2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hosszú távú fejlesztési stratégiának megfelelően

A Marosvásárhelyi Transilvania Repülőtéren 2017-ben kezdődött el a nagyszabású, több évet felölelő, átfogó korszerűsítési munkálat, amelynek során több mint 70 millió lej értékben modernizálják a légikikötőt.


Fotó: Henn AttilaBefejezik az új vízelvezető rendszert

A repülőtér korszerűsítési projektjének része volt a repülőtér esővíz-elvezető, -begyűjtő rendszerének a bővítése és korszerűsítése, valamint a szivattyúállomás megépítése is. A munkálatok éjszaka zajlottak, hogy a tevékenység ne zavarja a légikikötő működését. A beruházás 90 százalékban elkészült. Az összegyűjtött esővizet kezelő és tisztító föld alatti szivattyúház építéséhez március 23-án fogtak hozzá, három hónap áll a kivitelező rendelkezésére, hogy befejezze a munkát. 

– A repülőtéren folyó munkálatok a hosszú távú fejlesztési stratégia részét képezik, amelyet 2017-ben kezdtünk el. 2018-ban felújítottuk a kifutópályát, szélesítettük is. Erről keveset beszéltünk, de az eredeti 30 méteres szélességet 45 méterre növeltük, a tervben levő pályahosszabbítás miatt is. Módosítani kellett az esővíz-elvezető rendszert is, hogy több csapadék esetén a pálya megnövekedett aszfaltfelületéről az esővizet megfelelően el lehessen vezetni, a megépülő szivattyúállomással kiszivattyúzzuk a vizet a repülőtérről, hiszen a száraz pálya biztonsági követelmény. Négy 28 köbméteres tartályt fogunk elhelyezni a föld alatt, 7,5 méter mélységben. A vízelvezető rendszert nemzetközi szabványok szerint építettük meg, figyelembe véve a környezetvédelmi előírásokat is. Tudni kell, hogy a repülőgépek jégtelenítésekor vagy üzemanyagtöltéskor szennyező anyagok is kerülnek a kifutópályára, ezeket is a vízelvezető rendszeren keresztül vezetjük el, és az esővíztisztító állomáson kezeljük, majd megtisztítva juttatjuk vissza a környezetbe – magyarázta el Peti András, a Tansilvania repülőtér igazgatója. A két munkálat értéke összesen 14 millió lej, amit a központi költségvetésből fedezett a légikikötőt működtető Maros Megyei Tanács.

Ami a kifutópálya meghosszabbítását illeti, a megvalósíthatósági tanulmány elkészült, megépítését a forgalom növekedésével uniós pályázat révén képzelik el. 

Jobb éjszakai látásviszonyok a repülőtéri 2-es parkolóban

2018-ban oldották meg a kifutópálya és az 1-es repülőparkoló kivilágítását, akkor elmaradt a 2-es parkoló. Ezért ezt rossz időben vagy sötétben nem lehetett használni. A korszerűsítési munkálatok során lassan befejezik a 2-es számú repülőgép-parkoló éjszakai kivilágítását is, így biztonságosabbá válik a parkoló használata rossz látási viszonyok közepette, ködös, esős időben és havazáskor is. Ez a munkálat részben éjszaka, részben nappal zajlik.

Új fűtési rendszert szereltek

A harmadik nagy projekt is gyakorlatilag elkészült. Az 52 éve épült repülőtér teljes fűtési hálózatát korszerűsítették. Az erre jóváhagyott több mint másfél millió lejből két új, korszerű kazánt vásároltak, amelyet már használnak is. Hátravan még a napenergiával működő, 21 napelemes fűtésrendszer beszerzése és beszerelése, amivel a hőenergia több mint felét, 54 százalékát tudják majd biztosítani.

A korszerűsítés folytatódik

A megyei tanács sajtóirodája közölte, hogy a szóban forgó fejlesztéseket Péter Ferenc, a repülőteret fenntartó Maros Megyei Tanács elnöke és Kovács Mihály Levente alelnök kedden este tekintette meg. A látogatást követően Péter Ferenc kifejtette: – A nehéz időszak és a járványügyi megszorítások ellenére, amikor a repülőtér nehezen tudja ellátni a neki szánt feladatot, azaz kiszolgálni az utazóközönséget, folytatódnak a fejlesztések, és arra készülünk, hogy a megszorítások feloldásával teljes erővel tudjuk újrakezdeni a munkát, és egy korszerűbb, biztonságosabb légikikötő álljon az utazók rendelkezésére. Ha a dolgok pozitív oldalát nézzük, a lezárásnak pont az az előnye, hogy a kis utasforgalom miatt gyorsabban, kevesebb fennakadást okozva tudtunk haladni a munkával. A fejlesztéseknek ezzel még nincs vége, jelenleg a repülőtér biztonsági rendszerének és a tűzoltóállomás elkészítésére vonatkozó pályázatunk, valamint a terminál bővítését célzó pályázatunk elbírálása van folyamatban – fejtette ki Péter Ferenc.

Kovács Mihály Levente megyei alelnök szerint a reptér korszerűsítése jelentős turisztikai és gazdasági lehetőségként szolgál a megye számára. – A reptér fejlesztése elengedhetetlen Maros megye számára. A jelenleg is zajló munkálatok még biztonságosabbá, modernebbé, a nyugat-európai standardoknak meg-felelő szintre emelik a légikikötőt. Azon dolgozunk, hogy infrastrukturális szempontból is megérje a légitársaságoknak Marosvásárhelyt választani. A cél az lenne, hogy a korszerű repterünket minél többen használják külföldi és belföldi utazásra egyaránt. Kedvező földrajzi elhelyezkedése miatt – vasútvonal, az E60-as európai út, illetve a jövőbeli észak-erdélyi autópálya közelében – a repülőtér és ezzel együtt Marosvásárhely is jelentős üzleti, közlekedési és turisztikai központtá válhatna – hangsúlyozta Kovács Mihály Levente.

Jelenleg a marosvásárhelyi repülőtéren heti két alkalommal a dortmundi járat üzemel, mától újraindul a memmingeni járat is. Újdonság, hogy idén már áprilistól indulnak az egyiptomi menetrend szerinti járatok, amelyet a Tarom fog üzemeltetni. Először heti egy, aztán heti két alkalommal. A törökországi járatok június elején indulnak heti három alkalommal.