2020. december 5., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar labdarúgó-válogatott megnyerte csoportját a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divízióban, és feljutott az élvonalba, mivel szerdán az utolsó, hatodik fordulóban 2-0-s győzelmet aratott a török csapat felett, míg az eddig éllovas oroszok 5-0-ra kikaptak Szerbiában. A jövő évi Európa-bajnokságra kijutott magyarok, akik immár hat találkozó óta veretlenek, a csoportelsőséggel feljutottak a Nemzetek Ligája élvonalába, egyúttal akár világbajnoki pótselejtezős helyhez is juthatnak, de ez csak a vb-selejtezők jövő novemberi zárásakor derül ki.

Bár a csapatok üres lelátók előtt vonultak a játéktérre, az egyik kapu mögötti szektor tetejére – ugyanúgy, ahogy az előző két mérkőzésen – két magyar zászló közé a Szózat első két sorát feszítették ki a Puskás Arénában, amely kívülről a magyar nemzeti színekben pompázott a fényfestéstől.

A törökök agresszív letámadással kezdték a mérkőzést, de Dibusznak csak egy távoli szabadrúgást kellett hárítania, majd hamar kiegyenlítetté vált a játék. A magyaroknak volt néhány tetszetős akciójuk, ám a befejezések nem sikerültek. A 25. perctől feljebb tolták a védekezésüket a vendégek, ez pedig nem ízlett a magyar válogatottnak, amely ekkor nem tudta hosszabb ideig megtartani a labdát. A védelem viszont stabil volt, Dibusznak így csak egyszer kellett nagyot védenie a szünetig, igaz, egy ízben Tufan ziccerben nem találta el a labdát egy bal oldali beadást követően.

A csoport másik mérkőzésén már a szünetben négygólos hátrányban voltak az oroszok, így a magyaroknak a döntetlen is elég volt a csoportelsőséghez, a szünetben végrehajtott kettős csere pedig jót tett a hazai csapatnak, amely első komoly helyzetét gólra váltotta: az 57. percben Varga 13 méteres lövését Günök a jobb kapufára tolta, a kipattanót viszont Sigér közelről az üres kapuba passzolta egy török védő szorításában (1-0). A magyar vezetés megtörte a törökök lendületét, így a védelemnek nem kellett nagy rohamokat átvészelnie, biztosan tartotta a meccs lefújásáig a minimális előnyt. A hosszabbításban a teljesen kitámadó törököket még Varga Kevin büntette meg, végleg eldöntve az összecsapást: az ötödik hosszabbításpercben kiugrott a magyar térfélről indulva, végigvezette a labdát, majd kilőtte a jobb alsó sarkot (2-0).


Jegyzőkönyv

Labdarúgó Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 6. (utolsó) forduló: Magyarország – Törökország 2-0 (0-0)

Budapest, Puskás Aréna, zárt kapus, vezette: Ivan Kruzliak (szlovák).

Gólszerzők: Sigér (57.), Varga (95.).

Sárga lap: Cseri (53.), Dibusz (77.), Holender (78.), Gyurcsó (91.), illetve Tekdemir (48.). 

Magyarország: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Nego (Botka, 89.), Nagy, Sigér, Hangya (Holender, 75.) – Kalmár (Cseri, a szünetben) – Nikolics (Gyurcsó, 64.), Könyves (Varga, a szünetben).

Törökország: Günök – Sangare, Demiral, Ozan Kabak, Erkin– Tufan (Özcan, 71.), Tekdemir (Ayhan, 88.) - Can Kahveci (Yazici, 55.), Calhanoglu, Karaman – Tosun (Türüc, 71.).

A győztes magyar csapat a labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziójában játszott Magyarország – Törökország mérkőzés végén a Puskás Arénában 2020. november 18-án

Fotó: MTI/Illyés Tibor