2024. july 5., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Iskola-összevonás energiatakarékosság miatt 

Nemsokára megkezdődik az új tanév, így nemcsak a városokban, hanem a községekben is tatarozzák az épületeket. A vidéki iskolák legnagyobb gondját az energiaárnövekedés okozza, ugyanis fizetésképtelenné válhatnak az önkormányzatok, és emiatt arra kényszerülhetnek, hogy összevonják a tanintézeteket. 

– Várjuk az országos költségvetés-kiegészítést, ugyanis az előző elkészítésekor nem számítottunk arra, hogy a négyszeresére drágul a villanyáram és a földgáz. Már most látjuk, hogy támogatás nélkül nem tudjuk lefedni a téli fűtéshez szükséges földgáz árát. Mezőcsávás község nyolc településből áll, mindegyikben van iskola. A községközpontban nyolcadikig vannak osztályok, míg a falvakba óvodások és elemisek járnak. Közel 1000 óvodás és iskoláskorú kezdi majd el az új tanévet. Galambod kivételével – ahol az iskolaépületben van központi fűtés –, máshol  az osztálytermekben csempekályhák vannak, amelyeknek igen nagy a gázfogyasztása. Jelenleg nem tudjuk, hogy miként fogjuk üzemeltetni az iskolákat – mondta Szabó József Levente polgármester, majd hozzátette: a LEADER csoporton keresztül kormánytámogatásra pályáztak egy iskolabusz vásárlására, hiszen gázártámogatás hiányában az lenne a megoldás, ha a falvakból a községközpontba szállítanák az iskolásokat, ahol lenne osztályterem is. 

Azt is megtudtuk, hogy nemrég új igazgatót neveztek ki: Pop Mihaela mezőszabadi tanárt, az aligazgató Nagy Kinga. Az iskolaépületek, kisebb hiányosságokkal ugyan, de rendben vannak. 2013-ban újjáépült a mezőcsávási, a többit meg belül tatarozták. 

Elkészült a szabédi és a mezőszabadi épületek teljes felújítására az előtanulmány, amelynek alapján a vakolás, festés-mázolás mellett a mellékhelyiségeket tennék rendbe, kicserélnék a nyílászárókat és központi fűtést szerelnének be. De ez még csak elképzelés szintjén áll. 

A polgármester véleménye, hogy nem is igazán érdemes befektetni ezekbe az épületekbe, ugyanis egy-két évtizeden belül központosítják majd a községi oktatási intézményeket, különösen a peremtelepüléseken. Jelenleg Mezőfeléből, Mezőcsávásról és Mezőszabadról, de még Mezőménesről is az iskolás-

korúak mintegy 60%-a marosvásárhelyi oktatási intézményekbe jár. Külön iskolabusz szállítja a diákokat, nem beszélve a szülőkről is, akik naponta saját járművel viszik be a városba gyerekeiket.  A tendencia sajnos az, hogy csökken a gyermeklétszám vidéken, és ez hatványozottan érződik a peremtelepüléseken az említett ok miatt. 


Lelkipásztorcsere 

Új szelek a harangtorony alatt 

Június elsejétől fiatal lelkipásztor, Szövérfi Mihály gondozza a mezőcsávási gyülekezetet. Korábban is a községben szolgált, Galambodról hívták meg a presbiterek a községközpontba, Benke János korábbi lelkész ugyanis Székelykeresztúron folytatja szolgálatát. 


A mezőcsávási műemlék harangláb 
  Fotó: Vajda György



Szövérfi Mihály székelytompai születésű, a nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceumban érettségizett, majd a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet elvégzése után a marosvásárhelyi alsóvárosi gyülekezetben gyakornokoskodott. 2017 októberében Galambodon Jakab István esperest váltotta szolgálatában, aki Udvarfalvára költözött. 2016-tól házas, felesége Szövérfi Erika. 

A lelkipásztor lapunknak elmondta, hogy öt évet szolgáltak Galambodon, ahol a 2017-ben rendbe tett templomot vette át. Tovább folytatva az építő munkát, a gyülekezet segítségével ravatalozót építettek, sikerült felújítani az imaházat, ahol gyülekezeti termet, konyhát alakítottak ki. Ottlétük idején több gyülekezetbe is hívták. Mérlegelve a meghívásokat, úgy döntöttek, hogy Mezőcsávást választják. Míg Galambodon a gyülekezethez 153-an tartoztak, a mezőcsávási református egyházközségnek 517 tagja van. Azért fogadták el a meghívást, mert sokkal több lehetőség van a különböző típusú szolgálatra – mondta a pap lapunknak, majd hozzátette, elődjének köszönhetően jól működő közösséget vett át. Folytatják a vallásórákat, az ifjúsági foglalkozásokat, a házas-bibliacsoportot. 

– Alig két hónapos szolgálatunk során feltűnt, hogy viszonylag kevés idős jár a templomba. Családlátogatásaink során megtudtuk, hogy ennek oka az, hogy nagyon messze van a templom (sz.m.: dombon áll, ahova időseknek elég nehéz felkapaszkodni), ezért a presbitériummal közösen az a döntés született, hogy az ősz beálltával (az aratás után) vasárnaponként autóbuszjáratot indítanak be, amellyel az istentiszteletre és természetesen haza is szállítják az idősebbeket – mondta a lelkész, majd hozzátette: a kapcsolattartás eszközeként nemsokára Mezőcsávási Harangszó címmel megjelentetik a gyülekezeti lapot, amelyet a presbiterek juttatnak el a körzetükbe tartozóknak, így ezáltal is alkalmat kerítenek a találkozásokra. Azt tervezik, hogy minden nagyobb  ünnep alkalmával kiadnak egy lapot, így remélik, hogy évi négy kiadvány jut el majd a hívekhez. Felmerült az az igény is, hogy a kisgyerekes családosoknak szervezzenek istentisztelet alatti foglalkozásokat, így októbertől vasárnapi iskolaként ez is beindul. Továbbá szeretnék rendszeressé tenni a bibliai ismeretterjesztő sorozatot, ami nemcsak a Szentírás történeteiről szólna, hanem más témában is szerveznének előadás-sorozatot. Két héttel ezelőtt a családos foglalkozáson 17 házaspár volt jelen, ami azt jelzi, hogy van, akire alapozni, hiszen az erős közösségek alapja a keresztény család – mondta a tiszteletes. Akkor lehet a közösség erős, ha tagjai megerősödnek hitükben, nemzetiségi tudatukban és ennek a jelmondatnak a tükrében szeretnének különböző foglalkozást beindítani.





Ennek jó példája az augusztus 29-én kezdődött vakációs bibliahét, amelynek szervezésében 14 ifjúsági csoportbeli fiatal segített, és az első foglalkozásokra 32 gyerek ment el. A tábor pénteken zárul, vasárnap az istentisztelet után a gyerekek bemutatják a gyülekezetnek, hogy mit tanultak ez idő alatt. Újdonság az is, hogy a presbitérium kinevezett egy háromtagú templom- és temetőkert-gondnokságot, így a megnevezett személyek gondoskodnak arról, hogy mind a templom, mind a műemlék harangláb látogatható legyen nemcsak a helybéliek, hanem a turisták számára is. Mi több, tervben van az is, hogy az egyházközség pályázzon a harangláb állagmegőrzési munkálataira. 

Úgy tűnik, hogy jó kezekbe került a mezőcsávási református gyülekezet, az új lelkész házaspár megújult erővel, energiával az igehirdetés mellett valódi közösségteremtő tevékenységbe kezdett. 


Megoldódik a Mezőségen az ivóvízellátás?

Tekintettel arra, hogy a szárazság idején panaszkodtak a mezőségiek, hogy nem jut elegendő ivóvíz a településekre, arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a helyzet Mezőcsáváson. 
A polgármester elmondta, hogy sikerült a község minden településére bevezetniük a vezetékes ivóvizet. Nyáron valóban gond van a vízellátással. Tudomása szerint a gondot az okozza, hogy a mezőségi fővezeték – amelyen Marosvásárhelytől (a városi víztelepről) Sármásig vezetik az ivóvizet – Marosvásárhely és Mezőszabad közötti szakaszán még régi a cső, és amikor nagyobb a víznyomás, nem bírja a terhelést. 
Hogy elkerüljék a csőtörést, csökkentett nyomással szolgáltatják a vizet, így a Mezőcsávás határában levő dombtetőn álló egykori televízióátjátszó-állomás utáni településekre gyakorlatilag ritkán jut el a víz, mivel nincs megfelelő nyomás a fővezetékben. Ez különösen nyáron, huzamosabb szárazság után okoz gondot, mivel nagyon sokan öntözésre használják a vezetékes vizet. (Sz.m.: Egyes mezőségi települések kútjaiban elapadt a víz.) 
Megoldódni látszik az ügy – vélte a polgármester, aki elmondta, hogy az Aquaserv illetékesei adatokat kértek tőle, és azt ígérték, hogy hamarosan nekifognak Marosvásárhely és Mezőszabad között a régi fővezeték cseréjéhez, ami ha megvalósul, műszaki okok miatt nem lesz gond az ivóvízellátással. 


Csatornázás – látni a végét 

Sajnos a romániai valóságra jellemző helyzet alakult ki Mezőcsáváson a csatornázási munkálatoknál. A polgármesteri hivatal a fővezeték elhelyezésére 2016-ban elnyert egy pályázatot, aminek alapján (részben uniós támogatásból és természetesen az önrészből) 3 millió euróból kiépítették Mezőszabadon, Mezőcsáváson és Mezőfelében a szennyvízcsatornát. Annak rendje és módja szerint elnyerte egy cég a kivitelezési pályázatot, elkezdték a munkálatokat, aztán jött a tél, amikor szüneteltették a munkát, majd kiderült, hogy nem tudják garantálni a minőséget, ezért az önkormányzat felbontotta a kivitelezővel a szerződést, amit a cég megóvott. Három évig tartott a per, ameddig kiderült, hogy a haszonélvezőknek van igazuk, azonban a romániai törvények szerint ez idő alatt nem lehetett másnak kiadni a munkát. 2021-ben sikerült újra meghirdetni a versenytárgyalást, amelyet ezúttal egy marosvásárhelyi cég nyert el. Egyelőre meg vannak elégedve a kivitelezéssel, így három év kimaradás után végre van esély arra, hogy befejezik a munkálatot, ígéretük szerint 2023 tavaszáig, amikor a szerződés alapján a munkatelepet az eredeti állapotában adják vissza a polgármesteri hivatalnak. Ez azt jelenti, hogy elkészülhetnek a járdák is. Esély van arra is, hogy a nemrég meghirdetett Anghel Saligny program keretében az említett három településen a mellékutcákban is kiépítik a csatornahálózatot. Ez még mintegy 18 millió lejbe kerülne, amelyet remélnek, hogy a kormánytámogatással sikerül megvalósítani. Egyelőre a fővezeték munkálatai 70%-ban elkészültek, és már az is jó hír, hogy „látják végre a fényt az alagút végén” – tájékoztatott Szabó József Levente polgármester. 

Aszfaltozás – a csatornázás után 

A mezőcsávásiak legnagyobb gondja, hogy nincsenek aszfaltos utcák. Tavaly, mivel országos érdekeltségű, sikerült leaszfaltozni Mezőménesen a falu központja és az egészségügyi központ közötti utat. Mivel a központ dombon van, ez különleges műszaki beavatkozást is igényelt, ugyanis meg kellett erősíteni az útalapot, mivel fennáll a földcsuszamlás veszélye. A beruházás 4 millió lejbe került. Mezőfelében leaszfaltozták a ravatalozóig vezető utcát mintegy 500 méteren, ahol nemcsak az aszfaltréteget terítették le, hanem az árkokat is elrendezték, ez az utca-korszerűsítés 1,8 millió lejbe került. Az összegeket a polgármesteri hivatal teremtette elő. A csatornahálózat lefektetése után először Mezőszabadon, Mezőcsáváson, Mezőfelében szeretnének minden utcát leaszfaltozni, erre elkészültek a kivitelezési tervek is. Remélik, hogy megvalósítására az Anghel Saligny programon keresztül sikerül majd a pénzt előteremteni. 

A mezőfelei temető felé vezető utca 










Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató