2021. január 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Európai Unió már júniusban elfogadott oltási stratégiájához is, úgy tűnik, nehéz igazodni. Miközben Németország nemcsak kidolgozta, de gyakorlatba is ültette a tervet, Romániában az államfő múlt heti bejelentése szerint csak a héten készülnek ismertetni a stratégiát. Odáig már eljutottunk, hogy kinevezték az oltási kampány koordinátorát a MOGYE-n végzett Valeriu Gheorghiţă, a bukaresti központi katonai kórház főorvosa személyében, a valós felkészüléstől azonban a jelek szerint még messze állunk. Márpedig az időfaktor fontos, és az EU éppen emiatt biztosítja, hogy a tagállamok egyidejűleg jussanak hozzá a jó minőségű, az európai gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyaghoz. Innen már a tagállamok feladata megszervezni a vakcina megfelelő körülmények közötti tárolását, szállítását és végezetül a lakosság beoltását, a pontos tájékoztatását. A németek mintegy 90 százaléka egyetért az oltási tervvel, a hatóságok megrendelték a szükséges tű- és fecskendőmennyiséget, kialakították a vakcinaközpontokat (Berlinben hatot), megoldották a humánerőforrás-problémát, a központokban pedig készen állnak arra, hogy december közepétől minden két percben beoltsanak egy személyt. A BioNTech és a Pfizer laboratóriumok ugyanis már elindították az engedélyezési eljárást, és elképzelhető, hogy a Covid–19 elleni védőoltási kampány még év vége előtt beindul. 

Romániának igyekeznie kell gyakorlatba ültetni a vakcinastratégiáját, hiszen nem maradhat le túlságosan az uniós államoktól. Bár a koronavírus-tesztelésre, a kontaktszemélyek felkutatására is voltak uniós javaslatok, ebben nem állunk a helyzet magaslatán. Mind a tesztek minősége, mennyisége, ára szempontjából nagyok az eltérések az unión belül. A védőoltás tekintetében remélhetőleg egységes stratégiákra lehet számítani. A tagállamoknak biztosítaniuk kell a vakcinaközpontok kapacitását, a felkészült személyzetet, azt, hogy a lakosság számára árban elérhető legyen a védőoltás (nem úgy, mint a tesztek esetében). Az Európai Unió szakszerűséget, felelősséget és összetartást követel a védőoltási programot, a megelőzési intézkedések betartását illetően. Tekintve, hogy Romániában nem kötelezik a lakosságot a koronavírus elleni védőoltásra, nehéz lesz meggyőzni az embereket ennek hasznosságáról. Mivel mindenki nem kaphatja meg egyszerre a vakcinát, elsőként az egészségügyiek, a szociális otthonokban dolgozók, a 60 év fölöttiek, a krónikus betegek, a nagy kockázatnak kitett dolgozók, a hátrányos társalmi csoportokhoz tartozók kapnak védőoltást. 

A világjárvány elmúlt fél évében tapasztalt kapkodás, az elkövetett hibák, a hatóságok felkészületlensége is felelős azért, hogy a lakosság „oltási kedve” a mélyponton van, talán ezen lesz a legnehezebb változtatni.