2022. július 3., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szerdán délelőtt négy autóból álló konvojjal kilenc oroszlánt hoztak Odesszából a marosvásárhelyi állatkertbe. A mentőakciót az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége közvetítette, a Warriors of Wild Life Alapítvány, a román állatkertek szövetsége és a Casa lui Patrocle Egyesület támogatta. Az oroszláncsalád mintegy három-négy hónapig lesz Marosvásárhelyen, majd az Amerikai Egyesült Államokba kerül egy nagymacska-rezervátumba. 

Fotók: Vajda György


Szánthó János, a marosvásárhelyi állatkert igazgatója elmondta, hogy miután Ukrajnában a háború miatt intenzíven bombázni kezdték Kijevet, Harkovot, Nikolajevet és Odesszát, veszélybe kerültek az említett települések állatkertjei. Először az európai szövetség pénzzel támogatta az állatkerteket, hogy a háború miatti válságban tudják előteremteni az állatok ellátásához szükséges ellátmányt. Amikor erősödtek a bombázások, úgy döntöttek, hogy kimenekítik a ragadozókat, hiszen ha ezek kiszabadulnak, veszélyesek lehetnek az emberekre. Először a harkovi állatkertből szállították el a nagyvadakat, most teremtették meg a lehetőséget az odesszai mentésre is. A marosvásárhelyi állatkert eljuttatta a ketreceket a helyszínre, majd az állatokat katonai kísérettel hozták el Marosvásárhelyre. Egy kicsit kalandosra sikerült a szállításuk, ugyanis valamilyen okiratot a határon felejtettek, és a konvoj egy részének vissza kellett fordulnia, így a járművek különböző időpontban érkeztek meg a marosvásárhelyi állatkertbe. Az első szállítmány valamikor délelőtt 10 órakor haladt át a kapun, és a járművek az előre elkészített helyszínre, a nagymacskaházhoz (hosszú zöld épület) vitték a ketreceket. A teherautóval szállítottakat teljes egészében egy vastag kék vászonnal borították be. A ketrecek lerakásakor a kísérők észrevették, hogy az egyik ketrecet nem megfelelően zárták le, így a benne levő oroszlánnak sikerült a rács alatt kinyúlnia. Óvintézkedés miatt azonnal bezárták az állatkertet. A bent lévőket zárt helyiségekbe irányították, és a csendőrséget is értesítették, hogy biztosítsa a kinti zónát. Ugyanakkor az állatkert helyszínen levő állatorvosa, dr. Borka Levente – szintén óvintézkedésként – altatólövedékkel elkábította az oroszlánt. Az átrakodás ideje alatt mintegy három órán át nem engedték be a látogatókat. A híresztelések ellenére az oroszlán nem menekült el. Az altatóadag beadása után öt perccel elaludt; a szállítóknak és az állatkert személyzetének sikerült visszahelyeznie a ketrecbe, közben a többieket is egy homlokrakodóval a benti szálláshelyre vitték, majd kiengedték őket. 

Az igazgató szerint egyelőre a benti helyiség ablaküvegére egy szürke műanyag lemezt helyeztek, hogy a kinti inger ne zavarja az állatokat, ameddig kiheverik a szállítás okozta stresszt. Utána – néhány napon belül – a kinti kifutóban is meg lehet csodálni a menekült ukrán oroszláncsaládot. 

Tekintettel arra, hogy nem EU-tagországból érkeztek és az óceánon túlra kell szállítani az állatokat, marosvásárhelyi tartózkodásuk ideje alatt állítják össze a szükséges dokumentációt, amivel majd a végső befogadó helyszínre, egy egyesült államokbeli rezervátumba szállíthatják őket. 

– Az európai szövetség azért választotta ideiglenes menedékhelyként a marosvásárhelyit, mert ismert és elismert állatkertről van szó, ahol, ha átmenetileg is, de megfelelő körülményeket tudnak teremteni a nem mindennapi vendégeknek – mondta Szánthó János igazgató.