2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az utcákon terítettek meg az olasz vendéglátósok a korlátozások elleni tiltakozásul

Az úttesteken leterített abroszokkal tiltakoztak az olaszországi éttermek, bárok, presszók tulajdonosai és üzemeltetői a nagyobb városokban szerdán a Giuseppe Conte vezette kormány járványügyi korlátozó intézkedései ellen.

A római Pantheon előtti téren – amely tele van teraszos kávéházakkal és éttermekkel – tíz nagy fehér abroszt terítettek le a kockakövekre, és mindenütt tányérokat, poharakat és evőeszközöket helyeztek el. Minden egyes darabot lefelé fordítottak, hangoztatva, hogy szakmájuk – mint fogalmaztak – „a feje tetejére állt”. 

Az olasz vendéglátósokat és kereskedőket tömörítő szövetség (Fipe) tagjai huszonnégy városban tiltakoztak így, többek között a milánói, bolognai és firenzei Dóm téren, valamint Nápoly központjában. A tiltakozók felvették szakácskalapjukat is.

Lino Enrico Stoppani, a Fipe elnöke elmondta, országosan tízezren vettek részt a megmozduláson, amellyel a hétfőn elrendelt kormányrendelet ellen tüntettek, vagyis az este hat órai zárással szemben.

„Rendbontás nélkül, de elszántan tiltakozunk az ellen, hogy földre kényszerítenek bennünket!” – jelentette ki. Megjegyezte, hogy több mint 300 ezer vállalkozásról van szó, melynek többsége családi vállalkozás, és a járvány előtt napi 11 millió vendéget szolgáltak ki. Kifejtette, a tavasztól egymást követő korlátozások miatt év végéig ötvenezer vendéglátóhely zárhatna be végleg. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány a vendéglátóhelyeket „fertőzésveszélyesnek” kiáltotta ki, miközben az utóbbi hónapokban az éttermek, bárok, presszók tulajdonosai önerőből, több ezer euróval finanszírozták a vendégek minél biztonságosabb fogadását.

A Pantheonnál szakácssapkában tiltakozó vendéglősök az MTI-nek úgy nyilatkoztak, tavasszal már megszenvedték a lezárást, a nyáron talpra álltak, majd mindent megtettek az üzlethelyiségek rendszeres fertőtlenítése, valamint a biztonsági távolság betartása érdekében. „Az éttermeink fele napközben egyébként sem szokott kinyitni, most pedig már egyáltalán nem is tud kinyitni, a kormány velünk kezdte a gazdaság leállítását” – jelentették ki.

Ezzel egy időben a taxisok járműveikkel elfoglalták a tereket, tiltakozásokat tartottak a lezárt edzőtermek és uszodák képviselői, és demonstrációkra készülnek a kulturális ágazat dolgozói is.

Giuseppe Conte miniszterelnök parlamenti felszólalásában kijelentette: tudatában van a szigorú intézkedések gazdasági és társadalmi hatásának, de azok szükségesek a járványgörbe ellenőrzés alatt tartása érdekében, máskülönben a helyzet kezelhetetlenné válik.

Az éttermek bezárása mindenesetre elérte hatását, mivel az olaszok esténként már alig mozdulnak ki otthonról. Annál is inkább, mivel az esti órákban szélsőséges csoportok engedély nélküli megmozdulásaitól is tartanak. A Rómában kedd esti utcai összecsapások miatt tizenhat tüntető ellen indult hatósági eljárás, mindannyian az Új Erő szélsőjobboldali mozgalom tagjai, valamint szélsőséges futballszurkolók.


Olaszországban elérte a huszonötezret az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma

Olaszországban egy nap alatt 24 991 új beteget szűrtek az egészségügyi tárca szerda esti adatai szerint, ez a szám a járványgörbe jelenlegi emelkedési üteme alapján egy hét alatt megkétszereződhet további szigorú korlátozások nélkül.

