2021. január 20., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sikeresek voltak Romániában a korlátozó intézkedések, ezért lassult a járvány terjedése, de továbbra is óvatosnak kell lenni, mert a vírust még nem sikerült legyőzni – jelentette ki Klaus Iohannis elnök szerdán este egy sajtótájékoztatón.

Az államfő azt követően nyilatkozott, hogy megbeszélést folytatott Ludovic Orban miniszterelnökkel és a kormány többi tagjával a járványügyi helyzetről. Elmondta: az adatok szerint megfigyelhető, hogy november 20-tól lassult a járvány terjedése, hiszen kevesebben betegedtek meg, de nem jött el még az ideje a lazításnak, mert minden ilyen lépés veszélybe sodorhatja az eddig elért eredményeket.

Iohannis ismét cáfolta, hogy a december 6-i parlamenti választásokat követően országos vesztegzárat rendelnének el. Leszögezte: nem áll szándékukban ilyen döntést hozni, továbbra is településeket vagy térségeket helyeznek vesztegzár alá, ugyanis ezek a döntések eredményesnek bizonyultak. Példaként említette, hogy Kolozs, Szilágy, Szeben és Máramaros megyében a karanténba helyezett településeken a korlátozások bevezetését követően lassult a járvány terjedése, majd hét nap után gyors ütemben csökkenni kezdett a fertőződési ráta.

Az elnök ugyanakkor továbbra is elővigyázatosságra intett, mert – mint mondta – az elhalálozási arány még mindig magas, a kórházak intenzív osztályai szinte mindenütt telítődtek, az orvosok pedig szinte emberfeletti erőfeszítéseket tesznek azért, hogy megmentsék a betegek életét.