2024. july 5., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Frissül a Marosvásárhelyi Rádió

Szeptember 9-étől új műsorrács alapján sugároz a Marosvásárhelyi Rádió. A változásokról, a rádió médiapolitikájáról Szász Attilával, a magyar nyelvű szerkesztőség vezetőjével beszélgettünk.

Szász Attila
Fotó: Nagy Tibor


 – Amint egy korábbi közleményben hírül adtuk olvasóinknak, hétfőtől átrendezték a Marosvásárhelyi Rádió műsorait. Mi indokolta a változtatást?

 – 2013-ban létrehoztuk az egész napos műsorrácsot, ami azóta keveset változott. Időnként, mintegy 5 év után egyes műsorok „elfáradnak”, ezért változtatni kell. Ennyi idő alatt a rétegműsorokban kimerítjük a témát, egyre nehezebb friss anyagot, érdekes alanyt találni. A szerkesztők is egy-egy témából kiégnek. Aki mondjuk fiatalabban hozzákezd egy ifjúsági műsor szerkesztéséhez, nem biztos, hogy öt év múlva hasonló lendülettel, érdeklődéssel áll hozzá. Vannak személyes indokok is. Egyik kolléganőnk, Csepán Ida Júlia gyereknevelési szabadságra ment, így őt helyettesítenünk kellett. Ezek mind olyan szempontok, amelyeket ha egyszerre kezelünk, szükségessé válik a műsorrácsváltozás. 

 – Milyen újdonságokkal ismerkedhetnek meg a hallgatók?

 – A hallgatók leginkább a délutáni műsorsávban történő módosításokra figyelhetnek fel. Változik Kultúrpresszó című műsor, amelyet Kiss Dénes és Kányádi Orsolya szerkesztettek. Orsolya Júliát helyettesíti a reggeli műsorban, amelyet Kurta Kingával közösen készítenek. A kulturális műsor így egy szerkesztővel egy órára rövidül. Teljesen átalakítottuk az ezt követő délutáni Rádióújságot, amelyben az aktuális témákat meghívott közéleti személyiségek, érintett szakemberek kommentálták. Új műsor indul: az Átjáró, amelyben nemcsak közéleti kérdéseket vetünk fel, hanem egy kissé lazább, bulvárosabb témákat is megjelentetünk. Ebben részleteket ismételünk meg az előző napi információs műsorokban elhangzottakból. Ez egy kétórás, ún. „drive time” műsor lesz, aminek az a célja, hogy a munkából gépkocsin hazafelé utazóknak társaságot, kiváló zenét, jó hangulatot biztosítsunk, ugyanakkor hasznos tudnivalókat közlünk. Az ezt követő – Kiss Csaba által szerkesztett – Naprakész politikai, közéleti interjúsorozat, valamint a Parászka Boróka szerkesztette Értsünk szót!, valamint a rétegműsorok helyükön maradnak, annyi különbséggel, hogy az előbbit egy órával később sugározzuk. 18 órától hallhatók a Medicina, a Törvénytár, az Összhang és a Rádiódidakta című rétegműsoraink. Szeretnénk ezáltal oldani a „komolyabb” közéleti-politikai tömböt. Ezenkívül – kifejezetten hallgatói kérésre – egy óráról kettőre bővül a vasárnapi Kívánságműsor, aminek a hétköznapi napi egyórás sugárzása is helyén marad. Legtöbben vasárnap köszöntik szeretteiket, így ezért ennek az igénynek eleget téve több teret adunk a műsornak. 

A mikrofonnál Szuszámi Zsuzsa


 – Egyes kritikák is megfogalmazódtak a Kívánságműsorról. Többek között az vetődött fel, hogy a kért és kiválasztott zeneszámok nem mindig felelnek meg a közízlésnek, de talán az is nehéz, hogy minden igénynek megfelelően álljon össze a kínálat. 

 – A kívánságmuzsika a Marosvásárhelyi Rádió egyik legerősebb brandje, közkedvelt műsor. Tudjuk, hogy mivel délben sugározzuk, nem a legmegfelelőbb időpont, mivel a felmérések szerint leginkább reggel vagy délután rádióznak az emberek. Ehhez viszonyítva valóban kiesik a célidőszakból, mégis sokan hallgatják. Ez a műsor hozzánőtt a Marosvásárhelyi Rádióhoz. Nehéz elsősorban zenei téren a hallgatói igényeknek megfelelni, mivel a népzenétől a rockig igen széles palettán kérnek tőlünk számokat. Megpróbáljuk bemérni, hogy mikor alkalmas egyik vagy a másik műfaj sugárzása. Zenei szerkesztőnk az összeállításkor arra is odafigyel, hogy ne legyen műfaji keveredés. Ebben azonban nem leszünk tökéletesek. Rádiónknak meghatározott zenei profilja van, amit „adult contemporary”-nak, azaz felnőtt kor-társ zenének nevezünk. Ebbe rengeteg sláger is tartozik. Azt tudni kell, hogy a kívánságműsorban a hallgatók üzeneteiket küldik el hozzánk, ehhez társítja a zenét szerkesztőnk. Van eset, amikor a hallgatók is kérnek számot, igyekszünk ennek is megfelelni, de mindenképpen a már említett profil szerint válogatjuk a zenét. Ami nem fér bele a zenepolitikánkba, nem sugározzuk! Egy időben volt egy katalógus, ebből lehetett dalokat válogatni, de mivel jelenleg e-mailen, Facebookon, személyesen, telefonon élőben is lehet üzenni, nehezebbé vált a szerkesztés. A jó szándék megvan, hogy minél több hallgatót megszólítsunk zeneileg is. 

 – Mi történik a délutáni, éjszakai műsorokkal?

 – Ezek nem változnak. Ilyenkor inkább zenét (népzenét, jazzt) sugárzunk. A visszajelzésekből kiderült, hogy a jazzműsor nem a legnépszerűbb. Ezért a szombat délutáni Sztereotípet is későbbre helyeztük át, helyette minőségi könnyűzenét sugárzunk. 

  – A közszolgálatiság arra kötelezi a szerkesztőket, hogy minél hitelesebben, időszerűen tájékoztassák a hallgatókat a napirenden levő eseményekről, problémákról. Nem könnyű információkkal, témákban lefedni az adáskörzetet. Miként tudnak eleget tenni ennek a kollégák? 

 – Továbbra is erősségünk a hírműsoraink. Híradókat óránként sugárzunk. 14 híradónk van, amelyeket külön hírszerkesztőségünk állít össze. Négy megye tartozik adáskörzetünkbe: Hargita, Kovászna, Brassó és Maros, hallgatnak bennünket Kolozs, Fehér, Beszterce-Naszód és Szeben megyében is, így a szórványkérdéseket is felvetjük. Néha el is megyünk az utóbb említett megyékbe, de azért a hangsúlyozott célközönségünk továbbra is a tömbmagyarság. Ez a szempont sok esetben mérlegelésre késztet, amikor a terepmunkát megszervezzük. Témáinkban túlsúlyban van a Székelyföld, ami érthető, de igyekszünk a szórványban élő közösségeket is megszólaltatni. Továbbá, állandó dilemmánk a generációs kérdések egyensúlyozása, a fiataloknak és az idősebbeknek szóló tartalom megjelenítése, illetve a városban lakóknak vagy vidékieknek szóló műsoraink közötti arány betartása. Szerencsére a szerkesztőink által összeállított műsoraink többek között igazolják azt, hogy például a mezőgazdaságot lehet úgy tálalni, hogy a városban lakóknak is érdekes legyen. Vagy a Digitális világ című műsorral úgy célozzuk meg a fiatalokat, hogy e témával az idősebbekhez, vidékiekhez is szóljunk. Igyekszünk a generációs törésvonalakat átjárhatóvá tenni. 

 – Ha már itt tartunk, akkor egy olyan felmérést említenék, amelyből kiderül, hogy általában a médiafogyasztók azok a 30 év körüli és fölötti családosok, akikre már ráhárul a mindennapi gondok rendezése, így érdeklődőbbek lesznek a közéleti, politikai témák iránt. Mik a tapasztalatok e téren a Marosvásárhelyi Rádiónál?