A Közegészségügyi Hivatal (Iss) úgy foglalta össze az olaszországi járványhelyzetet, hogy a „vírus már mindenhol jelen van”. Az Iss szakértői elsősorban azt tartották aggasztónak, hogy a szűrt pozitívak között egyre több a hetven év feletti.

Húsz nappal ezelőtt, október 8-án valamivel több mint 4500 fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt. Számuk most már megközelíti a huszonötezret, miközben kétszázöt beteg halt meg, így a halottak száma majdnem negyvenezerre ugrott. Egy nap alatt majdnem kétszázezer vírustesztet végeztek.


Franciaországban péntektől ismét általános karantén lesz

Franciaországban péntektől (mától) ismét általános karantén lép életbe a koronavírus-járvány erősödő terjedésének megfékezésére: lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik mindenkire, bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletek és szolgáltató egységek, az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak – jelentette be Emmanuel Macron.

A francia elnök szerda este élő televíziós beszédében elmondta: a korlátozások legalább december 1-jéig maradnak érvényben.

A tavaszi első hullám idején Európában az egyik legszigorúbb járványügyi korlátozások voltak életben: a két hónapig tartó általános karantén idején a franciák csak előzetesen kitöltött igazolással hagyhatták el a lakhelyüket.  A péntekre virradó éjjel életbe lépő újbóli általános kijárási korlátozás lényege is az, hogy csak indokolt esetben és meghatározott körzetben hagyhatják el a franciák a lakhelyüket, de a zárlat kevésbé lesz drasztikus. 

„El lehet menni dolgozni, orvoshoz, rászoruló hozzátartozót ellátni, vásárolni vagy levegőzni a lakhely közelében” – hangsúlyozta az államfő. Senki nem hagyhatja el viszont a régiót, ahol él, és csak az egy háztartásban élőkkel tartózkodhat együtt, minden egyéb magánrendezvény tilos. 

„A karantén három legfőbb pontja: az iskolák nyitva maradnak, a munka folytatódik, az idősotthonok látogathatók” – tette hozzá.

Emmanuel Macron hangsúlyozta: ha nem vezeti be a kormány újból a szigorú kijárási korlátozásokat, néhány hónapon belül 400 ezren halhatnak bele a koronavírus-fertőzésbe.

„Egyesek azt hirdetik, hogy nem kell semmit se tenni, és hagyni kell a vírust terjedni, ezt hívjuk a kollektív immunitás keresésének. A tudományos tanács felmérte egy ilyen lehetőség következményeit. Elfogadhatatlanok. Rövid távon azt jelenti, hogy válogatni kell a betegek között a kórházakban, és néhány hónapon belül 400 ezren veszítik életüket. Franciaország soha nem választ egy ilyen stratégiát” – hangsúlyozta az elnök.

Emmanuel Macron jelezte, hogy bár a munkába járás engedélyezett lesz, az otthoni munkavégzés lesz ismét az általános.

„Miután az iskolák nyitva maradnak, a szülők jobban össze tudják egyeztetni a családi életüket és a munkahelyi elfoglaltságaikat, de amennyiben lehetséges, az otthoni munkavégzés lesz az általános, és a tavaszi lezáráshoz képest a gazdasági élet fokozottabban megy tovább” – mondta az államfő.

„A gazdaság nem állhat meg, és nem is omolhat össze” – hívta fel a figyelmet az államfő, emlékeztetve arra, hogy a tavaszi karantén 10 százalékos recessziót eredményezett. Az állami hivatalok, a posta, az építkezések, a mezőgazdaság és a gyárak ezért most nem állnak le.

A márciusi lezáráshoz képest jelentős különbség az is, hogy az idősotthonokban a hozzátartozók látogathatják a bentlakókat, ahogy egyébként ez a kórházakban is engedélyezett. 


