2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Pénteken ülésezett a prefektúrán a megyei katasztrófavédelmi bizottság, amely a járványügyi helyzetet figyelembe véve arról döntött, kötelezővé teszi az orrot és a szájat fedő védőmaszkok viselését a köztereken. Az intézkedés szombaton 0 órától lép érvénybe – áll a prefektúra közleményében.
Eszerint a maszkok viselése kötelező lesz az állandó vagy ideiglenes piacokon és vásárokon, a szolgáltató létesítményekben, beleértve a közintézményeket és a magáncégeket is az autóbusz-megállókban és állomásokon és az idegenforgalmi létesítményekben. Szintén kötelező lesz a maszkok viselése a nyilvános rendezvényeken. Maszkot lesz kötelező viselni a sétányokon és a sűrű forgalmú gyalogjárdákon is, ezeket a helyi hatóságoknak megfelelően ki kell jelezniük, valamint tájékoztatniuk kell a lakosságot. A maszk viselése nem kötelező az 5 év alatti gyerekek számára.
Továbbá a veszélyhelyzet idején a kenyeret és pékárut forgalmazó boltokban az árut előre kell csomagolni, ahol pedig ez nem lehetséges, bővíteni kell a személyzetet olyan módon, hogy az árukezelést és a pénzkezelést külön személyek végezzék. A kenyér és pékáru szállítására használt ládákat minden használat után fertőtleníteni kell – áll még a közleményben.