2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vegyes csapatok ellenőrzik a rendelet betartását

Romániában szerdán, március 25-én 12 órától lépett érvénybe az általános kijárási tilalom. Az első napon a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség munkatársai megyeszerte, 12.30 órától többek között Maroskeresztúron ellenőrizték a Covid-19 koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a kedden este elrendelt harmadik katonai rendelet betartását.

Rendőrökből, csendőrökből és helyi rendőrökből álló vegyes csapatok ellenőrző akciója zajlott szerdán a déli óráktól több Maros megyei településen. Céljuk a szükségállapotban bevezetett intézkedések betartásának ellenőrzése, a zavartalan közúti közlekedés biztosítása és a megyén áthaladó olyan járművek azonosítása, amelyek külföldről érkeztek, ezért magánszemélyeket és kereskedelmi egységeket egyaránt ellenőriztek. 

Az utóbbi 24 órában közel 400 rendőr ellenőrzött 570 alkalommal. 2.500 házi elkülönítésben lévő személyt és 169 olyan kereskedelmi egységet is megvizsgáltak, ahol elrendelték a tevékenység felfüggesztését. Az akció keretében 76 bírságot róttak ki 68.000 lej értékben. Öt olyan személyt bírságoltak meg 7.700 lej értékben, akik megszegték a házi elkülönítés szabályait, másik két személyt házi elkülönítésből intézményesített karanténba helyeztek, mivel nem tartották tiszteletben a törvényes előírásokat. Keddről szerdára virradó éjszaka is a közbiztonság megőrzése érdekében tartottak közúti ellenőrzéseket. Több mint 490 járművet állítottak meg, és 670-nél több személyt igazoltattak. Egyetlen éjszaka 71 bírságot róttak ki 60.000 lej értékben a járványügyi rendeletek megsértése miatt.

A kiszabható bírságok magánszemélyek esetében 100–5.000 lej, jogi személyek esetében 1.000–7.000 lej között vannak.

A Maros Megyei Prefektúra közleménye szerint abban az esetben, ha a koronavírus-járvány miatt az otthon elkülönítetteknek vagy a karanténban levőknek panaszaik vannak, a megyei koordináló és intervenciós központhoz fordulhatnak a 0265/208-000 vagy a 0265/233-652-es telefonszámon, illetve a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóságot hívhatják a 0265/261-152-es, a 0731-338-057-es és a 0731-338-064-es telefonszámon naponta 8-20 óra között. Ezen a számon tájékozódhatnak a polgármesteri hivatalok képviselői is, amennyiben kérdéseik vannak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. (sz.p.)


Karanténhelyzet – megyei adatok 

Maros megyében március 25-én, szerdán 3284 otthoni elkülönítésben és 95 intézményes karanténban levő személyt tartottak számon. A szerdai adatok szerint koronavírus-fertőzés gyanújával 28 beteg volt kórházba utalva a megyében. Az elmúlt 24 órában tíz személy számára járt le a 14 napos otthoni elkülönítés időszaka. 

A Maros megyei rendőrök a csendőrséggel és a helyi rendőrséggel közös alakulatokban igyekeznek közbelépni a szükségállapot előírásainak betartása érdekében, magánszemélyeket és kereskedelmi társaságokat ellenőriznek, akadálymentesítik a közúti közlekedést, és kíséretet biztosítanak azon járműveknek, amelyek külföldről visszatérőkkel haladnak át a megyén. 

Március 24-én, kedden a Marosvásárhelyi Transilvania repülőtéren leszállt budapesti járat 26 utasából kilencen kerültek otthoni elkülönítésbe. Ugyanakkor a londoni járat 120 utasából valamennyien elkülönítésben vannak – tájékoztatott közleményben a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség. (nszi)


Ezt kell tudni a teljes kijárási tilalomról

* Szerdától, március 25-től kezdődően az emberek csak a következők miatt hagyhatják el a lakhelyüket: munkavégzés, alapszükségleti cikkek beszerzése, halaszthatatlan gyógykezelés, gyermek és idős ellátása, rövid séta vagy sportolás (kivéve a csapatsportokat) a lakhely közelében, véradás, önkéntes tevékenységek. 

* Mezőgazdasági tevékenységek miatt is elhagyhatjuk lakhelyünket: ide tartozik a háziállatok ellátása, mezőgazdasági munkálatok elvégzése, vagy termékek árusítása. Ebben az esetben is kötelező a szükséges iratok felmutatása. 

* A 65 év felettiek kizárólag 11-13 óra között járhatnak ki, és csak a fent említett okok miatt.

* A 65 év felettiek a megadott időszakon kívül is kijárhatnak, amennyiben munkába mennek, vagy mezőgazdasági tevékenységeket végeznek.

* Kijáráskor fel kell mutatni a munkahelyi igazolványt vagy egy egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot. Az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatnak tartalmaznia kell a nevet, a kijárás okát, a dátumot és az aláírást. A szabadfoglalkozásúaknak és egyéni vállalkozóknak (PFA) is egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot kell felmutatniuk, amikor munkába mennek. A munkahelyi igazolványt és a nyilatkozatot telefonon vagy táblagépen is meg lehet mutatni, nem muszáj tehát nyomtatott formában. A rendőrség a munkahelyi igazolványt pecsét nélkül is elfogadja. Az intézkedések szerdán 12 órától léptek életbe.

* A helyhatóságok kötelesek azonosítani és biztonságba helyezni a hajléktalanokat.

* A piacok működtetőinek biztosítaniuk kell a minimális távolság betartását az árusok és a vásárlók között.

* 14 napra felfüggesztik az összes kereskedelmi repülőjáratot Románia és Franciaország, valamint Románia és Németország között. Kivételt képeznek az állami gépek, az áruszállítás vagy a humanitárius járatok. A rendelkezés szerdán 23 órától érvényes. 

* Azokat az iratokat, amelyek a szükségállapot idején járnak le, a szükségállapot végétől számított 90 napon belül meg lehet újítani. (RMDSZ-tájékoztató)

Fotó: Nagy Tibor