2020. június 5., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Agerpres hírügynökség szerint a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szerdán délben azt közölte, hogy a legutóbbi hivatalos tájékoztatás óta 344 személyt diagnosztizáltak COVID-19-cel Romániában. Ezzel 4761-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. 

A diagnosztizáltak közül 528-at gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, intenzív terápiás osztályon 162 beteget ápolnak. A koronavírus okozta COVID-19-betegségben szenvedő páciensek közül 209-en nem élték túl a fertőzést.


Újabb két haláleset Maros megyében 

A Maros megyei prefektúra szerdán közleményben tájékoztatott arról, hogy megyénkben két újabb haláleset történt koronavírus-fertőzés miatt. Egy 61 éves nőnél április elsején jelentkeztek a tünetek: szívtájéki és mellkasi fájdalmak, nehézlégzés. Április negyedikén a dicsőszentmártoni kórház intenzív osztályára utalták be, majd két nap múlva átszállították a marosvásárhelyi sürgősségi kórház intenzív terápiás osztályára, ahol április 7-én elhunyt. A páciens egyéb krónikus betegségekben is szenvedett. Ugyancsak koronavírus-fertőzés okozta a halálát annak a 60 éves nőnek, aki szintén április 1-jén tapasztalta magán a betegség tüneteit: láz, fáradság, fej- és mellkasi fájdalmak jelentkeztek. A beteget április 5-én a SMURD-hoz utalták be, majd onnan a segesvári kórházba került át. A koronavírus-fertőzést április 6-án diagnosztizálták, a páciens – aki szívbeteg és magas vérnyomásos volt – április 7-én hunyt el. 


Otthoni elkülönítésben a Nyárádkarácsoni Polgármesteri Hivatal kilenc alkalmazottja 

A prefektúra szerda délutáni közleménye szerint a Nyárádkarácsoni Polgármesteri Hivatal kilenc alkalmazottja otthoni elkülönítésbe került azt követően, hogy egy igazolt koronavírus-fertőzött személlyel került kapcsolatba. A polgármesteri hivataltól kapott tájékoztatás szerint a hivatal további nyolc alkalmazottja képes ellátni a feladatokat. A prefektúra megkeresésére a megyei közegészségügyi igazgatóság megerősítette, hogy Nyárádkarácson község két településén (Nyárádkarácson községközpontban és Kisbodonban) nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek, valamint az otthoni elkülönítésben levők száma, az említett településeken járványügyi vizsgálat van folyamatban. A megyei katasztrófavédelmi bizottság a fertőzésveszély csökkentése céljából fokozottabban ellenőrzi a fent említett településeken a kijárási tilalom betartását.