2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kivitelezés: másfél év

Pénteken Ludovic Orban miniszterelnök jelenlétében Mariana Ioniţa, a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) vezérigazgatója és Heimo Oberwinkler, a Strabag osztrák építőcég vezérigazgatója aláírták az észak-erdélyi autópálya egy újabb szakaszának kivitelezési szerződését. A miniszterelnököt és a vele együtt érkező kormánytagokat, Lucian Bode szállításügyi minisztert, Virgil Daniel Popescu gazdasági minisztert, Nicolae Ciucă védelmi minisztert Mara Togănel prefektus a közigazgatási palotában fogadta. 

A prefektus elmondta, a miniszterelnök látogatása bizonyíték arra, hogy a kormány figyelemmel követi a Maros megyei fejlesztési terveket, annál is inkább, mivel az évek óta húzódó lemaradásokat be kell hozni. 

Ludovic Orban miniszterelnök, aki rövid idő alatt másodszor tartózkodik Marosvásárhelyen, hangsúlyozta, hogy fontos eseményre érkeztek, annak a sztrádaépítési szerződésnek az aláírására, amely régóta várat magára. A miniszterelnök hangsúlyozta, a kormány számára prioritás az infrastruktúra fejlesztése, a gazdaság erősítése. Éppen ezért a helyszínen tájékozódnak több Maros megyei munkálat, például a radnóti erőműnél történő beruházás menetéről, az észak-erdélyi autópálya további két szakaszának építési stádiumáról.

Fotó: Nagy Tibor


2020 az A3-as autópálya éve lesz

Lucian Bode szállásításügyi miniszter hangsúlyozta: a Ludovic Orban-kormány fontosnak tartotta a munkálatok folytatását az ország valamennyi építőtelepén a krízishelyzetben is. Nem álltak le az útépítők sem. A meglévő építőtelepek mellett újakat is megnyitottak, s ebben az évben 70 kilométer autópálya építését kezdték el, például a Szeben–Piteşti autópályát, a temesvári körgyűrűt, a DN2-A2 vagy a Craioiva–Piteşti gyorsforgalmi út 1-es szakaszát. A kormány rövidesen kidolgozza a következő tíz évre szóló úthálózatfejlesztési tervét. A miniszter kijelentette: 2020 a Szeben–Piteşti sztráda és az észak-erdélyi autópálya éve lesz. Ez utóbbi részeként két hét múlva egy 30 kilométeres szakaszra újabb kivitelezési szerződést írnak alá, így rövidesen megépül a Bihar–Bisztraterebes közötti rész is. 


Marosvásárhelytől 9,2 kilométeres szakasz épül meg 

A pénteken aláírt szerződés 9,2 kilométeres, a Marosvásárhely–Nyárádtő közötti szakaszra vonatkozik, ebből 4,7 kilométer a Metrótól induló bekötőút, és 4,5 kilométer az A3-as autópálya része. A szakasz egy csomópontot, 9 hidat és felüljárót foglal magába. Az építési munkálatok költsége 192 millió lej, a kivitelezési határidő 18 hónap. 


A megépített szakaszra 9 év garanciát vállal a kivitelező

Mint ismeretes, az észak-erdélyi autópálya építésére 2004-ben írták alá az első szerződést a Bechtellel, amit felbontottak. 2017 és 2020 között a Marosvásárhely–Nyárádtő közötti rész munkálatainak odaítélését tízszer óvták meg, és megszámlálhatatlan tárgyalást folytattak. Ez a huzavona bizonyítja, hogyan lehet megakadályozni egy projekt kivitelezését – mondta Lucian Bode miniszter, aki kijelentette, hogy az autópálya-építés finanszírozása biztosított. 

Az észak-erdélyi autópályán jelenleg a Radnót–Maroskece, a Maroskece–Aranyosgyéres és a Bihar–Bors közötti szakaszon dolgoznak. Az előbbi előrehaladottabb stádiumban van, a Maroskece–Aranyosgyéres részen lassabban haladnak. Gondot a maroskecei csomópont megépítése okoz, hiszen felhajtó nélkül használhatatlan a pálya. Ennek megépítésével a Brassó és a Kolozs megyei híd- és útépítési vállalatot bízták meg. 

A közigazgatási palotából Ludovic Orban miniszterelnök és a kormány tagjai a marosvásárhelyi különleges alakulatok parancsnokságára látogattak el, ahol bemutatót is tartottak nekik.