2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Látó Irodalmi Játékok 107.

Amint azt korábban hírrovatunkban is megjelentettük, jövő héten ismét sor kerül a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat által szervezett író-olvasó találkozóra, a szép és értékes hagyománnyá vált Irodalmi Játékokra – immár a 107.-re. 

A soron következő eseményt a Látó és a Lector Kiadó szervezi, címe Kosztolányi titkai. Bíró-Balogh Tamás és Új Krisztina estje. A szerzőkkel – Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténésszel és Új Krisztina költővel – Codău Annamária fog beszélgetni február 12-én 17 órától a Bernády Házban. Az irodalmi esten bemutatják Bíró-Balogh Tamás két legutóbbi könyvét, a Hakni c. novelláskötetet (a marosvásárhelyi Lector Kiadó kiadványa, 2019) és a Ha nem volnátok ti. Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei című, a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent tanulmánykötetet. Új Krisztina versei folyóiratokban, valamint a Szép versek antológiasorozatban jelentek meg. Az eseményen az ő műveivel is megismerkedhet a marosvásárhelyi közönség. A két prózakötettel kapcsolatosan az alábbiakat írták a szervezők. 

Hakni. Bíró-Balogh Tamást leginkább kiváló irodalomtörténészként ismerjük, pedig pályáját szépíróként kezdte. Az Egy füzet magánélete és a Nemlétező dolgok című novelláskötetei után 15 évvel jelenik meg új kisprózagyűjteménye – melyben kéziratokba, dedikációkba botlunk, Kosztolányi-hősökkel, avagy Kosztolányi-novellák átirataival találkozunk. És azzal, hogy az irodalom elsősorban is játék. Az irodalomtörténész szigorú szeme lehunyva. A haknizás elkerülve. Egy valódi író kacsint ki felénk.

Ha nem volnátok ti. Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei. Kosztolányiról írtak már nem egy vaskos monográfiát, de a híres nyugatos alkotóról kialakult képünket most mégis jelentősen átrajzolhatja néhány levél. Nemrégiben ugyanis felbukkant egy jelentős Kosztolányi-dokumentumegyüttes a költő életének utolsó szakaszából. A kéziratok a költő utolsó szerelméhez, Radákovich Máriához kapcsolódnak. A férjezett asszonyhoz írt levelek szerkesztett változatai korábban ugyan megjelentek – azonban az eredetiek és azok, melyeket Mária írt Kosztolányinak, még nem. (…) A kutatás egy pontján azonban kiderült, hogy Kosztolányinak a felesége és Mária mellett volt egy harmadik kapcsolata is. Ez a rejtélyes viszony húsz évig tartott, tehát közel annyi ideig, mint a költő házassága Harmos Ilonával. Bennfentes szemtanúk véleménye szerint pedig éppen ez a titkos kapcsolat segített Kosztolányinak túlélni a házasságban eltöltött éveket. Ráadásul Kosztolányi egyik legismertebb regényének ihletője is ő. Ez a kötet róluk szól, a Kosztolányit élete végén körülvevő nőkről. Ha nem lettek volna ők, Kosztolányi sem vált volna azzá a kiemelkedő irodalmi nagysággá, akit ma ismerünk.

Az estet a Szépírók Társasága támogatja, a szervezők mindenkit szeretettel várnak.