Belgiumban éjszakai kijárási tilalom lépett érvénybe

A belga szövetségi kormány úgy döntött, hogy összehangolja és egységesíti a koronavírus-járvány visszaszo- rítása érdekében hozott, egymástól jelentősen eltérő regionális szabályokat, az éjszakai kijárási tilalmat is magukban foglaló intézkedések szerda éjfélkor léptek érvénybe. 

A belga hivatalos közlönyben szerda éjjel megjelent új miniszteri rendelet szerint kijárási tilalom lép érvénybe az ország egész területén éjfél és reggel öt óra között. Az intézkedés nem változtat a belga főváros és az ország francia nyelvű tartományában, Vallóniában nemrégiben bevezetett szigorúbb, este 10 és reggel 6 óra között érvényes kijárási tilalmon.

A bárok és éttermek, a mozik, a fitneszközpontok, beleértve a szaunákat és az uszodákat is, zárva tartanak. A kulturális, a szabadidős és a sporttevékenységre is vonatkozik a tilalom. A hivatásos sportversenyeket és tréningeket csak közönség nélkül tarthatják meg. Amatőrök számára a versenyek és az edzések elmaradnak, kivéve a 12 év alatti gyermekek sporteseményeit.

Vásárolni családonként egy ember mehet, egy vásárló legfeljebb harminc percig tartózkodhat az üzletben. A boltokban be kell tartani a másfél méteres távolságot, tíz négyzetméterenként csak egy vásárló vagy ügyfél tartózkodhat. A piacok továbbra is nyitva tarthatnak, azonban élelmiszert helyben fogyasztásra árusítani tilos. A bolhapiacokat be kell zárni, a karácsonyi vásárokat nem tartják meg.

A négy főnél népesebb összejövetelek nem engedélyezettek. Esküvőn, temetésen és egyházi rendezvényeken azonban legfeljebb 40 fő vehet részt. Táborokban legfeljebb ötven 12 évesnél fiatalabb gyermek vehet részt, de ottalvás nem engedélyezett. A tüntetéseken legfeljebb 100 ember lehet, az előírt távolságtartással, menetelés nélkül.

A távmunka kötelezővé válik ott, ahol ez megoldható. Az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése kötelező a repülőtereken, a vasútállomáson, beleértve a peronokat és a megállóhelyeket, és minden utas számára a közösségi közlekedési eszközökön. A maszkviselés Brüsszelben és a hozzá tartozó régió egészében éjjel-nappal kötelező.


Szlovákiában meghosszabbítják a kijárási tilalmat

Szlovákiában egy héttel, november 8-ig meghosszabbítják az október 24-én életbe lépett kijárási tilalmat – döntött szerdán Pozsonyban a kormány.

Az Igor Matovic vezette kabinet ezzel az intézkedéssel is igyekszik megfékezni az egyre terjedő koronavírus-járványt. A korlátozás alól kivételt kapnak a negatív vírusteszttel rendelkezők, számukra a mozgás november 2-a után szabad lesz.

„Igyekeztünk úgy megírni (a rendeletet), hogy a felelős emberek életét ne keserítsük” – mondta Igor Matovic újságíróknak a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón. Az eredetileg november 1-jéig elrendelt kijárási tilalom alatt az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezve van az orvosok felkeresése is. Tilos viszont a temetőlátogatás is, ami – tekintettel a közelgő halottak napjára – érzékenyen érinti a lakosságot. Szlovákiában a hét végén koronavírustesztnek vetik alá az egész lakosságot, tíztől 65 éves korig. A múlt hét végén lezajlott próbatesztelésen a járvány által leginkább érintett négy észak-szlovákiai járás lakosságát tesztelték. Az önkéntes tesztelésen mintegy 140 ezren vettek részt a 155 ezerre becsült maximális létszámból. A tesztek mintegy négy százaléka, 5594 emberé volt pozitív, azaz mutatott ki fertőzést.  

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató