2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vendégoldalunk elkészítéséhez a Kis-Küküllő mentére látogattunk: Kibéd frissen újraválasztott polgármesterével, Dósa Sándorral beszélgettünk a községben kifejtett eddigi munkájáról, a jövőbeli tervekről, megvalósításokról és gondokról egyaránt. 


Új hidak és multifunkcionális orvosi rendelő

– Gratulálunk az újraválasztásához! Milyen, már befejezett projektjeik, terveik voltak, illetve melyek azok, amelyeket meg szeretnének valósítani az elkövetkezőkben?

– Az elmúlt négy évben sikerült két nagy projektet elkészíteni: az egyik a Kis-Küküllőn átívelő 52 méteres vasbeton híd, amelynek megvalósítása azért szükségeltetett, mert a régi hidat 15 évvel ezelőtt javították, de a teherbíró-képessége nem volt elég a mai, nagyobb kapacitású, nehezebb, száz lóerőn felüli mezőgazdasági járművekhez. Az új hidat 2019 tavaszán kezdtük el építeni, és idén októberben adtuk át. A nagy híd mellett még két patakra építettünk egy-egy kis hidat, valamint 1800 méter lekövezett, aszfaltozásra előkészített utat is átadtunk, mindezt azért, hogy tehermentesítsük a nemzetközi utat, főleg turistaforgalom idején. Most már a nagyobb mezőgazdasági járművekkel is járható a Kibéd és Sóvárad közötti alternatív útvonal, amelyen a két település között fekvő földterületeket is meg lehet közelíteni. Mindezek mellett további tíz kisebb hidat készítettünk el, amelyek a földterületekre való bejutást segítik: 2-3 gazdának lesz így egy-egy bejárata a saját földjéhez. Mindez óriási, 5 és fél millió lejes beruházás volt, ebből 260.000 lej volt az önrész, a többi az országos településfejlesztési programon (PNDL) keresztül zajlott le.

Ugyancsak PNDL-pályázati program volt a multifunkcionális orvosi rendelő felépítése, amit 2018 októberében kezdtünk el, és idén szeptember 1-jén át is adtuk. Egészségügyi központban gondolkodtunk, amelyben helyet kap egy gyógyszertár, egy fogászati rendelő, valamint több szakorvosi rendelő. A gyógyszertár és a fogászati rendelő bérbeadási szándékát már meghirdettük, kiadtuk a feladatfüzeteket, várjuk az ajánlatokat. A jövő évtől folytatólagosan próbálunk kapcsolatba lépni olyan szakorvosokkal, akik heti rendszerességgel rendelnének. Az elkövetkező négy évben egy mentőszolgálatot is szeretnénk kialakítani, ügyelettel egyetemben, nem önkéntességi alapon, hanem biztosítóházon keresztül. További terveink között szerepel az idősek napközi otthonának megvalósítása. Sok olyan idősünk van a községben, akinek van ugyan saját háza, de egyedül él, és napközben szívesen részt venne egy-egy foglalkozáson, beszélgetésen, közös időtöltésen. Az otthoni beteggondozásunk a kistérségen keresztül ugyan működik, több mint 70 beteghez jár el két gondozó, de az idősek napközi otthonát úgy építjük meg, hogy az bármikor átalakítható legyen öregotthonná, két-három személyes szobákkal. A területet már megvásárolta az önkormányzat, most a pályázati lehetőséget várjuk. E terület közelében van a park, a játszótér és a tekepálya, ahol szabadidőközpontot szeretnénk kialakítani, amelyben lenne asztalitenisz-, konditerem és hasonlók. Ennek érdekében felújítanánk a játszóteret, a parkot, hiszen a fiataloknak nemigen van ahova kimozdulniuk. 

Ugyancsak hasonló meggondolásból szeretnénk egy nagy sporttermet is építeni az iskola mellé. Van ugyan egy sportpályánk fedett lelátóval, öltözővel, de az elsősorban focira, bajnokságokra jó, és az iskolától távol esik. Az iskola udvarán adott a lehetőség. Az országos beruházási társasághoz (CNI) benyújtottuk már a teljes dokumentációval ellátott szándéknyilatkozatot és beruházási projektet. Fedett, fűtött, öltözővel, mosdóval ellátott teremről van szó. Elég szép látványtervekből lehet válogatni, már nem a régi fajta vasszerkezetű termekről van szó.

Dósa Sándor polgármester

Fotó: Nagy Tibor


Aszfaltozás és ingyen wifi 

Az országos beruházási társasághoz eljuttattuk a tervünket az összes utca aszfaltozására is. Kibéd ugyan egy faluból álló község, de rengeteg – szám szerint 43 – utcája van. Az említett pályázatba belefoglaltuk az összes utcát vízvezető árkokkal, az ingatlanokhoz vezető hidakkal egyetemben. Utóbbiakat a már leaszfaltozott utcákban is kialakítjuk, felújítjuk. Óriási projekt ez is, tízmillió lejnél, avagy kétmillió eurónál is többe fog kerülni a beruházás. Eddig a falu utcáinak – ha az úthálózat hosszúságát tekintjük – több mint egyharmadán van aszfalt. Az idén sikerült az egyik utcát önrészből leaszfaltozni, 640 méternyit toldottunk az eddig meglévő aszfaltcsíkhoz, egy előző projekt eredményéhez. Szeretnénk a járdákat is felújítani – a 13A jelzésű főút egyik oldalán van járda, a másik oldalon csak részben, ott az idén egy 300 méteres szakaszt önerőből alakítottunk ki.

Mivel most már rendelkezünk orvosi központtal, úgy gondoltuk, hogy fiatal, kezdő orvosoknak is szeretnénk lehetőséget adni az itteni munkavégzésre, ezért szolgálati lakásokat fogunk építeni. Erre is megvan a területünk, gyönyörű kilátással, a község határában. Számukra is vonzó lehet Kibéd, hiszen a vonzáskörzet nagy, és minden közel van: Szováta 10, Erdőszentgyörgy 14-15 kilométer. Az az orvos, aki az itteni szolgálati lakásban lakik, a környéken bárhol tudna szolgálatot teljesíteni.    

Ami a közbiztonságot illeti, a főút mentén önerőből nagyobb hatásfokú LED-es égőkre cseréltük az eddigieket. 87 új égőt vásároltunk, mindegyik oszlopon ezek vannak. A község területén 14 évvel ezelőtt modernizáltuk a közvilágítást, de a korral lépést kell tartani, a továbbfejlesztés itt sem marad el. Kamerarendszerünk is van, de azt is szeretnénk fejleszteni, bővíteni. 

Az Európai Unión keresztül, Brüsszelben hirdették meg a WiFi4EU ingyenes wifihasználati pályázatot, mi ezzel a lehetőséggel is éltünk, és megnyertük, így a falu 12 pontján van ingyenes hozzáférhetőség. Egy hónapja sincs, hogy befejezték a munkálatokat, jelenleg az unió általi monitorozási időszakban vagyunk, az a feladatunk, hogy három évig üzemeltessük a hálózatot, amit mi szívesen megteszünk, mert a köz javát és érdekét szolgálja.


Gond van a tulajdonjogokkal

– És mik jelentenek gondot, megoldatlan problémát a település életében?

– A legnagyobb gondunk a földterületek tulajdonjogának visszaállítása. Ez általános probléma, de mi még rosszabb helyzetben vagyunk, mert Kibéden a régmúlt időktől osztották a birtokokat a családok, akik a házaikat egymáshoz nagyon közel építették, hosszú, keskeny udvarokkal, mert kint, a határban lévő termőföldek voltak számukra a fontosak. Nos, ott 33.000 parcellánk van. Még ezzel sem lenne akkora probléma, ha legalább volna egy térképünk. Vannak ugyan régi kataszteri számaink, de térképünk egyáltalán nincsen, mert azt a második világháború alatt elmenekítették Győrbe, ám az ottani levéltár a németek visszavonulásakor megsemmisült. A földek persze magánkézben vannak, sokszor már a harmadik-negyedik tulajdonosnál, és amikor osztották, illetve próbálták visszaadni a földeket, akkor csak azt írták fel, hogy kinek hányszor hány méternyi földterület jut, de ennek a területnek a pontos alakját még csak fel sem tüntették, meg sem rajzolták. Mi az útjavítás alatt felmértük a Küküllő, patak vagy dűlő által pontosan behatárolt földterületeket, majd megpróbáltuk meghatározni, hogy azon belül melyik föld kihez tartozik. Azt megtaláljuk, hogy most melyiknek ki a tulajdonosa, de nekünk a régi tulajdonos nevére kell kiállítanunk a tulajdonbizonylatot, ami óriási nehézséget jelent, mert annak idején annak a nevét jegyezték be, akinek kimérték a földet, és nem azét, akié volt. Akik birtokolják, használják, azok persze tudják, hogy melyik föld kié, és mettől meddig tart, de ezt papíron lehetetlen pontosan meghatározni, és a gyakorlatban sem lehet pontosan megmérni, mert a kimérések nem mindig keresztényi módon történtek. Mindezek mellett volt számos földcsere is, koordináták pedig nem léteznek. Az is előfordult, hogy többen és többször igényelték vissza ugyanazt a területet, főleg az erdős részeken. A kataszteri hivatallal 150.000 lej értékben van szerződésünk, három topográfussal is kötöttünk szerződést, igényeltünk az államtól is támogatást, de a 95 lej/parcelláért senki sem jött, hogy a munkát elvégezze, mert itt 5-10 ár területekről beszélünk. Na, ezért van 33.000 parcellánk.

Az orvosi rendelő


Megduplázták a költségvetést

Az említetteken kívül nincsenek olyan gondjaink, amelyekkel nem tudunk megbirkózni. Sikerült az elmúlt években a relatív költségvetésünket a lehívott pénzekkel, megnyert pályázatokkal majdnem megduplázni. Nagy költségvetése volt a falunapoknak, pályáztunk, és 75.000 euróért vettünk egy gyors beavatkozású Ford Ranger tűzoltóautót, minden évben próbálkozunk újabb beruházásokkal. A gyáli testvértelepülésünk jóvoltából minden gyereknek, az óvodásoknak is sikerült tanévkezdési csomagot juttatni 15.000 forintnál nagyobb értékben. Egy tanszercsomag annyi mindent tartalmazott, hogy a szülő semmit sem kellett vásároljon a gyereknek, hogy az iskolába járhasson. Az óvodások ruhákat, hátizsákokat is kaptak. 

– A vírus mennyire érintette Kibéd lakosságát, a település életét?

– Csupán két-három megbetegedés volt a községben, és felröppent egy álhír, ami sok rosszat okozott nekünk. Persze a statisztika mást mutat, mert a két-három beteg az 1700-as lélekszámú Kibéden százalék/ezer fő arányában rögtön rossz mutatót eredményez. A vírus miatt a kulturális élet is átmeneti hanyatlásnak indult, szinte egy éve semmiféle ilyen jellegű aktivitás nem volt, pedig készült az önkéntes kabarétársulatunk is, ám a kibédi kulturális programok a Gyöngykoszorú találkozótól a szüreti bálig, a falunapig, farsangig és házasemberbálig mind elmaradtak. Reméljük, hogy újra vendégül láthatjuk testvértelepüléseink küldöttségeit, amelyekkel nagyszerű találkozókon vettünk részt, és újrakezdhetjük a kulturális jellegű eseményeink szervezését is.

Az új vasbeton híd


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató