2021. június 19., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A szelektív hulladékgyűjtés elmulasztása miatt

Gondok vannak Marosvásárhelyen, főként a köztisztasággal. Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának a 2017–2019 közötti időszakra közel 4 millió lej környezetvédelmi bírságot kell kifizetnie amiatt, hogy a városi hulladékot nem szelektíven gyűjtötték össze. Az előző városvezetés 4 éven át eltüntette a bírságokról szóló számlákat, miután 10 éven át nem intézkedett a hulladék szelektív gyűjtésének megszervezéséért. A felgyülemlett büntetések törlesztésének elmulasztása miatt a polgármesteri hivatal számláit ideiglenesen zárolták, amit időközben sikerült feloldani. A lakosság átlátható tájékoztatása érdekében Soós Zoltán polgármester sajtótájékoztatót hívott össze. 


Fotó:  Karácsonyi ZsigmondÁtütemezve maradéktalanul törlesztik az adósságot

Az uniós szabályozások értelmében a tagállamok településein 2025-ig a hulladék 55%-át szelektíven kell gyűjteni újrahasznosítás céljából, 2035-ig pedig 70%-os szelektív gyűjtési és újrahasznosítási arányt kell elérni. A régi városvezetés nem tett semmilyen lépést e kötelezettségek teljesítése érdekében, a városi hulladék szelektív gyűjtésének elmulasztása miatt pedig minden évben bírságot róttak ki a városra. 

– Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalára a környezetvédelmi hatóság 3,98 millió lejes bírságot rótt ki. Ezek a büntetések nem újak, 2017-től állították ki ezeket a számlákat. Az előző városvezetés eltüntette őket, a végrehajtón keresztül jutott tudomásunkra a számlák léte. 

Felvettük a kapcsolatot a minisztériummal, hogy amennyiben lehet, ütemezzék át ezt a büntetést, de minden adósságot, amit az előző városvezetés felhalmozott, kifizetünk, hiszen fontosnak tartjuk, hogy rendezett körülmények között működjön ez a város – fogalmazott Soós Zoltán.

Beperelik az előző városvezetőt 

A polgármester elmondta, fontosnak tartja, hogy az évek során elmulasztott kötelezettségekért vonják felelősségre az előző városvezetést, hiszen a bírságokat azért rótták ki, mert nem tettek semmit a szelektív hulladékgyűjtés elindításáért, holott ez 2017-től kötelezettség volt, és ezt vállalta a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal. 

A városlakókban, és az olvasóinkban is természetesen, megfogalmazódik a kérdés, hogy a közel 4 millió lejes bírságot a városlakók bánják-e, hiszen azt végső soron a tőlük begyűjtött adókból kell törleszteni. Kérdésünkre, hogy milyen forrásból fizetik ki a bírságokat, a polgármester leszögezte: 

– Minden büntetést, ami a város meg nem valósított kötelezettségvállalásából származik, a város költségvetését terheli. Mi viszont be fogjuk perelni az előző városvezetőt, személyesen felelősségre kell vonni azokért a szándékos vagy nem szándékos mulasztásokért, amelyek most a marosvásárhelyiek zsebét fogják érinteni. Azt szeretnénk, hogy Dorin Florea feleljen azért, hogy Marosvásárhelyt ennyi adóssággal, problémával hagyta. 


Fotó: a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtóirodájaKik rejtegették a kirótt büntetéseket? 

Egy másik újságírói kérdés arra vonatkozott, hogy ki, melyik osztály, igazgatóság tehető felelőssé az intézményen belül azért, hogy „elrejtették” a Környezetvédelmi Alap által kirótt büntetéseket. 

– Az elsődleges lépés, amit megteszünk, a belső audit elindítása, hogy haladéktalanul vizsgálják ki, miért nem kerültek be ezek a számlák a könyvelésbe, miért titkolták el, kik a felelősek, s miért a végrehajtótól kellett tudomást szereznünk a bírságokról. Szinte biztos, hogy az előző városvezető tudott ezeknek a büntetéseknek a létéről – mondta a polgármestrer.

Az új szolgáltató beindítja a szelektív hulladékgyűjtést 

Soós Zoltán tájékoztatott, hogy az elmúlt hónapokban a város több közbeszerzési eljárást indított el. Ezek körülbelül hat hónapos kifutásúak, amíg a feladatfüzetek elkészülnek, és a közbeszerzési eljárások elindulnak. 

– Az egyik eljárás rövidesen befejeződik, nevezetesen a 180 napos köztisztasági szolgáltatói szerződésről van szó, amely a háztartási hulladék elszállítására és a nagytakarításra vonatkozik. Van érvényes ajánlatunk, és hamarosan aláírhatjuk az új szerződést. A jelenlegi szolgáltatótól igényeltük a tavaszi nagytakarítást, de egyelőre nem érkezett válasz a város kérésére. Reméljük, hogy az új szerződéssel rendeződik a tavaszi nagytakarítás kérdése. Addig is saját erőforrásokból oldjuk meg a zöld hulladék elszállítását. A város zöldövezeteinek karbantartása a költségvetés elfogadásának késlekedése miatt késett, de a város lakónegyedeiben már elkezdték nyírni a füvet. 486 utca karbantartásáról beszélünk – mondta a polgármester, s felkérte a lakosságot, hogy bárki, aki rendellenességet észlel, jelezze, mert a javaslatokat figyelembe veszik.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az új szerződés értelmében a hulladékgazdálkodást biztosító cég elindítja a szelektív hulladékgyűjtést. Ez most is kötelezettség volna. Az előző városvezetés több mint 20 ezer hulladéktárolót vett át az Ecolect program keretében, amelyet uniós forrásokból finanszíroztak. Ezek nagy része totálkárosan hever a Közterületkezelő Igazgatóság udvarán. Nem kezdtek velük semmit az elmúlt 8 évben! Nagy részük tönkrement, alig 20 százalékuk hasznosítható, ezeket kihelyezik a lakónegyedekbe. 

A hulladékgazdálkodás helyzete tarthatatlan, a város lakosságának türelme pedig véges.