2024. july 4., Thursday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mérleget vont a Bekecs néptáncegyüttes

Hagyományos decemberi évzáró gálaműsor keretében mondott búcsút  2019-nek a Bekecs Néptáncegyüttes. Ez az alkalom lehetőséget nyújtott a hazai közönségnek, valamint a nyárádmenti néptáncos gyerekek szüleinek, hogy megtekintsék az együttes éves tevékenységét, eredményeit.

Az év végi gála jó alkalom a hálaadásra, hogy egy újabb év áll az együttes mögött, munkával, sikerrel, reménységgel és a közönségtől kapott bizalommal – hangzott el az ünnepi műsor felvezetőjében. Az elmúlt évben két új műsort mutatott be az együttes: februárban a Mátyás király igazságai című mesejátékot, novemberben a Fehér foltok című táncszínházi produkciót. A táncosok az év során százöt alkalommal álltak színpadra, továbbá a 2018-ban elindított százállomásos trianoni turnésorozat előadása, az Ember az embertelenségben is hatvannyolc állomást számlált már. Az elkövetkező évben is az erdélyi magyar közönséget fogják szolgálni, de európai és tengerentúli helyszíneket is megcéloznak, ahol elhivatottságukhoz hűen megmaradásunk fontosságát fogják hirdetni – ígérték a gálán. Az ünnepi műsor során a Bekecs Néptáncegyüttes öt korosztálya lépett színpadra különböző erdélyi táncok koreográfiájával, név szerint a Bekecs Játszóház, az Apró-Bekecs, a Morzsa-Bekecs, a Kis-Bekecs és az együttes felnőtt-tagozata, a Bekecs néptáncszínház. Az együttes tagjai a Nyárádmentén további harmincnégy néptánccsoportot oktatnak, amelyek a Nyárádmente Fesztivál keretén belül szervezett néptánctalálkozó alkalmával mutatják meg tudásukat minden évben Nyárádszeredában. Ezen csoportok működtetése a kistérségi önkormányzatok, a helyi közösségek és a Bekecs néptáncegyüttes szoros együttműködését dicséri.

A 2019-es évben száznál többször léptek színre hat országban, öt különböző táncszínházi produkciót tartanak repertoáron, amelyből kettőt idén mutattak be

Fotó: Bereczky Sándor


Számok, tények egy-egy mondatban

Eseményekben gazdag évet zárunk – megkeresésünkre így foglalta össze tőmondatban a 2019-es év mérlegét Benő Barna Zsolt igazgató. A száznál több előadás sorában az erdélyi és magyarországi helyszíneken kívül két alkalommal megfordultak a szerbiai és ukrajnai magyarok körében is a Száz előadást Trianonért programjuk állomásaiként. Az ősszel Török- országban jártak, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a rodostói Török-Magyar Baráti Társaság meghívására Rodostóban és Isztambulban léptek közönség elé.

A Kis-Bekecs utánpótláscsoport is sok felkérésnek örvend, havonta több előadásuk volt mind itthon a megyében, mind Székelyföld más részein, valamint külföldön, Nyárádszereda magyarországi testvérvárosaiban és a Móri Bornapokon léptek fel, valamint részt vettek egy görögországi táncfesztiválon is.

A Bekecs Néptáncszínház jelenleg öt előadást tart repertoáron: az Ember az embertelenségben című táncszínházi előadással külföldön és itthon léptek fel az év során, a Legendák kertjében című mesejátékkal többször jártak Budapesten, a Mátyás király igazságai című gyerekműsorral leginkább Erdélyben turnéztak, az Esszencia folklórműsorral pedig ott léptek fel, ahol erre volt igény, vagy ahol a körülmények nem tették lehetővé egy táncszínházi produkció bemutatását. Az ötödik előadás, a Fehér foltok egyelőre csak Maros megyében volt látható, viszont január 10-én már Kolozsváron is megtekinthető. 

Az immáron intézménnyé vált egyesület fő támogatója már negyedik éve a Nemzetpolitikai Államtitkárság, további állandó forrásokhoz – amelyek a kisszínházak által lehívhatók – pedig a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül jutnak illetve a Csoóri Sándor Alapon keresztül a hivatásos együttesek támogatása mellett a gyerekcsoportok jutottak pályázati támogatáshoz a határon túli amatőr együtteseknek szánt keretből.

