2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csak marosvásárhelyi lakhelyű szülők élhetnek a lehetőséggel

Dr. Magyary Előd helyi tanácsos kezdeményezésére idén április 25-én a marosvásárhelyi önkormányzat 143-as számmal elfogadta azt a határozatot, melynek értelmében a marosvásárhelyi újszülöttek szülei 2000 lejes anyagi támogatásban részesülnek. A juttatás anyagi keretét a novemberi tanácsülésen jóváhagyott költségvetés szavatolja. 

– Miért tartják fontosnak a fiatal családok támogatását, és hogyan született meg ez a határozat? – kérdeztük dr. Magyary Előd tanácsost.

– A támogatásra vonatkozó határozat, az anyagi segítségen túlmenően, gesztusértékű. Fontosnak tartom, hogy támogassuk azokat a fiatal családokat, amelyek itthon maradtak, és itthon vállalnak gyermeket. Valamilyen módon ösztönözni kell városunkban a gyermekvállalást, mert a születések száma csökkenő tendenciát mutat. Nem újdonság, hogy több városban próbálnak tenni azért, hogy a fiatal családokat segítsék, hogy érezzék, rájuk is gondolnak. Nekem is jólesett, amikor az első gyermekünk megszületett – akkori pénzben másfél millió lejt kaptunk. Nem az összeg, hanem a gesztus számított sokat.  

 – A városnak lesz-e anyagi kerete a támogatás kifizetésére?

– Akkor, amikor ezt a határozattervezetet benyújtottam, elemeztük, hogy évente átlagban hány gyermek születik a városban, hogy a projekt kivitelezéséhez szükséges költségvetést meg tudjuk szabni. Tavaly, 2018-ban 1453 marosvásárhelyi lakhelyű gyermek jött világra. Tehát ennek a számnak a figyelembevételével, amit átlagnak tekintettünk, hoztuk meg a határozatot.

– Kik jogosultak a 2000 lejre? 

– Azoknak az újszülötteknek a szülei jogosultak rá, akik marosvásárhelyi lakhellyel rendelkeznek, és akik az utóbbi 12 hónapban alkalmazottként dolgoztak. Azok, akik megfelelnek a követelményeknek, munkakönyves alkalmazottak, minden további nélkül kérhetik ezt a segítséget.  

– Eddig több mint 250 család igényelte a támogatást, közülük 160-nak fizették ki.

– Minden család, amely feliratkozott és jogosult rá, meg fogja azt kapni, hiszen a költségvetést novemberben elfogadtuk. Január-februárban meglesz az új költségvetés, s ebbe visszamenőleg befoglalják azokat a jogosultakat is, akik eddig nem kapták meg a támogatást – fogalmazott dr. Magyary Előd. 

A támogatási kérelmet a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szociális igazgatóságához kell benyújtani.

Szükséges iratok: a szülők eredeti személyazonossági iratai és ezek fénymásolata, munkahelyi igazolás (eredeti), továbbá a gyermek eredeti születési bizonyítványa és ennek fénymásolata.

A tanácsi határozatban leszögezik, hogy a kizárólag marosvásárhelyi lakhelyű szülők újszülött gyermeke csak egyszer kaphatja meg ezt a támogatást, és a szülőknek legalább egyévnyi megszakítás nélküli hivatalos munkaviszonyuk kell legyen. További követelmény, hogy a születés marosvásárhelyi szülészeten legyen bejegyezve. A dossziét egy hónappal a csecsemő születése után kell benyújtani, és csak abban az esetben fogadják el, ha minden szükséges iratot mellékeltek, ellenkező esetben a dossziét kénytelenek visszautasítani.