2020. augusztus 5., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A viharos széllökések Maros megyét is érintették

Az időjárás-előrejelzés vörös és narancssárga vészjelzései beigazolódtak Erdély délkeleti részében, a vörös jelzés hétfő estig volt érvényben. A Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság, a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársait több helyszínre riasztották az úttestre dőlt fák, reklámtáblák eltávolítása miatt. Mindenekelőtt Brassó és Hargita megyében, Borszék és Hargitafürdő övezetében, valamint Predeal környékén. Maros megyében is folyamatosan riasztották a vészhelyzeti felügyeletet a szélvihar okozta károk elhárítására. 

Február 24-én, hétfőn a déli órákban a hegyvidéken, Brassó és Hargita megyében, valamint a Szeben megyei DN7C Transzfogarasi úton havazni kezdett, az eltelt 24 óra alatt 50 hóeltakarító gépet vetettek be, és hozzávetőleg 900 tonna sót szórtak el az érintett szakaszokon – tájékoztatott közleményében a Brassói Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság. 

Február 23–24. között viharos széllökésekre figyelmeztetett a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság, és arra kérte a közúti közlekedésben résztvevőket, hogy vezessenek elővigyázatosan, és vegyék figyelembe az országutakon és autópályákon kihelyezett jelzőtáblákat. Az Országos Út- és Hídügyi Igazgatóság közleményében a járművek megfelelő felszereltségére, valamint az érintett övezetekben a sebesség csökkentésére figyelmeztette a járművezetőket. Az Országos Meteorológiai Hivatal előrejelzése főként a magasabban fekvő vidékeken élőket vagy az ott áthaladókat szándékozott tájékoztatni az óránként 180 km-t is elérő szélviharról és havazásról, a csökkent látási viszonyokról, az erős széllökések azonban Maros megyét sem kerülték el. 

A szél többek között országutak mentén döntött ki fákat, szakított le reklámpannókat, lakóépületek tetőzetét rongálta meg, tömbházakról tépte le a külső szigetelést és vakolatot, melléképületeket fedett ki.

Hétfőn 10.44 órakor Marosvásárhelyen elsőként a Vajdahunyad utcába riasztották a Maros Megyei Vészhelyzeti Felügyelőség tűzoltóit, ahol egy műhely 30 négyzetméteres tetőzetét szakította fel a szél. Nem sokkal később a Káposztásszentmiklós és Lőrincfalva közötti 151-es megyei útra dőlt egy fa, az ákosfalvi önkéntes tűzoltóalakulat hárította el az akadályt, a beavatkozás idején a forgalom egy sávon haladt. Marosvásárhelyen a Kövesdombon egy ledőlt reklámpannót távolítottak el a tűzoltók, a Slatina utca egyik tömbházának vakolata szakadt le nagyobb felületen a 2–3. emelet között, a munkálatok idejére az utcát lezárták. A Brassói utca egyik lakóépületének 3. és 4. emelete közötti vakolat is leomlott, és a járdára, valamint a parkolóba esett. A Făget utcában tetőzeti elemeket tépázott meg a szél, ott is a tűzoltók segítségét kérték. Az 1989. Dec. 22. utcában tetőlemez esett le, de a Megyei Közpénzügyi Igazgatóság és a kereskedelmi bank megrongált tetőlemezének a rögzítéséhez is riasztották a tűzoltókat. A Somostetőn úttestre dőlt fát kellett eltávolítania a készenléti csoportnak, Marosszentgyörgyön pedig villanyvezetékekre zuhant egy fa. A Béga és Dózsa György utca kereszteződésénél reklámpannót tépázott meg a viharos erejű szél.

A járművezetőket továbbra is óvatosságra intik: a sárga vagy vörös vészjelzéssel jelölt övezetekbe csak abban az esetben induljanak el, ha nem tudják elhalasztani útjukat, a téli időjárásnak megfelelő felszereltség nélkül azonban semmiképp se keljenek útra, a megfelelő sebességgel közlekedjenek, elindulás előtt pedig tájékozódjanak a megteendő útszakasz közlekedési viszonyairól.

Az országutak állapotáról bővebb felvilágosítást a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság diszpécserszolgálatától lehet kérni a 021/264.33.33; 021/9360 telefonszámokon, de tájékozódni a www.cnadnr.ro honlapon is lehet, a Dispecerat menüpontból elérhető a helyzetjelentés/Situaţia Drumurilor Naţionale/, valamint a Facebook közösségi oldalon a https://www.facebook.com/cnadnr/ profilon.

Fotó: ISU