Mivel az együttes felvállalta a háttérintézmény szerepét a nyárádmenti néptánccsoportok fennmaradásáért, a Csoóri Sándor Alaphoz több pályázatot nyújtottak be, amelyekből Nyárádremete, Csíkfalva, Székelybere, Nyárádmagyarós községek és Székelyvaja csoportjai, valamint az alsó-nyárádmenti Kalangya jutott népviselethez. Ezekből a viseletekből egy nagy közös népviselettárat alakítanak ki, amelyből a különböző korosztályok számára a tájegységek viseleteiből harminc-negyven rendet biztosítanak a fellépések alkalmával. Próbálják a lehető legtöbbet kihozni ebből a támogatási lehetőségből, és meg is van a látszatja, ugyanis az elmúlt évben két varrónő dolgozott az egyesületnek, amely jelenleg ezernél több népviseleti darabbal rendelkezik. Decemberben újabb támogatást szereztek a Csoóri Sándor Alaptól, amiből ugyancsak gyerekeknek szánt ruhák fognak készülni.



Néptáncoktatást az iskolákba!

A Bekecs hosszú távú célkitűzése az, hogy tantárgyként bevezesse a néptáncoktatást az iskolákba. Ehhez az első lépést meg is tették, ugyanis Farkas Tamás néptáncpedagógus közreműködésével, magyarországi példára a jövő évi tantervet készítik elő. Az alsó tagozaton egységes tananyag révén igyekeznek a táncra való nevelés alapjait lerakni, valamint megismertetni a gyerekekkel a népzene, néptánc fogalmát, alapjait. Ezek fontos tényezők ahhoz, hogy a következő években konkrétabban, komolyabban tudjanak egy-egy táncanyaggal, ritmus- és dallamvilággal dolgozni. Ez hivatalosan egyelőre csak egy szakmai tanterv, de remélik, eljön az az idő, amikor elismert tantárgy lesz a néptáncoktatás Erdélyben, és arra felkészültek szeretnének lenni. Egyelőre választott tantárgyként lehet oktatni a néptáncot, ezekhez óra-, lecke- és keretterveket készítenek elő, majd ezeket szeretnék engedélyeztetni. A néptánc hivatalos oktatására egyre nagyobb az igény, és ez több irányból jelentkezik; s mivel az egyetemi szintű szakmai oktatás is elindult, szükség lesz az alsó tagozatos oktatás elindítására is. Hogy ez Nyárádszeredában vagy épp Marosvásárhelyen valósul meg, az még kérdés, de a megyénkben ez iránt mindenképp lenne érdeklődés, hiszen több mint száz tánccsoportunk van, amelyek okot adnak egy ilyen profilú osztály elindítására. Ez ügyben folynak az egyeztetések a többi együttessel, hogy egyesítsék erőiket, és a kezükből egy olyan szakmai anyagot adjanak ki, amellyel a szakminisztériumhoz lehet fordulni engedélyeztetés céljából.

Nagy rajongói tábor, választékos műsorkészlet, számos fellépés – mégsem részesül romániai állami támogatásban az együttes


Még mindig kérdéses az anyagi háttér

Minden évben kérdéses az egyesület anyagi hátterének biztosítása, hiszen a román államtól nem kapnak semmilyen támogatást, ilyen csak a magyar állam részéről érkezik. A nyárádszeredai önkormányzat is támogatja az együttes működését lehetőségei szerint, de ez csak igen kis töredéke az éves költségvetésnek, és ezt az összeget teljes mértékben visszafordítják a gyerekcsoportok működtetésére. 

Ez egy nagyon ellentmondásos helyzet, hiszen a sok állandó program és a látható teljesítmény ellenére évről évre bizonygatniuk kell létjogosultságukat. A magyar állam támogatása nélkül ilyen formában az egyesület nem tudna működni, vagy létezne, de nem ilyen szinten – állapította meg a vezető. Ez a probléma továbbra is fennáll, nem látják, hogyan lehetne rá megyei és minisztériumi szinten megoldást találni. Az egyesületen alapuló 

intézmény 2017 januárjától néptáncszínházként működik. A támogatások továbbra is alkalom- szerűek, programirányultságúak, de nem állandóak, hogy azokra alapozva hosszabb távra is lehessen tervezni. A fizetéseket a tánc révén nem tudja kitermelni a hivatásos együttes, jelenleg is csak a bevételek egyharmadát jelenti ez a forrás. Megnőttek a bérek és adók, de a bevétel nem, mivel a közönségtől nem lehet nagyobb belépőt kérni. A belépőkből a mintegy tízezer lejes előadásaik költségeit fedezni lehetetlen volna, hiszen évente csak egy-két olyan meghívásuk van, amely ezt az összeget biztosítani tudja, a többit pedig támogatásokból kell fedezni. Az államilag fenntartott táncegyütteseknek viszont szinte teljesen biztosítottak a költségeik, ezért könnyebb helyzetben vannak, csak kis arányú bevételt kötelesek kitermelni fellépéseik során – állítja Benő Barna, ennek ellenére úgy véli, hogy a Bekecs Néptáncegyüttesnek van létjogosultsága, van közönsége, és ugyanúgy megtalálja helyét az erdélyi palettán, mint a többi együttes.



