2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az EP tiszteleg Sassoli emléke előtt

Január 11-én elhunyt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke. A Parlament jövő hétfőn Strasbourgban tiszteleg az emléke előtt. 

David Sassoli kedden, január 11-én a korai órákban hunyt el az olaszországi Avianóban, ahol december 26. óta kórházban kezelték. David Sassoli 2009 óta volt az Európai Parlament képviselője, 2019 júliusa óta pedig elnöke.


Forrás: Wikipédia„Európának főként és mindenekelőtt reményre van szüksége” 

A járvány alatt Sassoli elnök döntött a Parlament működéséhez szükséges rendkívüli intézkedések bevezetéséről, amelyeknek köszönhetően a Parlament végig elláthatta a szerződések által meghatározott feladatait. David Sassoli az unió hosszú távú költségvetése és a hatékony helyreállítási eszköz elfogadásában is kulcsszerepet játszott. Az elnök szolidaritásból is példát mutatott akkor, amikor a járvány kezdetekor megnyitotta a parlamenti épületeket az erőszak áldozatául esett nőket segítő jótékonysági szervezetek előtt, amelyek szállást és ellátást biztosítottak a rászorultaknak. Sassoli arra törekedett, hogy az általa vezetett intézmény okuljon a járványból, ezért a parlamenti demokrácia átgondolását és megerősítését célzó vitafolyamatot indított el.

Sassoli elnök elkötelezett európaiként néhány hete, az Európai Tanács decemberi ülése előtt kijelentette: „Európának főként és mindenekelőtt reményre van szüksége. A reménynek úgy adhatunk alapot, ha három cél megvalósításán kezdünk el dolgozni: az innovatív Európán, a védelmet nyújtó Európán és az utat mutató Európán.”

Megemlékezés a strasbourgi plenáris ülésen

Január 17-én, hétfőn, a strasbourgi plenáris ülés megnyitásakor a Parlament Sassoli elnök emléke előtt tisztelegve megemlékezést tart. A megemlékezésen részt vesz Enrico Letta korábbi parlamenti képviselő, volt olasz miniszterelnök is.

David Sassolit Rómában, az önkormányzati palota Protomoteca termében ravatalozzák fel csütörtökön (ma) 10–18 óra között. A temetési szertartást január 14-én délben tartják a Santa Maria degli Angeli-bazilikában.

Az EP új elnökének megválasztása

A Parlament eljárási szabályzatának 20. cikke alapján az új elnök megválasztásáig átmenetileg az intézmény első alelnöke tölti be az elnöki posztot. A Parlament elnökének megválasztására a Sassoli elnök halála előtti eredeti terveknek megfelelően jövő kedden kerül sor a strasbourgi plenáris ülésen. Az elnök megválasztása után a Parlament új alelnököket és kvesztorokat is választ a 9. parlamenti ciklus második felére.

A választás menete

A posztért induló jelölteket vagy a képviselőcsoportok jelölik, vagy egy legalább 38 képviselőből álló csoport. A választásnál legfeljebb négy forduló lehetséges, az utolsó fordulóban a verseny a között a két jelölt között dől el, akik a legtöbb szavazatot kapják a megelőző körben. 

A jelöltek közül az lehet az EP elnöke, aki megkapja a képviselők által leadott szavazatok abszolút többségét.

A Parlament elnöke irányítja az EP tevékenységét, levezeti a plenáris üléseket, és képviseli a Parlamentet a többi uniós intézménnyel szemben. 

Az elnök távollétében néhány feladatot átruházhat a 14 alelnökre, akiket szintén az első plenáris ülésen választanak meg.

A Parlament elnökét, a 14 alelnököt és az öt kvesztort a képviselők választják maguk közül két és fél évre. 

(Forrás: az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája, EP-weboldal-hírek)