2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kézbesítők borítékba teszik a pénzt

Minden megváltozott körülöttünk. Ha tetszik, ha nem, a megszokott rutinból kilépve, a hatóságok előírásainak megfelelően igazodnunk kell a szabályokhoz. A legveszélyeztetettebb idős generáció nehezen viseli a bezártságot, azonban a megbetegedés elkerülése és biztonságuk érdekében be kell tartaniuk az otthon maradásra a parancsot. Sokaknak gond a bevásárlás, a gyógyszerek beszerzése, azonban jó hír, hogy az országosan tapasztalható kapkodás ellenére időben érkeznek a nyugdíjak. Ennek üteméről Neagoe Eugenia, a Maros Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója, illetve a megyei postahivatal felügyelője tájékoztatott. 

Fotó: Nagy Tibor


A posta tartja az ütemtervet

A nyugdíjak folyósítását április elsején elkezdték már, s az ütemtervnek megfelelően történik a kézbesítés. A bankszámlákra április 13-14-én érkezik meg a pénz, a postai kifizetések legkésőbb április 15-én zárulnak. – Minden átutalás időben történik, a nyugdíjasoknak nincs okuk az aggodalomra, mert minden járandóságukat időben, sőt még hamarabb is megkapják, a munkaügyi minisztérium és a Román Posta által megkötött egyezmény szerint – tájékoztatott Neagoe Eugenia igazgató. 

A Román Posta Maros megyei hivatalának felügyelője elmondta, hogy a járvány ideje alatt is ugyanúgy történik a nyugdíjak kézbesítése, mint azelőtt. Amennyiben a postának korábban utalják át a pénzt, korábban történik a kézbesítés is, s akkor már a katolikus-protestáns húsvét nagyhetén kivehetik a nyugdíjakat. Ha nem kapják meg a pénzt, akkor egyesek csak a két ünnep közötti héten jutnak hozzá a járandóságukhoz. 

Közben április 6-ától elkezdik a gyermeknevelési pótlék kifizetését. Abban az esetben, ha a húsvétra való tekintettel a postának hamarabb utalják át a pénzt, április 13-16. között kifizetik a munkanélküli-segélyeket, s hasonlóan járnak el a rokkantsegéllyel is. Ezeket a szociális juttatásokat általában hó végén szokták kifizetni. 

A postás maszkkal, kesztyűvel jár

A kézbesítők az előírásoknak megfelelő védőfelszerelésben kopognak be a nyugdíjasokhoz. Maszkot, kesztyűt viselnek, és betartják a kötelező távolságot, hogy minimálisra csökkentsék az esetleges fertőzésveszélyt. 

– A nyugdíjasoknak járó összeget előre kiszámolják, és borítékba teszik, hogy minél kevesebb időt kelljen tölteni a nyugdíjas környezetében. Miután a nyugdíjas megszámolja a pénzt, aláírja, hogy átvette a nyugdíjat, a postás távozik. Persze, a nyugdíjasoknak pénzszámolás után kezet kell mosni – fogalmazott a felügyelő. 

Felvetettük, hogy több nyugdíjas bizalmatlan, fél, nem szívesen veszi a postás jelenlétét ebben az időszakban. 

– Az óvatosság a legfontosabb. A nyugdíjasok között is van, aki fél, a postás szintén elővigyázatos. Ahány ember, annyiféle a reakció. Nincs mit tenni, a postásoknak el kell látniuk a feladatukat. Ők azoknak a személyeknek is kézbesítenek, akik házi elkülönítésben vannak. Ilyenkor szem előtt tartják, hogy nem reális a veszély, hiszen betartják a két méter távolságot, nem közelítenek egymáshoz – mondta a felügyelő. 

Több nyugdíjas a kézbesítés helyett a banki átutalást, a bankkártyás megoldást választotta, ezzel elkerüli a postás jelenlétét, viszont a bankautomatánál is fennállhat a fertőzés veszélye, ha a készülék nincs fertőtlenítve, vagy ha csupasz kézzel fogják meg a pénzt.


Rövidebb nyitvatartás – 10-18 óra között

A kijárási tilalom miatt csökkent a postahivatalok forgalma, ezért városon módosították az ügyfélfogadás programját. Ahol eddig két műszakban dolgoztak, most csak egy műszak van, délelőtt 10 órától délután 6-ig. A hivatalokban jelzőszalagokat ragasztottak le, hogy az ügyfelek ezekhez igazodva tartsák be a távolságot. Egy ablaknál, egymástól távol, csak ketten várakozhatnak. 

A postán számlát is lehet fizetni, mivel sokaknak, főként az időseknek, akiknek idegen az online kifizetés, gondot jelent a havi számlák törlesztése. Jó hír, hogy a postán is kifizethetők a számlák. Igaz, minden számlért 2,5 lejes átutalási költséget számolnak fel. Ha nincs más lehetőség, ez a megoldás is igénybe vehető.