2021. február 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

E hét csütörtökén újra kezdetét veszi a város egyik legrégebbi fesztiválja, a XLI. Marosvásárhelyi Zenei Napok.

E hét csütörtökén újra kezdetét veszi a város egyik legrégebbi fesztiválja, a XLI. Marosvásárhelyi Zenei Napok. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia által szervezett, több évtizedes múltra visszatekintő és igen komoly hagyományokkal rendelkező klasszikuszenei szemle ez évben is gazdag repertoárral, változatos kínálattal várja a zenekedvelőket május 26-ig a Kultúrpalota nagy- és kistermébe, előcsarnokába, illetve a Petru Maior Egyetem amfiteátrumába.

A fesztivált a csütörtöki, heti koncert nyitja este 7 órakor, amelyen Adrian Petrescu vezényel és az oroszországi Alexei Nabioulin zongoraművész működik közre, műsoron Csíky Boldizsár, Mozart és Dvorak művei. Vasárnap dzsesszkoncertre kerül sor a Palota nagytermében, amelyen a Darabont Örs Quartet (Makkai István, Darabont Örs, Kostyák Márton és Asztalos Zsolt) lép fel, míg kedden, május 10-én dalestet szerveznek a kisteremben. Szilágyi Zsolt tenor Ilinca Dumitrescu zongorakíséretével Schubert A szép molnárlány című dalciklusát adja elő. Május 12-én, csütörtökön ismét szimfonikus hangverseny: vezényel Alexandros Myrat (Görögország), közreműködik Dragoş Mânza hegedűművész (Németország). Műsoron Brahms művei: a 3. Magyar tánc, a D-dúr Hegedűverseny és a 2. D-dúr Szimfónia. Május 15-én, vasárnap Marosvásárhely fiatal tehetségei alcímmel szerveznek szimfonikus koncertet, amelyen a helyi Művészeti Líceum tanulóinak játékát hallhatja a közönség, nagyzenekar kíséretében. Műsoron Mendelssohn, Paganini, Hoffmeister, Stamitz és Mozart Hegedű-, Nagybőgő-, Fuvola- és Fagottversenyeinek tételei, illetve Larsson Concertino-ja harsonára és zenekarra. Május 17-én, kedden kamarazene-koncert a kisteremben. Fellép Eva Alkula (kantele, Finnország), Darabont Örs (fuvola), Antonia Someşan (zongora), illetve a Tiberius Vonósnégyes, konferál Marin Marian-Bălaşa. A közönség Pecca Jalkanen három művét hallhatja. Május 19-én, csütörtökön vokálszimfonikus hangversenyt vezényel Shinya Ozaki (Japán), közreműködik Király Csaba zongoraművész (Magyarország), valamint a filharmónia vegyeskara. A koncerten Liszt műveit hallhatjuk, május 22-én, vasárnap zongoraest következik: Silvan Negruţiu zongoraművész (AEÁ) Beethoven, Brahms és Ginastera műveit játssza. Május 24-én, kedden ismét kamarazene-koncert, ezúttal a Petru Maior Egyetem amfiteátrumában, ahol a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Fúvósoktettje lép fel és adja elő Myslivecek, Farkas F., valamint Brahms műveit.

A május 26-i zárónapon két rendezvényre is várják a közönséget: délután negyed héttől a Kultúrpalota első emeletén, a jobboldali előcsarnokban leplezik le a Trózner Sarolta emlékére készített plakettet, a művésznő születésének 100. évfordulóját ünneplendő. A zárókoncertre (ahogyan a fesztivál összes hangversenyére is) este 7 órától kerül sor a nagyteremben. A XLI. Marosvásárhelyi Zenei Napok sorrendben utolsó hangversenyét Vass András vezényli, közreműködik Székely Bálint hegedűművész (Anglia), Bianca Manoleanu szoprán, Iulia Merca alt, Szerekován János tenor (Magyarország) és Petre Burcă basszus. Kísér a filharmónia zenekara és vegyeskara (karvezető: Vasile Cazan, asszisztense Sikó Szidónia). Műsoron Mozart D-dúr Hegedűversenye, amelyet a szünet után ugyancsak Mozart Requiemje követ.