2021. július 28., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A betegeket megilleti a minőségi ellátás

Korszerű felszerelés, tágas terek, az ablakokon beözönlő fény, a reménységet jelző visszatérő sárga szín, az új illata és ígérete. Ezek az első benyomások a Maros Megyei Klinikai Kórház Onkológiai Részlegén, amelynek újranyitását július 20-án, kedden tartották a klinika előterében. Az épület olyan átalakításon esett át, hogy rá sem lehet ismerni. Közvetlenül mögötte készen áll a vastag betonfalakkal körbevett földszintes épület, amely két sugárterápiás készüléknek ad majd helyet. 


  Fotók:  Bodolai GyöngyiAz onkológiai klinika teljes felújításának a kivitelezése 12.763.647 lejbe került, ebből 10.245.919 lejt az Egészségügyi Minisztérium, 1.637.389 lejt a megyei tanács, 387.197 lejt a felszerelés költségeire a megyei kórház igazgatósága biztosított. Három nagyon korszerű intenzív terápiás ággyal és a járóbetegek citosztatikus kezeléséhez szükséges tíz fotelággyal 495.140 lej értékben a MOL Románia támogatta a kórházat. 

– Ünnepnap ez a mai, amelyen örömmel jelenthetem be, hogy befejeződött a marosvásárhelyi onkológiai klinika épületének teljes felújítása, ami a gyógyító munka minőségét hivatott javítani – üdvözölte a jelenlevőket dr. Gîrbovan Ovidiu nőgyógyász főorvos, a megyei kórház menedzsere. Azért nagyon fontos a korszerű épület, mert a rákos megbetegedés a második leggyakoribb halálok európai és romániai viszonylatban, és egyre többen szorulnak kezelésre. A kapott támogatásért az igazgató köszönetet mondott a központi szerveknek és a megyei tanácsnak, amely mindig pozitívan viszonyult a kórházigazgatóság kéréseihez.

Péter Ferenc megyei tanácselnök kivételes eseménynek nevezte, hogy viszontagságos évek után nemsokára mind a gyógyító személyzet, mind a páciensek beköltözhetnek az épületbe, amelyet elsőnek újítottak fel teljes mértékben az egyik legnagyobb megyei egészségügyi beruházás révén. Számára kiemelten fontos az egészségügy támogatása, és ezen belül is az onkológiai ellátás korszerűsítése, ahol egyre több a beteg, akiket megillet a minőségi ellátás. Az onkológiai klinika felújítását 2019-ben kezdték el, befejezését azonban épületszerkezeti problémák miatti tervmódosítás és a világjárvány késleltette. 

Nem egyszerű feladat hárul a megyei önkormányzatra, hiszen a Maros Megyei Klinikai Kórház 24 részlegével, 1180 betegágyával országos szinten is a legnagyobb egészségügyi ellátóegységek közé tartozik – hangzott el a továbbiakban. A kórház 18 különböző részlege a városban szétszórtan jobbára régi épületekben működik, ezért általános tervet hasonló méretű felújításukra nehéz kidolgozni. Mégsem ülnek tétlen, hiszen az eddig is elvégzett évi javításokat megpróbálják teljes felújításokra átcserélni, amire öt előterv van készen. Ezek kivitelezése attól függ, hogy milyen központi támogatásokat tudnak megnyerni. A későbbiekben kérdésre válaszolva hozzátette, hogy az öt terv között szerepelnek a járványkórházak, a tüdőgyógyászati klinika, a megyei kórház befejezetlenül maradt főépülete, a nőgyógyászat és más épületek, de megyei tanácselnökként hasonlóan fontos számára a dicsőszentmártoni kórház is. A megyei tanács ötévi költségvetésére lenne szükség ahhoz, hogy rendbe tegyenek valamennyi kórházépületet – tette hozzá. 
Péter Ferenc köszönetet mondott Ovidiu Gîrbovan kórházmenedzsernek és csapatának, kollégáinak a megyei tanácstól, a tervezőknek és építőknek, akik részt vettek a beruházás kivitelezésében. 

Ovidiu Georgescu, a megyei tanács alelnöke hozzászólásában hangsúlyozta, hogy fel kell gyorsítani a többi kórházépület felújítását, különösen azokét, amelyeknek a műszaki korszerűsítése elmaradt. Nagy hangsúlyt kell fektetni az épületek energetikai önállóságának a megteremtésére, különösen a jelenlegi időjárási körülmények között – fogalmazta meg észrevételeit az alelnök, aki ugyancsak a központi alapok (PNDL, PNDC) lehívását említette a kórházak „zöldvonalának” a minél gyorsabb rehabilitációja érdekében.

Kérdésre válaszolva dr. Togănel Cornelia klinikavezető főorvos elmondta, hogy annyira nagy az igény, hogy a magánegységek, ahova a felújítás idején átpártolt a betegek egy része, nem jelentenek konkurenciát a klinikának, ahol a két sugárterápiás készülék is állandó működésben lesz. Örömmel tölti el, hogy méltó körülményeket tudnak biztosítani a daganatos betegeknek, és várja, hogy megérkezzenek az ágyak, és megkezdhessék az átköltözést a kövesdombi épületből, ahova a felújítás idejére kénytelenek voltak átköltözni. 

A megnyitó a kórház bemutatásával zárult. Az intenzív terápia a MOL-tól kapott három korszerű ággyal és a szükséges felszereléssel már készen áll a betegek fogadására. Bemutattak két kezelőt is, ugyancsak a MOL-tól kapott 

fotelágyakkal, ahol a nappali ellátásban részt vevő ápoltak kapják a kemoterápiát. 

A megnyitón jelen volt Kovács Mihály Levente, a megyei tanács alelnöke, dr. Ianoşi Edit, a megyei kórház orvosigazgatója, Negrea Ioana gazdasági igazgató. A kivitelező Construct MADCOM céget Derzsi Szabolcs telepvezető képviselte. 

*

Távozáskor még egyszer visszanéztem a megújult, elegáns épületre, amelyre remélhetőleg – a megyei kórház többi épületéhez hasonlóan – a magyar feliratot is kiteszik.