2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sok a termelő, kiállító, gazdag a kínálat

Tizennyolcadjára tartottak kertészvásárt szombaton a nyárádmenti városban. A szervezők az egyik legsikeresebbnek tartják az ideit, a látogatók nem távoztak üres kézzel.

Borús, de kellemes idő fogadta szombaton délelőtt a nyárádszeredai kertészvásár látogatóit. Természetesen a kínálatra sem lehetett panasz, mert bár első pillantásra úgy tűnt, hogy kevesebb a termelő, kiállító, árus, a szervezők szerint gazdag volt az idei felhozatal. Rengeteg tasakolt zöldségmag, virágmag és -hagyma sorakozott a standokon és állványokon, rózsatövek, gyümölcsfacsemeték, oltványok, dugványok (az egrestől a szőlőn át a jostáig) sorakoztak a kiállítóhelyeken, egy asztalnál kimérős apró magvakat is lehetett találni. Nem hiányoztak a növényvédő és tápszerek sem, a virágokból egyelőre primulát és jácintot kínáltak, de virágkompozíciókat is, díszfa és -cserje is kapható volt. Lehetett vásárolni mézet, mézespogácsát és méhészeti termékeket, hidegen préselt szörpöket, backamadarasi és rigmányi bort, de kézműves gyertyát és horgolt dísztárgyakat is. Volt könyvstand, szakmai anyagokkal és tanácsadással jelen volt a Sapientia egyetem kertészeti kara és a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, az érdeklődők számára Szentmártoni Károly helyi méhész tartott előadást az egészséges méhészeti produktumokról. Ha Nyárádmente, akkor a zöldség sem hiányohatott, hagyma, fokhagyma, gyökeresek, tojás, harasztkeréki savanyúság is volt, Bartha Jenő cserefalvi termelő a nálunk kevéssé használt csicsókából is hozott.

Az egyik legsikeresebb kertészvásár volt a szombati

Fotó: Gligor Róbert László


Talán a leggazdagabb kínálat

A nyárádszeredai kertészvásár egykori kezdeményezője és szervezője, dr. Jakab Sámuel, az egyori szeredai kertészeti főiskola dékánja úgy véli: az egyik legsikeresebb rendezvény volt a szombati az eddigi tizennyolc közül. Minden szükséges szaporítóanyag megtalálható volt, a kínálat igen gazdag és a tavalyinál is színesebb volt. Huszonegyen foglaltak kiállítóhelyet, de legalább harminc standon lehetett vásárolni – mondta el Szakács Etelka szervező. Az idén az eddigieknél valamivel korábban szervezték a vásárt, de mégsem bizonyult korainak, még sokan nem szerezték be a szaporítóanyagokat, és ez jó alkalom volt most erre. Az időjárás miatt is aggódtak a szervezők, mert egy eső a szabadtéri standoknál megzavarta volna a nézelődést, vásárlást, de végül mindenki örülhetett a kedvező időnek.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének alelnöke, Szabó Árpád mérnök, a kertészeti főiskola volt tanára úgy érzi, a közel két évtizede elindított kertészvásárt kötelező folytatni, mert ez a vidék a kertészetéről híres, és nagyon jót tesz neki a rendezvény. Nagyon sok egykori hallgatóval lehet itt találkozni, akik termelőként jönnek vissza, sok a termék, ebből is látszik, hogy Nyárádszereda nemcsak kulturális, hanem szakmai szempontból is a Nyárádmente központja. 


Mindenki elégedett

Szinte senkit nem láttunk üres kézzel távoni a vásárból. A marosvásárhelyi Orosz Ferenc évente eljön beszerezni a zöldségvetőmagvakat, mert azt tapasztalta, hogy megfelelő szaporítóanyagot kínálnak. Ebben az időszakban esedékes a zöldségmagvak korai vetése, a gyümölcsoltványok és dugványok telepítése, ültetése, ezért is jól időzített a vásár, és aki ezzel foglalkozik, itt megfelelő áron megvásárolhatja, amire szüksége van.

Sokan fordultak meg a gyümölcsfacsemeték körül is. A nyárádszeredai Török László termelő tízfajta alma-, négyfajta körte- és szilva-, nyolcfajta cseresznye- és kétféle barackcsemetét kínált. A vásárlók többsége a hagyományos fajtákat keresi, mint a pónyik, batul és jonatánalmát, a hagyományos cseresznyét, de akadnak olyanok is, akik a betegségeknek ellenállóbb, újabb fajtákat vásárolnak. Azt tapasztalta, hogy míg évekkel ezelőtt többnyire csak az idősebbek vásároltak gyümölcsfát, ma egyre nagyobb az érdeklődés a fiatalok körében is. A csemetéket válogató székelyberei Bíró Miklóstól megtudtuk: kiskerti telepítésre készül, s mivel ismeri már a helyi csemetetermelőt, vásárolt tőle, meg van elégedve vele, ezúttal is tőle szerzi be az ültetnivalót.