2021. január 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kezdő vállalkozások felkarolása a cél

Inkubátorházat alakít ki a marosvásárhelyi önkormányzat a kémiai líceum épületében a kezdő vállalkozások felkarolására. A céljuk az, hogy kedvezményes feltételekkel arra ösztönözzék a fiatalokat, merjenek itthon vállalkozni, munkahelyeket teremteni. A kezdeményezés részleteiről a napokban egyeztetett Soós Zoltán polgármester W. Szabó Péter helyi tanácsossal, IT-szakemberrel. 

W. Szabó Péter városi tanácsos lapunk érdeklődésére rámutatott, az új városvezetés egyik elsődleges célja a gazdaság fellendítése, valamint a tehetséges fiatalok itthon maradásra való ösztönzése. – Több projektet is felvázoltunk a kampányban, az inkubátorház az egyik, amelyről a napokban egyeztettünk Soós Zoltán polgármesterrel, ugyanis szeretnénk megteremteni ennek a jogi feltételeit, illetve elérni, hogy a kémiai líceumban a felújítás minél előbb elkezdődjön. Jelenleg a belső rendszabályzaton dolgozunk, amely valamilyen szinten már formát is öltött, de még hátravannak az egyes jóváhagyások. Ugyanakkor tanácsi határozattervezet is készül, amely létrehozná az inkubátorház jogi személyiségét. Reméljük, ha nem is a jövő év első egy-két hónapjában, de mielőbb elkezd működni a létesítmény, és fogadni tudjuk a kezdő vállalkozásokat – fejtette ki a tanácsos, aki szerint amióta napvilágot látott az inkubátorház terve, már sokan érdeklődtek a lehetőség iránt, ezért bízik abban, hogy sikerül megtölteni a kémiai líceumban kialakítandó irodahelyiségeket. 


Egy-két éven belül önfenntartóvá kellene váljon

A marosvásárhelyi tanácsos megjegyezte, a volt kémiai líceum épülete évekig kihasználatlanul állt, ami meg is látszik az állapotán. Az épület strukturális szempontból rendben van, elsősorban belső munkálatokra van szükség. A fűtési rendszert ki kell cserélni, a fűtőtesteket tönkretette a rozsda, ezenkívül festeni kell, illetve megfelelő bútorzattal be kell rendezni a leendő irodahelyiségeket. Szerencsére az osztálytermek viszonylag nagyok, így a több alkalmazottal rendelkező cégek is kényelmesen elférnek majd ezekben. Mint mondta, elképzelhető, hogy első lépésben a földszinti részt újítsák fel, és adják bérbe vállalkozásoknak, majd az ebből származó bevételt a felső szint korszerűsítésére fordítsák. Úgy tervezik, hogy a városi költségvetésből csupán a kezdeti időszakban, azaz az első két-három évben fordítanak pénzt az inkubátorház működtetésére, utána az önellátóvá kellene váljon, mi több, ideális esetben akár pár év után pozitív mérleget tudna felmutatni. 

W. Szabó Péter hangsúlyozta, az inkubátorház sokkal több, mint kedvezményes áron irodabérlési lehetőség, hiszen azonfelül, hogy a kezdő vállalkozásoknak infrastruktúrát biztosítanak, képzéseket szerveznek számukra, oktatási tevékenységekben, illetve tanácsadásban is részesülnek például a szabadalmakat illetően, de jogi, marketing, PR, belső optimizálás vagy a könyvelés terén is, ugyanis a legtöbb kezdő vállalkozásnak ezekre nincsen külön embere. Reményeik szerint ezeknek a hatására a start-upok gyors fejlődésnek indulnak, ennek következtében pedig több és több személyt alkalmaznak. 

A tanácsos tudomása szerint Maros megyében ez lenne az első ilyen jellegű létesítmény, a környéken Hargita megyében működik hasonló, a Hargita Business Center. – Nagyon fontos, hogy ez irányban fejlődjön a város, ugyanis a start-upok, a kezdő vállalkozások azok, amelyek a helyi tehetséges fiatalokat itthon tartják, hiszen kevesebb az esélye annak, hogy elmenjenek Kolozsvárra, más városokba, vagy akár külföldre, ha az álmaikat itthon is meg tudják valósítani. Másrészt pedig az általuk létrehozott vállalkozások keretében kevésbé vállalkozó szellemű társaik is munkát találhatnak – véli a fiatal IT-szakember, aki szerint sajnos az a tendencia, hogy a vásárhelyi fiatalok közül, akik más városba mennek egyetemre, végzés után sokan nem jönnek haza. 

A Dózsa György utcai inkubátorházat elsősorban a marosvásárhelyi, illetve a metropolisz övezetben vállalkozó fiatalok, cégek számára hozzák létre, ez azonban nem zárja ki azt, hogy ha, tegyük fel, egy Hargita megyei fiatal Vásárhelyen szeretne céget indítani, ne kapna itt helyet. A tanácsos szerint nagyon fontos szerepet játszik majd az elbírálás során az üzleti terv, amit ezek a vállalkozások fel tudnak mutatni. Mindenképpen feltétel, hogy új munkahelyeket teremtsenek a szóban forgó cégek. 

– Minden inkubátorháznak az a célja, hogy ne a végtelenségig maradjon benne a start-up, hanem egy idő, általában három év után „repüljenek ki” innen, és álljanak meg a saját lábukon, bővítsék az alkalmazottak számát, így gyakorlatilag egy-egy új gazdasági szereplő lép be a piacra, amely több adót fizet, így a város gazdaságának a fellendítéséhez is hozzájárulunk ezáltal – fogalmazott W. Szabó Péter. 

Fotó: Nagy Tibor