2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelyen sok az eladó ingatlan

Két hónapja, a szükségállapot idején leállt, „szunnyadni” kényszerült az ingatlanpiac is. Maros megyében tavaly, az országos tendenciával ellentétben, megnőtt az ingatlanpiaci tranzakciók száma, havonta közel ezer ingatlan cserélt gazdát, s az őszi hónapokban ez a szám tovább nőtt. A flatfy.ro honlapot böngészve Marosvásárhelyen pénteken 1757 eladó tömbházlakás volt. Tehát kínálat van bőven a város minden negyedében. Az új lakóparkok, lakónegyedek új lakásait az ingatlanfejlesztők, illetve a korter.ro honlap reklámozza. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan alakul ez a piac most, amikor a gazdaság a mélypontról igyekszik feljönni. Kérdéseinkre Tóth Júlia ingatlanközvetítő szakember válaszolt. 

Fotó: Nagy Tibor


A telkek iránt nőtt meg az érdeklődés 

– A szükségállapot idején az ingatlanok iránt érdeklődők is az online térre szorítkoztak, telefonhívás elég kevés volt. Az emberek otthon ültek, és az interneten navigálva tájékozódtak, mit lehet kapni, mi, hol, mennyiért eladó. Az érdeklődők egyfajta piackutatást végeztek. Az utóbbi hetekben azt tapasztalom, hogy a telkek iránt nőtt meg az érdeklődés. Főként városon és a város peremterületein, többnyire Jedden, Koronkán és Marosszentgyörgyön, kevésbé Szentkirályon és Náznánfalván. Az érdeklődők a város közelségét és a hely megközelíthetőségét tartják szem előtt, ugyanis a reggeli marosvásárhelyi forgalom egyre nagyobb gondot jelent, most már mindenhonnan. Érdeklődnek a városban lévő telkek, illetve bontásra ítélt házak iránt, amihez 4-5 ár telek is tartozik. 

– Gondolom, ez azért van így, mert a járvány alatti bezártságban mindenki arra gondolt, hogy karantén idején jobb lenne udvaros, kertes házban lakni, szabadabban mozogni, mint tömbházlakásba zártan élni.

– Így van. Ezt máskor is tapasztaltam, főleg hétvégeken, amikor a szabadba vágynak az emberek. 

A régi építésű tömbházlakások esetében keresletcsökkenés várható

– Lesz-e kereslet a lakások iránt a következő időszakban?

– Úgy vélem, hogy a régi tömbházlakások esetében visszaesik a kereslet, ami áresést eredményez. Van kivétel is: a Kornisa és a November 7. negyed, ahol a lakások tartják az árakat. A tapasztalatom szerint mindenki abban bízik és arra vár, hogy a krízishelyzetet követően csökkenjen a régebbi építésű lakások ára. Egyrészt azért, mert több évtizedes épületekről van szó, másrészt, mert a komfortjuk sem olyan, mint az új tömbházlakásoké. A hasznos felület nagysága és a beosztás nagyon sokat számít az ár szempontjából. Ha a régi tömbházlakás elég tágas, akkor felújtva jól eladható. Ha a tulajdonos úgy dönt, hogy feltétlenül, sürgősen túlad a tömbházlakásán, akkor az ár alkudható. Még mindig megvan az a hajlandóság, hogy kérjük meg jól az árát. Aztán lehet engedni. Azt is tapasztaltam, hogy annak a lakásnak, amelyet bebútorozva, „kifényesítve” kínálnak eladásra, jobban megkérik az árát. Olyan ez, mint amikor az autópiacon meglátsz egy kivikszolt autót, szinte kacsint rád, megtetszik és megveszed. Aztán használat közben jössz rá, hogy sok minden rossz rajta. Tapasztaltam, hogy a fiatal generáció a szép, a bebútorozott, felszerelt lakásra hajlandó sokkal több pénzt adni. Tudják, hogy nincsenek mesterek, szakemberek, és kellemetlen számukra, hogy várjanak, hogy hitegessék őket. 

– Járvány előtt hogyan keltek el a régi tömbházlakások? 

– Januárban-februárban többen is kértek tanácsot tőlem, olyanok, akik lakást szerettek volna cserélni, és tanácstalanok voltak, hogy mit és hol vásároljanak. Akkor már éreztem, hogy valaminek be kell következnie, mert igen elszaladt a tömbházlakások ára. A járvány előtt egy garzon ára 30-35 ezer euró, a kétszobás lakásoké 50-55 ezer euró között mozgott. Kivétel volt a Kornisa negyed, ahol volt rá eset, hogy 65 ezer euróért kelt el egy kétszobás lakás. A háromszobás lakások ára 60-68 euró között mozgott. Azonban az ár nagymértékben függ a zónától, a lakóteleptől, illetve a lakás felszereltségétől. 

Az új lakások sem drágábbak a régieknél 

– Mi a helyzet a nemrég épült lakásokkal? Hogyan alakul az áruk? 

– Az új építésű lakások ára nem sokban különbözik a régiekétől. Például a Maurer által épített lakások nem voltak drágábbak, mint a régi apartmanok. Szerintem az új lakások ára sem fog felmenni, mert nem lesz erős gazdasági háttér, nincs vásárlóerő. Nem foglalkoztam a nemrég épült lakásokkal, de tudtommal a járvány előtt nagyon sokan kötöttek szerződést. Azok, akiknek például a Maurer-lakóparkban elkészült a lakásuk, és beköltöztek, elégedettek vele. Más ingatlanfejlesztőkkel éppen a bizonytalanság, a határidők eltolódása miatt nem vállaltam az együttműködést. Amikor szóba került az együttműködés, még az alap sem volt kiásva, s már ki kellett fizetni az előleget. Ez nagy kockázat, nem vállalhatom. Tudni kell, hogy a pénzpiac a bankoktól függ. Sokan megkötötték a hitelszerződést lakásvásárlásra. Közben beállt a krízis, és május 15-ig mindent felfüggesztettek. Kérdés, hogy módosulnak-e a feltételek vagy sem, mert ez nagyban befolyásolja majd a piacot – magyarázta Tóth Júlia ingatlanközvetítő.