2021. december 2., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hét végén szárnyra kapott a hír, miszerint Backamadaras is vörös zónába került a koronavírussal fertőzöttek számának gyors megugrása miatt, hétfőn pedig ennek ellenkezőjéről értesültünk. A híresztelések mégsem voltak alaptalanok – derült ki.

A megyei katasztrófavédelmi bizottság múlt pénteki 35. számú határozatában Backamadarast a vörös zónába sorolta, míg e hét elején már módosított ezen, a 37. számú határozatban a települést már a zöld zónában találjuk, a 36. számú aznapi határozat pedig megjegyzi, hogy mivel egy öregotthonban van a fertőzési gócpont, a településen nem haladja meg az 1,5 ezreléket a fertőzöttek aránya.

A kérdésben Szőcs Antal polgármestertől kértünk felvilágosítást. Az elöljáró elmondta: valóban a múlt pénteki döntés értelmében vörös zónába kerültek, hétfőn pedig visszahelyezték őket a zöldbe. Ez annak tudható be, hogy a szabályozás szerint ha egy idős- vagy gyerekotthonban alakul ki gócpont, a település besorolását ez nem befolyásolja. Ezt jelezték is szombaton a megye alprefektusának.

Az eset hátterében az áll, hogy a backamadarasi Diakonos öregotthon lakóit és személyzetét a múlt hét folyamán tesztelték, egy részük csütörtökön, a többiek pénteken kapták meg az eredményt: kiderült, hogy az otthon 40 lakója közül 24 idős személy, valamint nyolc idősgondozó fertőződött meg. A hét végén, vasárnap az egyik megfertőződött idős ember (aki egyéb betegségekben is szenvedett) el is hunyt. A polgármester értesülése szerint a fertőzött személyzet visszautasította, hogy az otthonba vonuljon vissza két hétre, ehelyett hazaköltözött. Mindannyian jól vannak, tünetmentesek, és érdekes módon a közegészségügyi igazgatóság megengedte, hogy bejárjanak dolgozni, az utaztatásuk is megoldott. 

Az önkormányzat a múlt pénteki döntés értelmében elrendelte a kellő intézkedéseket a községben, kötelezővé tette az arcvédő maszk viselését, a bárok pedig csak szabadtéri teraszokon szolgálhatnak ki vendégeket, továbbá a közterek és tanintézmények fertőtlenítéséről is döntöttek. Hétfőn módosult a község besorolása, de az elöljáró egyelőre nem rendelte el a szigorítások felfüggesztését, ezt a helyzet további alakulásától teszi függővé.

Ezzel párhuzamosan az oktatásban is a vörös forgatókönyvre kellett átállni, így hétfőn nem mehettek a diákok iskolába, ám a megyei bizottság hétfői 38. számú döntése értelmében a község iskoláit már visszahelyezték a sárga forgatókönyv szerint működő egységek sorába, ezért kedden már vegyesen folyt a diákok oktatása a három településen. 

A madarasi öregotthonban alakult ki a fertőzési gócpont 

Fotó: facebook.com/Diakonos öregotthon