2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gazdasági szakértők szerint minden eddiginél mélyebb válság vár az országra. Emiatt az egyszerű embereknek, ha eddig nem lett volna elég bajuk, tovább romlik az életminőségük és a közérzetük. A hatalom azonban – miközben üres szólamokkal és be nem tartott ígéretekkel szédíti a jó népet a nyugdíjak, bérek, egyéb támogatások ügyében – megemelte egyes állami alkalmazottak fizetését, és megtartotta a speciális nyugdíjakat. Természetesen a lakosság egy része sem panaszkodhat. Hiszen a nyomort bemutató képsorok mellett arról is szólnak hírek, hogy, bár a nyaralási árak az elmúlt évtized legmagasabb szintjét ütik, az üdülők forgalma nem csökken, a hét végére is szinte százszázalékos foglaltságot jelentettek be a tengerparti avagy más üdülőhelyek szállodái. És nagy a tolongás a divatos külföldi üdülőhelyekért is. 

A gazdasági szakértők napról napra kongatják a vészharangot, de a jelek szerint hiába figyelmeztetik a kormányt, hogy okos pénzügyi gazdálkodásra lenne szükség, az, mint fentebb említettük, épp a minap jelentette be a helyi önkormányzatok vezetői fizetésének emelését, miközben a köznépet újabb és újabb adókkal, adóemelésekkel sújtanák. 

Kevés kivétellel tehát, egyre nehezebb a romániai lakosság élete, nő az infláció, duzzadnak az élelmiszer-, az üzemanyag- és az energiaárak, egyre gyakoribbak a tüntetések, tiltakozó megmozdulások. 

A cinizmus magasiskoláját produkálta a minap a Nemzeti Bank kormányzója, amikor – megnyugtató megoldásként – hársfateát ajánlott az egyre türelmetlenebb lakosságnak.

Ennél is jobb volt a tanácsadójának múlt heti „ajánlása”, aki egy szimpóziumon, miután felsorolta a lakosság pénzmegtakarítási lehetőségeit, félig viccesen, félig komolyan azt mondta: a legjobb „orvosság” az infláció és a drágulás ellen, ha elisszuk és megesszük a pénzünket. A többit majd meglátjuk. Szerinte ugyanis nem érdemes állampapírokba fektetni, mert az ilyen értékpapír hozama úgysem érné utol az infláció nagyságát, a bankszámla kamata sem érne az infláció nyomába.

Az európai beruházásokért felelős miniszter szerint Romániában az infláció elérte a 14 százalékot, és 3,2 millió embert fenyeget nélkülözés. Nekik nemhogy állampapírokra, de még kenyérre és hársfateára sem igazán futja. 

Akkor tehát mi a jobb: megenni vagy elinni? Feltéve, ha van amit.

Jut eszembe a két svéd esete, akik elloptak egy kamion vodkát. Amikor a bíró megkérdezte, mit csináltak a rengeteg itallal, a válasz az volt: –Eladtuk. – S az árát? – Elittuk…