2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Segesvári Középkori Fesztivál – 26.

Lovagi játékok, felvonulás, színház, zene, bábelőadás, szimfonikus hangverseny és középkori zene, mutatványosok, lovagok, bohócok és bűvészek, képzőművészek, utcazenészek, táncosok, előadóművészek… Csupán néhány programpontvillanás a július 26-28. között zajló, hagyományosan sok hazai és külföldi érdeklődőt vonzó Segesvári Középkori Fesztiválról. 

Az idei rendezvény témája a középkori misztérium volt, amely az autentikus középkort próbálta felidézni. Az esemény egyik szervezője Segesvár önkormányzata. Tóth Tivadar alpolgármesterrel beszélgettünk erről. 

Elmondta, a fesztivál témájának megfelelően elsősorban középkori egyházi titkos történetek, mondák, regék, hiedelmek világába próbálták elvezetni a látogatókat. 

Fotó: Nagy Tibor


Programok három napon keresztül

A háromnapos fesztivál pénteken délután 6 órakor kezdődött a hivatalos megnyitóval a várpiacon. Ezzel szinte egy időben a középkori öltözéket viselő lovagok, várúrnők, színészek, bohócok, zenészek a városon keresztül felvonultak a várba. Természetesen a hagyományoknak megfelelő lovas kísérettel – magyarázta az alpolgármester. 

A fesztivál több helyszínen zajlott. A várpiac mellett a várnak gyakorlatilag minden kisebb piacán volt valamilyen tevékenység, így biztosítva a változatosságot, hogy mindenki megtalálhassa azt, ami közel áll az érdeklődési köréhez. Gazdag műsor várta a gyermekeket, ezúttal sem maradt el a lovagrendek bemutatkozása, a középkori zene és tánc, színjátékok. Segesvár történelmi központjában, a vár utcáin, terein, a bástyákban naponta tartottak felvonulásokat, lovagi tornákat, előadásokat. A vár területén tilos volt a szeszes italok árusítása 

A fesztivál idején a vár területén tilos volt a szeszes italok árusítása és fogyasztása. Erre lehetőséget az alsóvárosban biztosítottak a kereskedelmi és közétkeztetési egységek. A várban kizárólag az autentikus termékek árusítására volt lehetőség. De voltak élő bemutatók, az érdeklődők megfigyelhették, hogyan készülnek bizonyos kézműves termékek.

– Erre épül a fesztivál, kizárólag középkori események, termékek  bemutatására, vigyázunk, hogy ne legyen amolyan konzumíze, hanem a várról és a hozzá kapcsolódó történelemtől szóljon. Nyilvánvaló, emiatt nem lehetett százezer látogatóra számítani, ahogy a szervezők a fesztivált megelőző sajtótájékoztatón mondták, a kereskedelem és a kereskedelmi háttér nem épülhetett be ebbe a programrendszerbe, mert nem tartozik a Segesvárhoz kötődő autentikus középkori témához. 

– Újdonság volt az idén a középkori misztériumjáték programba iktatása.

– Léteznek Segesvárhoz kötődő történetek, legendák, amelyeket a fesztiválon próbáltak feleleveníteni.

A rendezvény lézeres vetítéssel ért véget. Az óratorony oldalára kivetített látványos középkori jelenetekben gyönyörködhettek a résztvevők.


***

A fesztivál idején a segesvári történelmi múzeum hosszított programmal várta a látogatókat.

Az önkormányzat és a többi szervező is odafigyelt arra, hogy a várban kizárólag az igazi értékek kapjanak helyet, legyen szó műalkotásokról, előadásokról vagy kirakodóvásárról.

Köztudott, hogy Erdély egyik leglátványosabb és legjobb állapotban megőrzött középkori építményrendszere a segesvári vár és környéke, mely 1999 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.