2021. január 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A megyei katasztrófavédelmi bizottságok által megszabott időszaktól függ, hány fizetett szabadnap jár a koronavírus-járvány miatt bezárt bölcsődékbe, óvodákba és iskolába járó gyermekek szüleinek – derül ki abból a jogszabályból, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a kormány. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a 2020/147-es sürgősségi kormányrendeletet kiegészítő jogszabály értelmében, ha valamely tanintézetben a sárga vagy vörös forgatókönyv szerinti online oktatás zajlik, a szülőknek járó fizetett szabadnapok számát a megyei katasztrófavédelmi bizottság vonatkozó határozatába foglaltak alapján szabják meg. A kormány döntése értelmében ugyanakkor a sárga és vörös forgatókönyv esetén csak akkor jár fizetett szabadnap a szülőknek, ha távmunkára nincs lehetőség.


Hargita megye is vörös lett 

Fehér megyében, Bukarestben, Kolozs, Hargita és Szilágy megyében a legmagasabb az elmúlt 14 napban jegyzett új koronavírusos esetek összesített száma ezer lakosra vetítve – tájékoztatott vasárnap a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). Maros megyében az új megbetegedések összesített száma ezer lakosra vetítve 2,64, és vészesen közelit a vörös határértékhez. 


A családorvosokat bekapcsolják a koronavírus-kezelésbe 

A családorvosok ügyelik fel a tünetmentes vagy a koronavírus-fertőzés enyhébb formáival küzdő pácienseket, akiket így nem kell kórházba utalni. Erről sürgősségi rendeletet fogadott el csütörtöki ülésén a kormány – közölte péntek délelőtt a miniszterelnöki kabinet vezetője. Ionel Dancă elmondta: a családorvosok 105 lejt kapnak páciensenként ezért a szolgáltatásért az Országos Egészségbiztosító Pénztártól (CNAS). A családorvosok ugyanakkor igazolást bocsáthatnak ki a karantén idejére, amelyre betegszabadságot kaphat a páciens. Dancă közölte az is, hogy 570 millió lejjel egészítette ki csütörtöki ülésén a kormány az egészségügyi minisztérium költségvetését. A kormány tartalékalapjából kiutalt összegből 65 millió lejre a koronavírus-fertőzések kezelésére használt Remdesivirt szerzik be, a többit a világjárvány megfékezése érdekében a tesztelési kapacitás bővítésére és egyéb eljárások finanszírozására fordítják.