-gálán 

Fotó: AFP


Csökkent a VAR-döntésekre fordított idő

Ebben az idényben csökkent a videobíró-technológia (VAR) döntéseire fordított átlagos idő a Bajnokok Ligájában az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hétfői bejelentése szerint. Az UEFA játékvezetői bizottságának vezetője, Roberto Rosetti arról számolt be, hogy átlagosan másfél percet töltenek a kérdéses szituációk vizsgálatával a kontinens legrangosabb klubsorozatának jelenlegi szezonjában, ez az idő 15 másodperccel kevesebb, mint korábban.

A selejtező utolsó körében és a csoportkörben 108 találkozót játszottak le, ezeken a VAR alkalmazását követően 27 alkalommal változtatott a játékvezető az eredeti döntésén, azaz nagyjából négy mérkőzésenként egyszer. „Ez megmutatja a bíráskodás kiváló színvonalát“ – mondta Rosetti, aki hozzáfűzte: lényeges tényező a döntésekre fordított idő is.

A legerősebb európai bajnokságokban nem egyöntetű a VAR támogatottsága, a Premier League-ben például széles körű kritika érte a rendszert, mivel sokak szerint a VAR-játékvezetőknek nagyobb hatáskörük van, mint a pályán lévő kollégáiknak. Rosetti hangsúlyozta, a rendszer elsősorban az egyértelmű hibák kiküszöbölésére szolgál, és nem a többféleképpen megítélhető esetek tisztázására. Kiemelte azt is, a legfontosabb továbbra is az, hogy a játékvezetők a pályán hozzanak helyes és határozott döntéseket.

Az UEFA megerősítette, ebben a szezonban első ízben alkalmazni fogja a technológiát az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában, akárcsak az Európa-bajnokság márciusi pótselejtezőin, valamint a nyári kontinensviadalon. 

Fotó: TASR