2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

magyar nyelven a 8.-os és 12.-es diákoknak

Jövő héttől a kisebbségi államtitkárság és az RMDSZ közbenjárására elindulhat a magyar nyelvű távoktatás a romániai közszolgálati televízió országos és két regionális csatornáján a nyolcadikos és tizenkettedikes diákoknak. Erről Szabó Ödön, az RMDSZ oktatási szakembere tájékoztatott.

Az oktatási szakpolitikus elmondta, hogy a tanügyminisztérium kisebbségi osztálya előkészítette azt az protokollumot, amely lehetővé tenné a szaktárca és a közszolgálati televízió ez irányú együttműködését, így egy országos csatornán és a marosvásárhelyi, illetve kolozsvári regionális stúdiókból sugároznák ezeket a felkészítőket.

– Az a célunk, hogy a kialakult kényszerhelyzetben is olyan megoldásokat tudjunk nyújtani, amelyek segítik a diákokat abban, hogy a záróvizsgákra megfelelő körülmények között tudjanak készülni. Így matematikából, magyar nyelv és irodalomból, történelemből, fizikából, kémiából, biológiából, informatikából, földrajzból már megvannak az oktatók, akik részt vesznek ebben a projektben, megtartják a televíziós felkészítőket.  Egyelőre csak a nyolcadikos és a tizenkettedikes diákokról beszélünk, de lehet ezt bővíteni, amennyiben ez az állapot hosszabb ideig tart – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ szakpolitikusa, majd hozzátette, hogy számos tanintézmény már meghozta azokat a döntéseket, amelyek lehetővé teszik a távoktatást, ezért arra kéri a szülőket, hogy amennyiben még nem tették meg, vegyék fel a kapcsolatot az oktatási intézményekkel. (RMDSZ-tájékoztató)