 – Egy európai uniós felmérés szerint növekvőben van a 18 és 30 év közöttiek rádióhallgatási aránya. Ez a tendencia nemcsak Marosvásárhely adáskörzetére jellemző, hanem valóban egész Európára. Jelenleg a rádiónak van a legnagyobb tekintélye, hitele a közmédiák között. Kulcskérdés, hogy mivel lehet a fiatalabb nemzedéket huzamosabb ideig rádióhoz kötni. Leginkább zenével lehet a fiatalabb nemzedéket megszólítani, de ezenkívül azt tapasztaljuk, hogy sok olyan téma van, amelyek iránt érdeklődnek. Ezek több esetben tabukérdések, a drogfogyasztáshoz, az alkoholizmushoz, a szexualitáshoz kötődnek. Ezenkívül sok fiatalt érdekelnek az oktatási kérdések, a munkaerőpiacon való elhelyezkedésről szóló információk és a nagyvilágban történt események is. Ezért vannak a kifejezetten ennek a nemzedéknek szóló rétegműsoraink, mint például a Frappáns. De ifjúsági és gyerekműsort is szerkesztünk, amely már az igen zsenge korú hallgatókat is megcélozza. A reggeli műsorokban pedig az aktuális politikai események mellett fesztiválokról, koncertekről, a fiataloknak szánt rendezvényekről is bőven beszámolunk. 

 – Ehhez talán azt is hozzátehetjük, hogy több fesztiválról – mint legutóbb a marosvásárhelyi Forgatag – helyszíni stúdióból is közvetít a Marosvásárhelyi Rádió. 

 – Határozott koncepciónk az, hogy a Marosvásárhelyi Rádiónak a hallgatók közt a helye, ezért gyakran helyszíni stúdiókkal kitelepedünk fesztiválokra, különböző rendezvényekre, falunapokra. Ezenkívül számos, jól működő egyedi projektünk van. Ilyen jó ötletnek bizonyult a Kotta, amely szintén a fiatalabb nemzedékhez szól. Mindamellett, hogy sikerült több erdélyi magyar együttest is bemutatni, felkarolni, fellépési lehetőséget biztosítani, felvételt is készítünk. Népszerűségét bizonyítja, hogy a hetedik évad kezdődik, és már az év végéig megvannak a fellépők, mi több, hosszú várólista is készült. 2019. szeptember 14. és 22. között újra: Gurul a Rádió. Tíz nap alatt kollégáink körbetekerik a Székelyföldet. Ez egy nagyon népszerű kezdeményezés, a kollégák a hallgatók közelébe kerülnek, élő kapcsolások, tudósítások születnek, és erősítjük a személyes kapcsolatokat is. Továbbá folytatjuk a Maros-takarító akciónkat, a környezetvédelmi kampányunkat, amelyre sajnos továbbra is igény van. Az idén indítottuk el a Beszéljük meg! vitasorozatot, amely egy-egy aktuális téma fóruma. Szükségét éreztük annak, hogy a Facebookon felmerült parttalan, személytelen és névtelen vitának konstruktív módon intézményes keretet teremtsünk, ahol az emberek szemtől szemben, civilizáltan elmondhatják véleményüket az adott témában, és közösen keressünk megoldást ezekre. A vitafórumot Facebookon közvetítjük egyenes adásban, míg a felvételből egy szerkesztett változat az éterben is elhangzik. Mivel nemrég indítottuk el a műsort, vannak hiányosságai, hiszen jó lenne vele nem csak a magyarokat elérni, és szélesebb körben a közösséget érintő kérdéseket is feltárni. Legutóbb tolmáccsal is biztosítottuk volna azt, hogy a román közösséghez is szóljunk, de nem volt akinek. Továbbá egyelőre csak Maros megyei, marosvásárhelyi témákat vetettünk fel. Gondolkodunk azon, hogy miként lehetne más helységekben is megszervezni hasonló beszélgetést. Egyedi vállalkozásunk a hangoskönyvek szerkesztése, ami igen népszerű, hiszen kortárs és klasszikus irodalmi alkotásokat rögzítünk. Nem mondunk le a rádiószínházról sem, habár a műfaj komplexitása miatt évente egy vagy két dráma feldolgozására vállalkozhatunk. Mindebből kitűnik, hogy igyekszünk küldetésünket az elvárásoknak megfelelően teljesíteni, ami nem könnyű, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben elég nehéz fenntartani a Marosvásárhelyi Rádiót, de reméljük, hogy hallgatóink szeretete, hűsége kompenzál, hiszen ezért is igyekszünk frissek maradni a szóban forgó változtatásokkal is. 

A Marosvásárhelyi Rádióstúdió épülete
Forrás: Wikipédia


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató