2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bővül a Nimród-ház 

A vírusjárvány az egyházi életre is kihatott. A szigorú egészségügyi szabályok a kisebb közösségre is hatottak, nehezen térnek vissza a régi kerékvágásba. Vannak egyházközségek, ahol ennek ellenére folytatták az építkezést mind lelkiekben, mind anyagiakban. Az egyik ilyen a magyarói, ahol Takács Albert parókus lelkipásztor vezetésével a lelki szolgálat mellett terveztek, pályáztak. Nemsokára e munkának az eredménye is láthatóvá válik. 

Amint sikerül a megfelelő összeget összegyűjteni, hozzáfoghatnak a magyarói református templommal szembeni Nimród-ház bővítéséhez. Az épületben keresztény és világi ifjúsági táborokat, kulturális-oktató foglalkozásokat tartanak. A hely annyira népszerű lett, hogy – a járvány ideje kivételével – a közösségi foglalkozásokat szervezők szinte „egymásnak adják a kilincset”, így érdemes beruházni a létesítménybe. Tavaly a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően újították, bővítették a vizesblokkokat, azonban bővíteni kell az épületet is – számolt be a tervekről a tiszteletes. 

Az L alakú épületet az udvar felé 16 méterrel hosszabbítják meg. A cél az, hogy a korszerű követelményeknek megfelelő konyhát alakítsanak ki, és így mintegy kilenc hónapig lehet majd tevékenységeket szervezni a szállást is adó épületben. Az egyházközség egyesülete adminisztrálja majd a felújított Nimród-házat, és gondoskodtak arról, hogy szakképzett szakács működtesse a konyhát. Megvan az építkezési engedély, így a megfelelő összeg birtokában hozzá is foghatnak a munkához. A tiszteletes úr szerint mintegy 100.000 eurós befektetésről van szó. Ugyancsak a BGA Zrt.-hez pályáztak, de egyelőre elutasító válasz érkezett, ám a püspökségtől ígéretet kaptak, hogy esély van június 30-a után arra, hogy a templomjavításokra szánt, de különböző okok miatt el nem költött pénzből valamennyit átirányítsanak ide. 

Azt szeretnénk, hogy legalább pirosban legyen felhúzva az épület, és ha sikerül befedni, beszerelni a nyílászárókat, megtörténhet a műszaki átvétel, foglalkozhatunk a beltéri rendezéssel, de reméljük, hogy sikerül annyi támogatást kapnunk, hogy akár két hónap alatt befejezhetjük a munkálatokat – reménykedik Takács Albert. 

Tavaly novemberben pályáztak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez a templomfelújítás költségeinek támogatására, májusban érkezett a hír, hogy 15 millió forintot kapnak rá. Jelenleg a szerződéskötésre várnak, illetve arra, hogy a pénzt utalják át, és akkor hozzáfoghatnak a felújításhoz, kicserélik a nyílászárókat és a június 26-i vihar által érintett tetőrészt. A templom belső terét 2012-ben, a külsejét 2001-ben renoválták. 

Az egyházi szolgálattal kapcsolatban megtudtuk, hogy jelenleg 1057 lélekszáma van a magyarói református egyházközségnek, 2011. december elsejétől – a lelkész szolgálatának kezdetétől beszélgetésünkig – 229 temetés és kevesebb mint 100 keresztelő volt, így egyértelmű létszámapadás tapasztalható a közösségben. Egy németországi alapítvány segítségével minden karácsonykor a 70 év fölötti gyülekezeti tagoknak ajándékot adnak. Legutóbb 261 csomagot kézbesítettek, ami szintén azt tükrözi, hogy kiöregedett a közösség. Az istentiszteletekre rendszeresen 90-100-an járnak, nagyon sokan a járvány miatt nem mernek elmenni a templomba. Tavaly októberben tragikus hirtelenséggel elhunyt a fickói lelkipásztor, így jelenleg Takács Albert szolgál feleségével együtt Fickón is, reméli, hogy nemsokára választás lesz, és új lelkész kerül Fickóra, hiszen sokat számít, ha az egyházvezető saját nyája elé áll. 

A hosszú távú tervek között szerepel még az is, hogy a templom külső felújítása után átrendezik a templomkertet, ahova Bethlen Gábor-szobrot állítanának fel és egy emlékparkot rendeznék be. Lassan felújul a visszaszolgáltatott egyházi iskola épülete is, ahol néhány termet a BGA Zrt.-nek köszönhetően megújítottak, illetve lecserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a mellékhelyiségeket, és remélik, hogy ezt az épületet is a közösség hasznára fordítják majd. 

  Fotó: Vajda György


Augusztusban átadják az idősotthont 

Tulipán szociális központ lesz 

Amint korábban többször beszámoltunk róla, Holtmaroson Bartha József lelkipásztor a Czegei-Wass Alapítvány ügykezelője; az alapítvány hozzájárulásával gyermekotthont építettek és árva gyerekeket gondoztak évekig. 2018. március 5-én – szerencsés véletlennek is köszönhetően – hozzáfogtak a gyermekotthon szomszédságában egy idősotthon felépítéséhez. A beruházás egyik jelentős támogatója Csernai Pál néhai edző, a legendás Aranycsapat tagja, aki több németországi klubcsapat, köztük a Bayern München edzője is volt. Az építkezésről Bakos Katinka, a Tulipán-ház ügyvezetője számolt be lapunknak. 

Tavaly a járvány miatt leálltak a munkával. Az építkezés befejeződött, a kisebb simításokat leszámítva. Folyamatban van az épület átvétele, a külső kanalizálást kell még megoldani. Ezt eddig az esős idő hátráltatta. Az épület egyik szárnyát 70%-ban berendezték, a másikba három héten belül hozzák el a bútorzatot. Legvégül a tereprendezést végzik el. Az ügyvezető elmondta, reményeik szerint augusztus közepén nyitják meg a szociális létesítményt a gyermekotthont is fenntartó alapítvány oszlopos tagjának, Wass Albert író kisebbik fiának, Endrének a jelenlétében, de számítanak arra, hogy eljön Németh Imola ügyvéd is, akinek köszönhetően Csernai Pál örökségének egy részét e célra fordította, és természetesen várják mindazokat, akik hozzájárultak a terv kivitelezéséhez. 

Harminchat szobát alakítottak ki a korszerű követelményeknek megfelelően. Az a cél, hogy a szobákba egy-egy ágyat helyeznek el, és csak abban az esetben lesz kettő, ha valaki házastársával, élettársával vagy olyan személlyel akar együtt lakni, akivel jól érzi magát. Mindegyik szobához külön fürdőszoba tartozik, az épületet konyhával, étkezdével, nappali foglalkozóteremmel látták el. Az egyik szárnyban a súlyosabb betegeket helyezik el, ahol 24 órás felügyeletet biztosítanak, míg egy másik, különálló épületrészbe kerülnek az önellátó személyek. 

„A gyerek- és az idősotthont egységes szociális központként szeretnénk működtetni. Egyrészt az idősotthon bevételéből kiegészítenénk az árvaház kiadásait, ugyanakkor olyan foglalkozásokat is tervezünk, amelyekkel a két generációt összehozzuk, hiszen a gyerekeknek nincsenek szüleik, nagyszüleik, az időseknek pedig lehet, hogy az unokák távol vannak, és igénylik a gyerekekkel való együttlétet. Azt szeretnénk, ha az idősotthonban levők nem úgy tekintenének az ittlétükre, mint életük végső állomására, hanem számukra egy reményt adó, új élet kezdődne itt – mondta az ügyvezető. 

A tervezett programok között lesz majd főzés, befőtteltevés, varrás, virágdekoráció készítése, aki szeretné, annak az udvaron kiskertet alakítanak ki, hogy egy kertész segítségével az ágyásokban zöldséget termesszen. A férfiak számára lesz majd sakkverseny és egyéb közös foglalkozás. 

Nem feledkeznek meg az adományozóról sem, Csernai Pál tiszteletére a futballmezét, egyéb személyes tárgyait állítják ki egy emléktábla mellett.

„Az a szándék, hogy elsősorban hazai igénylőket fogadjunk, de ha nem sikerül elfoglalniuk a helyeket, az sem kizárt, hogy egy németországi idősotthon-láncon keresztül ajánljuk fel a lehetőséget. Sokan vannak olyanok, akik az ottani ellátás költségeit nem tudják előteremteni, és szívesen mennek külföldre, ha megfelelő feltételeket találnak” – mondja Bakos Katinka. 

A legnagyobb gondot a képzett személyzet hiánya jelenti. Bár hirdettek állást a községben, és volt is jelentkező, sokan nem teljesítik a szükséges, hivatalos feltételeket. Az egyházi szociális szervezetekkel is felvették a kapcsolatot, de ott is hasonló helyzetben vannak. 

Jelenleg a Tulipán-házban 10 gyereket gondoznak, még négynek lenne helye. A megyei gyermekvédő igazgatóságon, bírósági úton fogadják be azokat a gyerekeket, akiknek szüleitől elvették a gondozás jogát. Elhagyott, testileg, lelkileg bántalmazottak kerülnek hozzájuk. A járvány alatt kérdésessé vált a működtetés, ugyanis számos szponzor nem tudta folyósítani a pénzt, vagy nem juttatták el a tárgyi és élelmiszer-támogatást, ezért is lesz jó, ha beindul az idősotthon, akkor több lábon állhat majd a szociális intézmény. 



Infrastrukturális beruházások

A járvány miatt nehéz volt előre tervezni, ezért az idén visszafogottabban költekezik a magyarói önkormányzat – tudtuk meg Kristóf József polgármestertől, aki azt is elmondta, hogy a lehetőségek szerint, önrészből az infra-strukturális fejlesztésekre összpontosítanak. 

Az országos helyi fejlesztési program (PNDL2) 6,5 millió lejes támogatásának köszönhetően sikerült 6,2 km mellékutcát leaszfaltozni a községben. Jelenleg olyan helyeken dolgoznak önerőből, amelyeket nem tudtak a pályázatba foglalni, illetve utólag kiderült, hogy szükséges egy-egy sánc, bejáró kialakítása. A megyei tanács támogatásának köszönhetően, a terv szerint 60.000 lejes költséggel, az idei év vége felé befejezik az ortodox parókiától felfelé a Fickó-patak hídjáig az út menti árkok és kapubejáratok kialakítását. Parkolóhelyeket alakítanak ki az orvosi rendelők között, és mintegy 100 méteren lefedik a Temető-patakot. Azt tervezik, hogy 2022-ig a község területén levő mezei utakat és árkokat rendbe teszik. Nemsokára a holtmarosi állomástól kezdik meg az ároktakarítást a megyei tanács és a Román Vasúttársaság hozzájárulásával. 

A közeljövőben uniós támogatással a községben levő 470 oszlop közül 230-on kicserélik a világítótesteket. A LED-es égőkkel való korszerűsítést a kistérségi társuláson (GAL) keresztül pályázták meg. Az elmaradt munkálatot újabb pályázattal végzik majd el. 

A polgármester elmondta, hogy a nagyobb projektek közül jóváhagyásra vár az országos beruházási társasághoz (CNI) benyújtott pályázat, amelynek alapján felújítják a fickói kultúrotthont, az ún. „Bertában” levő telket, egy típussporttermet és Holtmaroson a „Dobogóra” fedett tanuszodát építenek. A társaság elkészítette a részletes műszaki terveket (DALI), ez azt jelenti, hogy közelebb állnak a finanszírozáshoz – mondta a polgármester. A pályázat összértéke 3 millió euró, ha ez megvalósul, ebben a mandátumban is sikerül jelentős eredményt felmutatni – hangsúlyozta a polgármester. 


A járvány utáni első tábor 

Július 28-tól július 1-jéig a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum teológiai osztályának osztálykirándulásával indult az a táborozássorozat, amely a régi fényébe szeretné visszaállítani a magyarói református egyházközség által fenntartott Nimród-házat. 

A Csiki Csilla tanárnő által vezetett diákoknak – szakoktatásuknak megfelelően – a lelkieket, a szellemet és a testet erősítő foglalkozásokban volt részük. A reggeli imádság, kreatív bibliás elmélkedés mellett három csoportban közös foglalkozásokon vettek részt. Volt sportverseny, irodalmi kreativitási feladat, természetjárás. A diákok ellátogattak a marosvécsi Kemény-kastélyba, ahol annak idején a helikoni íróközösség is szívesen találkozott. A programot egy-egy diák, illetve a csoportok készítették elő és vezették, ezzel is kibontakoztatva kreativitásukat. 

Szabó Blanka, az egyik résztvevő elmondta, végre, a vírusjárvány kényszerét lezárva, közös foglalkozáson vehettek részt. Számára fontosak a személyes élmények, hogy ne csak a telefon és az internet világában kötődjenek barátságok, szükség van a személyes találkozásokra. Nem kell messze utazni ahhoz, hogy tartalmas programban legyen részük. Számára kiemelkedő esemény volt a marosvécsi kastély meglátogatása, ahol valóban közelebb kerülhettek azokhoz az írókhoz, akikről olvastak, hallottak az órákon.

Az iskola szándéka, hogy legalább évente egyszer hasonló táborokat szervezzenek, hiszen ezzel kiegészítik, színesebbé teszik a tanrend szerinti oktatást. 


Közlemény 13 órával korábban

A gázár emelésének előjele 13 órával korábban

Erről jut eszembe 13 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 13 órával korábban

Hírek 13 órával korábban

Széltündér, libbenő 13 órával korábban

Három a feszt! 13 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató