2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagy Zsigmond alprefektus

December 6-án ismét az urnák elé vonulhatnak a szavazati joggal rendelkező állampolgárok. A szeptember 27-i helyhatósági választások után eldönthetjük, kiket küldünk a parlamentbe, hogy képviseljék érdekeinket. Vannak, akik ezt a választást kevésbé tartják fontosnak, mások az időjárásra hivatkozva maradnának távol a szavazóhelyiségektől. Többen a vírusfertőzéstől tartanak. A rendkívüli helyzetben megtartandó parlamenti választások előkészületeiről Nagy Zsigmond alprefektussal beszélgettünk.

Fotó: Nagy Tibor


– A helyhatóságihoz hasonlóan a parlamenti választások előkészületeit is a prefektúra koordinálja. Szervezési szempontból mennyire eltérő a két választás?
– Maros megyében 570 szavazókörzetben adhatja le voksát a 478.000 szavazásra jogosult állampolgár. Minden szavazópolgár ott szavaz, ahol a személyi igazolványában vagy az ideiglenes tartózkodási engedélyében levő lakcíme van. Azok, akik más helységben tartózkodnak a szavazás napján (de csak a lakhely szerinti megyében), ott is szavazhatnak, mivel szerepelnek a megyei szavazójegyzéken. Továbbá azok az állampolgárok is leadhatják a voksukat, akiknek a személyi iratai 2020. március 1. – 2020. december 20. között lejártak, és azokat nem újították meg. Akik valamilyen okból kimaradtak az állandó választási névjegyzékről, felkerülnek a pótlistára. Szavazni 7 és 21 óra között lehet. Amennyiben a szavazóhelyiségen kívül, illetve ezen belül is a helyiségek zárásakor még sorban állnak az emberek, az időpontot 23.59 óráig meg lehet hosszabbítani. Ebben az esetben a szavazók sorszámot kapnak, a helyi választóbizottság elnöke pedig értesíti a megyei választási bizottságot, és közli azoknak a számát, akik így szavaznak.
– Az előkészületek valószínűleg sínen vannak, hiszen a hét végén már szavazunk.
– Második hónapja működik a 28-as számú megyei választási bizottság. Kinevezték a szavazókörzetek elnökeit, alelnökeit és a bizottságok tagjait. Kijelölték a táblagépkezelőket is, akiket a különleges távközlési szolgálat (STS) és az Állandó Választási Hatóság felkészített a választásokra. A választásokkal kapcsolatos minden információ megjelenik a prefektúra https://ms.prefectura.mai.gov.ro honlapján. Elmondhatom, hogy az országban ez egyik legjobban követhető elérhetőség, ahol minden rendelkezésünkre álló információt megosztunk az érdeklődőkkel e témában.
– Szeptember 27-én volt a főpróba. Történt-e olyan eset, incidens, amit figyelembe véve – szervezési szempontból – másként járnak el a parlamenti választásokon?
– Maros megyében a helyhatósági választások kifogástalanul zajlottak. Míg az előző választásokon előfordult néhány incidens, szeptember 27-én nem volt kirívó eset. Ugyanakkor jó próba volt arra is, hogy a menet közben felmerült apróbb rendellenességekre is odafigyeljenek a választások levezetésével megbízottak, és ezeket elkerüljék a parlamenti választásokon. Újdonság, hogy az urnazárást és a szavazatszámlálást követően a szavazóhelyiségek elnökei telefonon kell értesítsék a megyei választási bizottságot, hogy befejezték a munkát. Ezután közlik velük az időpontot, amikor behozhatják a jegyzőkönyvet és a szavazólapokat. A lepecsételt szavazólapokat a marosvásárhelyi sportcsarnokhoz kell vinni az előzetesen egyeztetett időpontban. Amennyiben a leadáskor torlódás lesz, katonai sátrakban, melegedőkben lehet majd várakozni. A használt szavazólapokat tartalmazó zsákokat a szavazóhelyiség elnöke és a bizottság néhány tagja viszi a sportcsarnokhoz, az el nem használtakat az alelnökök a prefektúrán levő megyei választási bizottságnál adják le.
– Említette, hogy a parlamenti választásokon nagyobb szerep hárul a polgármesteri hivatalokra. Mi a teendőjük?
– A szavazóhelyiségek biztosítása, berendezése (urnák, szavazófülkék, fertőtlenítés stb.) mellett ki kellett nevezniük egy ún. technikai személyt, aki sorban beengedi az embereket és lázat mér. Ha a testhőmérséklet meghaladja a 37,3 fokot, értesíti a 112-t. Ugyanakkor felszólítja a zárt térbe lépőket, hogy viseljék megfelelően a szájmaszkot. Ha valakinél nincs, ott adnak. A bélyegzőket minden leadott szavazat után kötelesek fertőtleníteni, ahogy a szavazók által érintett felületeket is. Tudni kell, hogy a bizottság tagjain kívül ötnél több személy nem tartózkodhat egyszerre a szavazóhelyiségben, legtöbb 15-en lehetnek bent, illetve szavazatszámláláskor a megengedett létszám 20 személy.
– Milyen szabályokat kell betartani egészségvédelmi szempontból, amikor szavazunk?
– Az ország alaptörvénye biztosítja ezt az állampolgári jogot, amelyet csak kivételes esetekben, a törvény által megszabott körülmények között lehet korlátozni. Az emberek jogosultak a demokrácia működéséhez elengedhetetlenül szükséges közösségi véleménynyilvánításra, az államnak pedig az intézményei által kötelessége biztosítani a feltételeket, hogy biztonságosan gyakorolni lehessen ezt a jogot. Az állampolgároknak érezniük kell, hogy törődnek velük. Ezért kiemelten fontos, hogy jogalkotói és végrehajtói
szinten is – választási iroda, prefektúra, AEP, szavazókörzetek, polgármesteri hivatalok, rendőrség, csendőrség stb. – gondoskodjunk róla mindenféle szempontból, és biztonságos legyen a folyamat, különösen most, járvány idején. Az Egészségügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium 2020. november 18–19-én kiadott egy rendeletet, amely részletesen tartalmazza azokat az intézkedéseket, amelyeket egészségvédelmi szem- pontból tiszteletben kell tartani mindannyiuk biztonságáért. Ebben többek között az amúgy is kötelező szájmaszkviselés, távolságtartás, rendszeres fertőtlenítés, rendszeres szellőztetés, a nagyobb légtér kialakítása (el kell távolítani a fölösleges bútorzatot) mellett ki kell jelölni a helyiségbe be- és kivezető útvonalat. Ki kell helyezni egy kukát, ahova a maszkot, védőkesztyűt dobhatják a bizottság tagjai és a szavazók. A krónikus betegeknek – az elnök jóváhagyásával – elsőbbséget kell adni. A személyazonossági igazolványt úgy kell behelyezni a táblagép leolvasójába, majd az azonosítás után a szavazóbiztos elé helyezni, hogy minél kevesebben érintsék meg, a szavazás gyakorlását igazoló öntapadóst is a szavazóknak kell helyben felragasztaniuk.
– A járvány miatt sokkal több személynek kell biztosítani mozgóurnát, mint a pandémia előtt. Hogyan oldják ezt meg?
– Valóban nagy kihívás ez, hiszen Maros megyében sokan vannak karanténban és házi elkülönítésben.
Két különböző eset van. Az első azokra vonatkozik, akik betegség vagy rokkantság miatt nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe. Ebben az esetben úgy kell eljárni, mint az előző választásokon. A szavazók egy saját kezűleg aláírt, dátummal ellátott kérvényt kell letegyenek (bárki leteheti a nevükben) december 5-én 18–20 óra között a lakhelyükhöz legközelebbi szavazóhelyiségben. A kérvénynek tartalmaznia kell a kérelmező nevét, személyi számát, lakhelyét (domiciliu) vagy ideiglenes tartózkodási helyét (reşedinţă), személyi igazolványának a számát és telefonszámát. Mellékelni kell minden olyan irat másolatát, amivel bizonyítani tudja betegségét vagy rokkantságát, amelyek alapján meg lehet állapítani a kérés jogosságát. Miután ezt igazolja, a szavazó felkerül a választói névjegyzék kivonatára, aminek alapján december 6-án a szavazóbizottság két tagja, rendőri kísérettel, felkeresi otthonában, hogy leadhassa voksát. 21 óráig a mozgóurnának vissza kell érnie a szavazóhelyiségbe.
A második eset azokra vonatkozik, akik intézményes karanténban vagy otthoni elkülönítésben vannak. A helyzetük rendezésére az Országos Választási Bizottság november 27-én kibocsátotta a 91-es számú határozatot, amely a következőképpen rendelkezik: a karanténban lévő személyek a mozgóurna igényléséhez típuskérvényt kell kitöltsenek (Anexa la Decizia Biroului Electoral Central Nr. 91/27.11.2020), amihez mellékelniük kell a DSP által kibocsátott határozat (copia deciziei de carantină) másolatát. Ezt december 4-ig kell elküldeni a megyei választási bizottsághoz, akár elektronikus formában is. A házi elkülönítésben lévő személy is kérheti a mozgóurnát. Ebben az esetben is ki kell tölteni a típuskérvényt, és mellékelni kell az alább felsoroltakból valamelyik dokumentumot: az egészségügyi intézmény által kiállított kibocsátó iratot, amely tartalmazza a diagnózist és az elkülönítési meghagyást; az elkülönítést elrendelő határozat másolatát; az utolsó 14 napban elvégzett PCR-teszt pozitív eredményét. Ha az érintett nem rendelkezik hivatalosan kibocsátott igazoló okirattal, benyújthatja a mozgóurnát igénylő kérvényt a megyei választási bizottsághoz, amely megsürgeti a DSP-t, hogy bocsássa ki a szükséges iratokat. A megyei választási bizottsághoz december 4-ig letett dokumentumokat a prefektúra december 6-án 10 óráig el kell juttassa az illetékes választási bizottsághoz, ahol szavaz az illető. A mozgóurnát a szavazóhelyiségekből először a Covid-19 vírussal nem fertőzött, krónikus betegekhez, a nem Covid-kórházban kezeltekhez, a mediko-szociális intézményekhez, idősek otthonához és fogházakhoz viszik ki. Az urnát szállító és felügyelő személyek védőmaszkot, kesztyűt kell viseljenek, kell legyen náluk fertőtlenítőszer, amivel megtisztítják az urnát. Nem léphetnek be a szavazópolgár lakásába, és meg kell őrizniük az egyméteres távolságot. A szavazó is maszkot kell viseljen, és kizárólag saját írószerével írhatja alá a szavazat gyakorlását igazoló okiratot. A szavazást követően a bélyegzőt, mint minden olyan tárgyat, amelyet használt a fertőzött, fertőtleníteni kell. A kórházakban a felügyeletről az egészségügyi biztonsági személyzet gondoskodik. Fontos, hogy minden esetben a használt szájmaszkot és kesztyűt nejlonzacskóba kell helyezni és hermetikusan le kell zárni.
– Ezek szerint egészségvédelmi kifogásokat nem lesz okunk felhozni a távolmaradásra.
– Korábban is említettem, hogy az államnak kötelessége biztosítani a szavazáshoz való jogot, amelynek alapján a következő négyéves időszakban beleszólhatunk a helyi, illetve, ahogy mondják, a nagypolitika alakulásába. Állampolgári kötelességünk kell hogy legyen a részvétel, hiszen az elkövetkezendő időszakban nemcsak a vírusjárvány, hanem a gazdasági válság és sok más ebből fakadó tényező miatt nagy kihívásokkal kell szembenéznünk, ami mindannyiunk sorsát befolyásolja. A problémamegoldást, a helyzet menedzsmentjét olyan emberekre kell bízzuk, akik hitelesen képviselik az érdekeinket. Közigazgatásbeli tapasztalatom is igazolja, hogy a kisemberek mindennapi élete függ a parlamentben, majd az ezt követően kialakuló kormányban hozott döntésektől. E nehéz időkben leginkább szükséges az a legitimáció, aminek alapján magunk is meghatározhatjuk, hogy milyen irányba és ütemben haladunk a következő négy évben, és hogyan sikerül talpra állnunk a válság után.

Kapcsolódó cikkek:

Marosvásárhelyt elárasztotta a szemét

2022-11-14 17:19:00 // Mezey Sarolta

Elkezdik a szerződésbontás procedúráját a Brantner köztisztasági vállalattal



Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató