2021. április 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vissza a megszokotthoz, vagy mégsem?

Február 8-án újraindult a hagyományos oktatás, igaz, Marosvásárhelyen csak részben. Van, akit boldogsággal töltött el ez a hír, viszont vannak olyanok is, akik félve várták az iskolakezdést. Nem is csoda, hiszen a veszély még nem múlt el, és az átoltottság is alacsony szinten van, a tanárok körében is, valamint hozzá kell tenni, hogy egyes tanárok továbbra is online fogják tartani az óráikat. Tehát aggodalomra van ok, azonban örömre is.

Egy a jó hírek sorában, hogy elkezdődött a Bolyai Farkas Elméleti Líceum főépületének a felújítása.

Az iskolakezdésről és a munkálatokról Hajdú Zoltánt, az iskola aligazgatóját kérdeztük. 


Hajdú Zoltán– Hogyan alakult az oktatás helyzete február 8-a után?

– A minisztérium kidolgozott egy stratégiát, amiben három forgatókönyv szerepel: a vörös, a sárga és a zöld. Jelenleg Marosvásárhelyen a fertőzöttségi arány 1,6 körül mozog, ezért itt a sárga forgatókönyv lépett érvénybe, tehát 8-ától az elemi osztályok, illetve a 8.-os és 12.-es tanulók térhettek vissza az iskolákba, a többi osztálynál pedig egyelőre az online oktatás folytatódik. 

– Azon diákok számára, akik újra a hagyományos oktatásban részesülnek, van elég hely a Bolyaiban? Hiszen elkezdődött a főépület felújítása.

– Jelen pillanatban a Bolyai utca felőli szárny van lezárva, ez lesz először felújítva. Tehát a munka nem úgy fog zajlani, hogy a teljes főépületet egyszerre lezárják, hanem három szakaszban történik. Először a Bolyai utca felőli részt fogják felújítani, majd nyáron következik a középső, és végül a Sáros utca felőli rész. Nap mint nap tárgyalunk a kivitelező céggel, és minden egyes szakasznál ki van számolva, hogy akkor is legyen elég terem, ha a zöld forgatókönyv szerint fog zajlani az oktatás Marosvásárhelyen is. 

– Ha a város is a zöld zónába kerül, akkor visszatér a délelőtti és délutáni oktatás a Bolyaiba?

– Nem lesz erre szükség, mert köztudott, hogy a volt bentlakás épületének a felújítása és átadása már megtörtént, és ott vannak új termek, ezenkívül a Bolyai utca felőli részen, a sportcsarnok mellett van hat új termünk. Tehát rendelkezik az iskola annyi teremmel, hogy a diákok visszatérhessenek, és mindenki délelőtt járjon iskolába a felújítás alatt is.

– Mikorra várható, hogy teljesen kész lesz a Bolyai épülete? 

– A múlt héten volt egy találkozó, amelyen jelen volt az egyház képviselője és a kivitelező is. Ezen a találkozón megígérték, hogy 2022 szeptemberében kész lesz az épület, tehát a 2022-2023-as tanévet már egy teljesen felújított épületben fogjuk kezdeni. Az elmúlt héten többször is találkoztunk a kivitelezővel, ő továbbra is ezt ígéri, próbálja a határidő függvényében beütemezni a munkát, növeli a munkások számát. Természetesen mi, az iskola vezetősége nem látunk bele teljesen a munkafolyamatba, de még egyszer mondom, hogy mindenki azt ígérte, 2022. szeptember elsejére kész lesz az iskola. 

– Az épület felújításán kívül infrastrukturálisan még milyen fejlesztések lesznek az iskolában?

– Az utóbbi években nagyon sok infrastrukturális fejlesztés történt, és ezek folytatódni fognak. Most ha valaki bemegy a felújított épületbe, látni fogja, hogy az osztályokat sikerült új bútorzattal felszerelni. A bútorzat alatt értem a diákok székeit, a padokat, a katedrát, de emellett minden osztályban nagyon nagy teljesítményű számítógép, okostábla, kivetítő és szélessávú internet is van. Ha a nagy épület is fel lesz újítva, akkor minden osztályteremben meglesz ez a fejlesztés. Tehát az online oktatás és a hagyományos oktatás ötvözetét teljes mértékben lehet majd gyakorolni a Bolyaiban. 


Felújítás alatt a Bolyai főépülete   Forrás: Facebook– A tanárok mennyire örvendenek annak, hogy részlegesen ugyan, de újra elkezdődött a hagyományos oktatás?

– Véleményem szerint minden tanár örvend annak, hogy újra a hagyományos formában lehet tanítani, mert az elmúlt évben egyértelművé vált, hogy az online oktatás nem alternatíva, hanem szükségmegoldás, a kettőnek az ötvözete lesz az igazi. Nem úgy kell feltegyük a kérdést, hogy mennyire örvendenek, hiszen mindenkinek a legfontosabb dolog az egészsége. Elsősorban tehát így kell feltegyük a kérdést: tudunk-e biztonságos körülményeket teremteni, hogy mindenkinek az egészsége megmaradjon? Abban a pillanatban, ahogy országos, városi viszonylatban, vagy akár nálunk, a Bolyaiban sikerül 100%-os biztonságot nyújtani mind a tanároknak, mind a diákoknak, akkor, meggyőződésem, hogy minden tanár maximálisan fog örvendeni annak, hogy visszatérhettünk. Ameddig nincs ez a biztonság, addig mindenkiben lesz valamennyi félelem, ez az elmúlt év következménye.

– Van néhány tanár, aki továbbra is online tartja az órákat. Miért?

– Az országos stratégia szerint azoknak a tanügyi kádereknek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, nem kötelező visszatérniük, hiszen ha fertőzés történik, ők nagyobb veszélynek vannak kitéve, ezért nem lehet őket kötelezni. Ennek eredményeképpen azoknak a  tanároknak és diákoknak, akik krónikus betegségben szenvednek, biztosítani kell azt, hogy online oktatásban vegyenek részt.

– Mit érdemes magunkkal vinni az online oktatásból?

– Egyértelműen volt pozitív hatása is az online oktatásnak. Sok új módszert tanultunk meg az elmúlt évben, megtanultuk használni azokat a platformokat, amelyeket eddig nem ismertünk. Továbbá nem titok az sem, hogy ahhoz, hogy az online oktatást tudjuk gyakorolni, sokat kellett dolgozni, keresgélni. Az internetes kereséseknek köszönhetően eddig nagyon sok olyan tananyagra találtunk rá, amelyeket a hagyományos oktatásban is használni lehet majd a technikai eszközöknek köszönhetően. A mostani generációnak pedig sokkal vonzóbb az, amikor a technika bevonásával oktatunk. Tehát magunkkal kell vigyük az újonnan megszerzett tudást és tapasztalatot, a megtalált oktató kisfilmeket, ezek mind szükségesek ahhoz, hogy a tananyag átadása az online eszközök segítségével az osztályteremben is létrejöhessen. Ha például egy kisfilmet megnézünk egy bizonyos lecke kapcsán, szemtől szembe meg tudjuk beszélni a diákokkal, ennek a segítségével mondjuk el az adott tananyagrészt. A technikát nem szabad kizárni az iskolából, az ott kell legyen a hagyományos oktatásban is.