2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Soós–Hermann-sajtótájékoztató

Január 17-én, pénteken Portik Vilmos, Soós Zoltán kampányfőnöke bejelentette, hogy Hermann Mark Christian Soóst támogatja a júniusi helyhatósági választásokon. 

Hermann Mark Christian és Soós Zoltán
  Fotó: Nagy Tibor


Elsőként Hermann Mark Christian elmondta, hogy három hónappal ezelőtt jelentette be, független jelöltként kíván indulni a tavaszi polgármester-választáson, a csapatával már kidolgozták a választási programot. Közvélemény-

kutatást végeztek, amiből kiderült, hogy a felméréseken jól szerepel, de nem elég jól ahhoz, hogy választást nyerjen. Időközben az RMDSZ bejelentette, hogy Soós Zoltánt indítja, és  Soósról is kiderült, hogy népszerű a vásárhelyiek körében, de ez sem elég a győzelemhez.

Hermann és Soós beszélgetett a város problémáiról, és arra az egyezségre jutottak, hogy nem akarják rontani egymás esélyeit, „nem a felmérést kell megnyerni, hanem a választásokat”, így Hermann visszalép Soós Zoltán javára. Kizáró feltétel, hogy Soós függetlenítse magát az RMDSZ-től, illetve fogyadja el a Hermann kampányprogramjának 10 pontját.

Kérdésre válaszolva jelentette ki: nem tárgyalt az RMDSZ-szel, nem kíván az RMDSZ tanácsosi listáján szerepelni. 

Soós Zoltán üdvözölte Hermann döntését, mint mondta, „közös a cél, a város megmentése a korrupt vezetéstől”. Azt szeretnék, hogy Marosvásárhely élhető, korrupciómentes város legyen 2020 júniusától. Ugyanakkor azt ígérte, Hermann Christiannak „fontos szerepe lesz a polgármester csapatában”.

Újságírói kérdésre válaszolta, hogy többen kérték, függetlenítse magát az RMDSZ-től, lényegében az RMDSZ elnökének, Kelemen Hunornak sincs kifogása ez ellen. Hermann pedig újból megerősítette: támogatásának az a feltétele, hogy Soós függetlenként induljon.

A legnagyobb problémának mindketten a Florea-adminisztrációt nevezték, és kijelentették, a város jövőjét akarják megváltoztatni. (mózes)