2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Iskolatévé segítségével készülhetnek a vizsgákra a diákok

Iskolatévé segítségével készülhetnek az érettségire, illetve a képességvizsgára a tanulók. Az oktatási tartalmakat a közszolgálati televízió sugározza. A Magyar Szülők Szövetsége az oktatásügyi minisztériumtól kéri „a magyar nyelvű tévéiskolát” a VIII. és XII. osztályos gyermekek számára. 


A nyolcadik osztályos tanulóknak az órák reggel zajlanak (9-től a román nyelv és irodalom, 9:30-tól a matematika), a 12. osztályosoknak pedig délután (15 órától román nyelv és irodalom, 15:30-tól matematika), a román közszolgálati televízió kettes csatornáján (TVR 2) – adta hírül az Agerpres hírügynökség. 

A 12. osztályosoknak heti két-két kurzust tartanak románból és matematikából, és egy-egy kurzust biológiából, kémiából, fizikából, történelemből és földrajzból. A tanfolyamok a TVR2-n, az interneten, a TVR YouTube-csatornáján és a www.tvr.ro honlapon is követhetők. A műsorok hétfőtől péntekig nézhetők.

Monica Anisie tanügyminiszter arra kérte a tanárokat, hogy amíg az oktatás szünetel az iskolákban, a technika és az internet eszközei révén járuljanak hozzá a diákok tanulási folyamatához. A tanárok a CRED (Curriculum relevant, educaţie deschisă pentru toţi) nevű program infrastruktúráját felhasználva tölthetnek fel egy felhőbe oktatási tartalmakat, amelyeket minden tanár és tanuló elérhet. 

Vállalják be az online/live órák megtartását

A Magyar Szülők Szövetsége Facebook-oldalán közölte március 13-án, hogy a Szülői Szervezetek Országos Föderációja kisebbségekért felelős alosztálya nevében az oktatásügyi minisztériumtól kéri „a magyar nyelvű tévéiskolát” a VIII. és XII. osztályos gyermekek számára. 

Arra kérték a pedagógusokat, főleg Bukarest, Marosvásárhely és Kolozsvár városokból (a TVR helyi magyar stúdiói itt vannak), illetve a környékükről, hogy a felkérő megkeresésre válaszoljanak, és vállalják be az online/live órák megtartását, leginkább a vizsgatárgyakból. (antalfi)