Műszaki cikkek pályázatokból

A Bekecs a kiemelt jelentőségű erdélyi intézmények közé tartozik, ezért egyes anyaországi forrásokból meghívásos alapon jut támogatáshoz. A kisszínházaknak járó támogatásokból a táncosok béralapjának egy részét fedezni tudják, de fordítanak pénzt műszaki eszközök és járművek vásárlására is. Az elmúlt három évben sikerült öt járművet beszerezniük: egy személygépkocsit és két kilencszemélyes kisbuszt a táncosok, míg két teherszállító járművet a műszaki eszközök szállítására használnak. A nyárádmenti LEADER-programban sikeresen pályáztak 2017-ben, ezért tavaly műszaki eszközöket tudtak vásárolni, s így olyan helyszíneken is fel tudnak lépni, ahol nincs vagy nem megfelelő a színpadszerkezet. A világítóberendezés is bővült. Egy újabb sikeres LEADER-pályázat eredményeként hamarosan új, korszerű hang- és fénykeverőket tudnak beszerezni, hiszen ezek az eszközök néhány év alatt elavulnak, és a sorozatos turnék sem kímélik őket, bármennyire is odafigyelnek rájuk. A műszaki eszköztár bővülésével pedig lassan a két teherszállító autó sem elég, szükségük lesz egy pótkocsira is – értékelte Benő a gyarapodást.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság részéről egy különtámogatásban is részesültek, amely az Ember az embertelenségben című előadásuknak egy éven belül száz helyszínen való bemutatását segíti elő, ebből 2019. április 11-től december 20-ig sikerült 68 helyszínre eljutni, így 2020. június 4-ig már csak 32 fellépés maradt, ebből januárra és februárra már szervezés alatt áll újabb 18 előadás, így a fennmaradó szám már bőven belefér a munkanaptárba. 

Tavaly a Maros Megyei Tanáccsal már harmadik alkalommal kötöttek partneri megállapodást, amely révén az intézmény a Fehér foltok című új táncszínházi produkciójukat támogatta, hogy tíz helyszínre eljuthassanak vele a megyében. Ezzel az előadással folytatni fogják a fellépéseket idén is a megyében, továbbá Székelyföld és Partium számos településén, de már van meghívásuk Aradra, Temesvárra is, és Magyarországon is számos helyszínen be fogják mutatni.

Azt már most tudják, hogy sokat fognak 2020-ban külföldön szerepelni, Ausztriában, Horvátországban, Szlovákiában, Szlovéniában fellépni. A Kis-Bekecs együttes számára már egy lengyelországi út is le van szögezve, de ha találnának megfelelő fesztivált, legszívesebben Törökországba vinnék el a fiatalokat. A táncszínházi együttesnek is van már egy leszerződött útja, 2020. december 27. és 2021. január 4. között az ausztráliai magyarok találkozóján vesznek részt, ahol házigazda szerepük lesz, emellett három előadásra kérték fel őket a szervezők. Ezenfelül fognak vezetni táncházakat és gyerekoktatást, valamint közös koreográfiát állítanak össze az ausztráliai magyar csoportokkal. Erre is meg kell találniuk még a forrásokat, nemcsak a táncosok útiköltségére, hanem a jelmezek, díszletek és műszaki eszközök szállítására is. Ugyancsak a következő évre körvonalazódik utazás Nyugat-Európába, több helyszínre, de mindez egyelőre pénzfüggő terv – ismertette a közeljövőt illető elképzeléseit az együttesvezető. 


Bérletes miniévad Marosvásárhelyen

Az új esztendőt Marosvásárhelyen indítja a társulat, ugyanis január 24-27. között miniévadot tartanak a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, a Stúdió Színházban. Négy nap alatt négy előadást mutat be Bekecs a megyeközponti közönségnek: január 24-én 18 órától a Legendák kertjében; 25-én 19 órától az Ember az embertelenségben; 26-án 19 órától a Fehér foltok, 27-én 18 órától a Mátyás király igazságai szerepel műsoron. A bérletes előadás újdonság az együttes számára, viszont annál nagyobb szeretettel várják a gyerekműsorokra a családokat, nagyszülőket, csoportokat, a táncszínházi produkciókra a mindenkori nagyérdeműt. A jegyekkel, bérletekkel kapcsolatos információkért a 0755-289-832-es telefonszámot kell hívni.

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató