2021. december 2., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

9187 új koronavírusos megbetegedés

A legutóbbi tájékoztatás óta 9187 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 31.000 teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte hétfőn a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). Az új esetekkel 1.571.115-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 11.604 RT-PCR tesztet végeztek el (8173-at az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 3431-et pedig kérésre), és 19.694 antigéngyorsteszt eredményét dolgozták fel. Az új igazolt esetek mellett 724 személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje. Az elmúlt 24 órában 301 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés, ezek közül két haláleset korábban következett be. A 301 halálos áldozat közül 272-en nem voltak beoltva, ugyanakkor 283-nak volt valamilyen társbetegsége. 


Cél: nyájimmunitás év végéig

Valeriu Gheorghiţă, az országos oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) elnöke szerint a hatóságok célkitűzése az, hogy év végéig Románia elérje a nyájimmunitást a koronvírus ellen. „A mi kötelességünk az oltási kapacitás progresszív növelése, hogy az elkövetkező hetekben elérhessük a 70 százalékos átoltottságot a felnőtt lakosság körében. Jelenleg a 18 év fölötti lakosság körében az átoltottság 40 százalékos” – jelentette ki Gheorghiţă vasárnap a Nemzeti Könyvtárban tartott sajtótájékoztatóján. Az oltásparancsnok felhívást intézett a romániai orvosi egyetemekhez és a nagyobb városok közegészségügyi igazgatóságaihoz, hogy szervezzenek hasonló eseményeket, amelyek révén nő az oltási kapacitás hétvégén. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az elmúlt hetekben fokozatosan új oltóközpontokat nyitottak meg, és ezek száma várhatóan növekedni fog. A 70 százalékos átoltottság azt jelenti, hogy „a járvány következő hullámai már kisebb hatással lesznek ránk” – magyarázta Gheorghiţă.


Függetlenül a zöldigazolástól, az ügyfelek beléphetnek a postahivatalokba

A postahivatalok országszerte fogadják az ügyfeleket, függetlenül attól, hogy van-e zöldigazolásuk vagy nincs – tájékoztatott hétfőn a Román Posta.

A közlemény értelmében a 2021/1130-as kormányhatározat mellékletébe foglalt egyik kitétel szerint a Román Postára nem vonatkoznak a hétfőtől érvénybe lépett korlátozások. A vállalat további intézkedéseket hozott a járvány terjedésének fékezésére, így biztonságos körülmények között lehet hozzáférni a szolgáltatásaihoz mindenki számára. „A nyugdíjasok és szülők ezután is bejöhetnek a nyugdíjért, gyermekpénzért, ahogyan eddig tették. Nem kérjük a bejáratnál az oltottságot, a betegségből való felgyógyulást vagy a negatív teszteredményt bizonyító zöldigazolást” – nyomatékosították. 

A vállalat ugyanakkor felhívja a figyelmet a védőmaszk helyes viselésének fontosságára, javasolja továbbá a kézfertőtlenítést a postahivatalba való belépéskor és távozáskor egyaránt, és fontos szabály az is, hogy egyszerre csak egy személy tartózkodhat a helyiségben, a bejáratnál várakozóknak pedig tartaniuk kell egymástól a 2 méteres távolságot. 

A bíróságokra nem vonatkoznak a legújabb korlátozások

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) vasárnap este közölte, hogy a kormány által pénteken elfogadott, a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről szóló határozat nem vonatkozik a bíróságok és törvényszékek tevékenységére. 

A fent említett intézmények tevékenységét ugyanis egy másik rendelet szabályozza, azok ugyanazon feltételek mellett fognak működni, mint a 2021/1130-as kormányrendelet hatályba lépése előtt, így az állampolgárok oltási vagy a betegségből való felgyógyulást bizonyító igazolás nélkül is beléphetnek az épületekbe.

A tevékenység ezekben az intézményekben is a megfelelő egészségügyi óvintézkedések szigorú betartásával zajlik, tájékoztat a CSM közleményében.


Kijelölt és ellenőrzött sávon az oltóközpontok felé

A kormány döntése értelmében azok az oltatlan személyek, akik egy-egy bevásárlóközpontban működő oltóközpontba tartanak, hogy felvegyék az oltást, beléphetnek az épületbe a zöldigazolás felmutatása nélkül, de csak a számukra külön fenntartott sávon haladhatnak.

Az erre vonatkozó határozatot hétfőn ismertette Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője a kormánypalotában.

Arafat emlékeztetett, hogy a bevásárlóközpontokba, mallokba csak olyan személyek léphetnek be, akik igazolni tudják, hogy be vannak oltva vagy átestek a Covid–19-en. Kivételt képeznek azok, akik az épületben működő oltóközpontba igyekeznek oltásra, őket azonban be- és kilépéskor is ellenőrizni fogják, és csak a számukra kijelölt útvonalon közlekedhetnek.

Ugyanez érvényes abban az esetben is, ha a bevásárlóközpont épületében közintézmények fiókjai működnek. Az ilyen irodákba (például útlevélosztályra) tartó oltatlan személyek negatív teszttel is beléphetnek, ha igazolni tudják az irodai előjegyzést – magyarázta az államtitkár.

Arafat: az oltatlan nyugdíjasok is beléphetnek a közhivatalokba, ha a nyugdíjuk kézhezvétele a cél

Nem korlátozzák a közintézményekbe való belépést a nyugdíjat, gyermekpénzt vagy más szociális támogatást személyesen felvevő oltatlan emberek számára – mondta Raed Arafat. Az erre vonatkozó határozatot hétfőn fogadta el a kabinet. 

„A köz- és magánintézményekbe való belépési jogot illetően, többektől kapott jelzések alapján, van néhány kivétel: például azokkal a nyugdíjasokkal szemben, akik nyugdíjuk felvétele céljából jönnek, nem lesz korlátozás, mint ahogy azok is, akik szociális segélyért, gyermekpénzért stb. érkeznek, beléphetnek felvenni ezeket az összegeket” – magyarázta Arafat. A közintézmények alkalmazottai mindaddig zöldigazolás nélkül is beléphetnek az intézmény épületébe, amíg a parlament nem hoz olyan törvényt, amely ezt a helyzetet módosítaná. Aki azonban nem alkalmazottként dolgozik az illető épületben, az csak a beoltottságot, negatív tesztet vagy betegségből való kigyógyultságot bizonyító zöldigazolással léphet be, és ugyanez érvényes az olyan magánépületekre is, ahol több mint ötvenen dolgoznak egyszerre. Arafat megerősítette, hogy a nyugdíj, gyermekpénz vagy szociális támogatás személyes felvétele céljából közhivatalba érkező személyektől nem kérik a zöldigazolást, aki azonban fizetni megy (például adót), annak fel kell mutatnia ezt. Az adófizetés egyébként online is lebonyolítható – emlékeztetett a katasztrófavédelem vezetője. Nincs szükség zöldigazolásra a piacokon sem, ezeken a közterületeken elég a maszkviselés.

Szálláshelyek uniós digitális Covid-igazolás alapján foglalhatók

A kormány hétfői határozata értelmében a szállodák, panziók és más szállásadó vállalkozások kizárólag beoltott vagy a Covid–19-ből kigyógyult személyeket fogadhatnak – hangsúlyozta Raed Arafat. A szállásadók vendégei a zöldigazolásnak is nevezett uniós digitiális Covid-igazolással bizonyíthatják, hogy be vannak oltva koronavírus ellen vagy átestek a betegségen.