2021. április 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az egészségügyiek több mint felét oltották be megyénkben

Megyénk területén hét oltóközpontot hoztunk létre az első szakaszban, amelyek a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházban, a megyei kórház Hunyadi utcai épületében (Meggyesfalvi negyed, volt munkaorvostani klinika), valamint a vidéki városok kórházaiban működnek. Az oltási kampány első szakaszában az egészségügyben dolgozókat, köztük a családorvosokat, a társadalomvédelmi rendszer alkalmazottait oltjuk be, minden olyan személyt, aki ebbe a kategóriába tartozik. 58 százalékuk fejezte ki igényét, és közülük január 8-ig több mint 2.500 személyt oltottak be. Ez meghaladja a felét azoknak az egészségügyben dolgozóknak, akik feliratkoztak – nyilatkozta dr. Ferencz Loránd, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság aligazgatója. 

– Körülbelül hány százalékra számítanak?

– Bár az oltás nem kötelező, reméljük, hogy a lefedettség minél nagyobb lesz, mert ahhoz, hogy végre túl legyünk a járványon, az lenne jó, ha minél többen és minél hamarabb élnének ezzel a lehetőséggel.

– Kik oltanak? A híresztelések szerint ugyanis előfordult, hogy nem az utasításoknak megfelelően adták be az oltást (csak a bőr alá, és felrázták az ampullát stb.). Gondolom, hogy ilyen nálunk nem fordult elő. 

– A kórházak alkalmazottai oltanak, akik felkészültek, tudják, hogy a deltaizomba kell adni az injekciós oldatot, hiszen megkapták az oltás módjára vonatkozó utasításokat. Az injekció beadásának módja nem igényel különleges szakértelmet.

Fotó: Antalfi Imola


– Mellékhatásokkal szembesültek-e?

– Maros megyében eddig nem regisztráltunk mellékhatást. 

– Van-e elegendő oltóanyag?

– Igen, rendelkezünk a szükséges mennyiséggel, hozzuk folyamatosan a brassói katonai kórházban levő központi raktárból, és azok közül, akik jelentkeztek, senkit sem kellett visszautasítani. 

– Milyen más helységekbe terveznek újabb oltóközpontokat?

– Le kell fednünk az egész megye területét ahhoz, hogy az összlakosságot beolthassuk, ennek érdekében legkevesebb húsz oltóközpont megnyitását tervezzük tornatermekben, kultúrházakban, melyik polgármesteri hivatal hol találta meg az ennek megfelelő helyiséget. 

– A második szakaszban a szociális rendszer gondozottjai következnek?

– Igen, és mellettük a 65 év felettiek, a krónikus betegek, valamint a közönséggel kapcsolatba kerülő személyek, a tanügyben dolgozók, az egyháziak, a rendőrök, a postások, a szolgáltatás, a kereskedelem területén dolgozók, majd mindenki sorra kerül, aki igényli az oltást. 

– Hány személyt kellene beoltani a megyében, hogy a járvány terjedését meg lehessen állítani?

– A lakosság 60-70 százalékát. Ezért arra bátorítok mindenkit, hogy éljen ezzel a lehetőséggel. Aki nem teszi, az vállalja a kockázatát annak, hogy megbetegszik, és esetleg megbetegít másokat. Véleményem szerint nőni fog azoknak a száma, akik első körben nem igényeltek oltást, viszont időközben meggondolják magukat. 

– Hogyan lehet feliratkozni?

– Létezik egy internetes előjegyzési felület, amelyen jelenleg az elektronikus aláírási joggal rendelkező intézményvezetők jelenthették be alkalmazottaikat. Ahogy az első szakasz lezárul, nyilvánossá tesszük az internetes és a telefonos elérhetőséget is. 

A Hunyadi utcai oltóközpont

Fotó: Antalfi Imola