2024. july 4., Thursday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új közösségi terek, multik és bővítések

A felcím lehetne üres, közhelyes szlogen, ha igazságtartalmát nem tapasztalná empirikus módon is az utazó Szovátán jártakor. Az üdülőváros szépül, épül, bővül, számos, gyönyörű villa teljesen felújítva várja a látogatókat, és a február végi holtszezonban sem állt le az élet a fürdőtelepen. A helyi önkormányzatnál Fülöp László Zsolt polgármestert kerestük, ám ő épp elutazott, így helyettesével, Kiss Ferenc alpolgármesterrel beszélgettünk a változásokról, közelebbi és távolabbi tervekről, megvalósításokról és gondokról. 

– Az idén sokkal hamarabb elkészült a költségvetés, mint a tavaly. El is fogadta a helyi tanács, lehet belőle gazdálkodni. Beosztjuk azt, ami van, és odafigyelünk az apróságokra, például a parkolódíjakból, adókból származó tételekre. Kis gondot jelent, hogy januártól a szemétdíjat az önkormányzatnak kell fizetnie, a tavalyig egy magáncégnél volt, de azóta mi is részt veszünk a szelektív hulladékgyűjtési programban; ez nagy munka, de megoldjuk. 

Városfejlesztési szempontból nagyon jól halad a háromszáz férőhelyes vadonatúj óvoda felépítése, sínen van továbbá az aszfaltozás ügye is. Tizenhárom utcára nyertünk pályázatot. További nyertes pályázatunk a telepen lévő amfiteátrum-projekt. 2016-ban pályáztunk, a régi mozi mögötti rossz állapotban lévő villát lebontjuk, és szabadtéri amfiteátrumot hozunk létre. A telepen szezonban mindennap kulturális rendezvények vannak, és kicsit kinőttük a Petőfi-parkot. Ezért létesítjük a szabadtéri színpadot, teljes telekrendezés lesz, játszótérrel, parkokkal, sétánnyal. Nyertes pályázat szintjén van még a dolog, de reméljük, hamarosan nekifoghatunk az építkezésnek is. 

Tervezzük az önkormányzat épületének nagyobbítását és a vízhálózat bővítését is. A szakadáti részen, a vasúton túl például nincsen ivóvízhálózat, ezt úgy néz ki, az idén megoldjuk. Beruházások vannak, a befektetők egész szépen kacsingatnak felénk: érkezik a Kaufland, a város bejáratánál, a balavásári úton, a MOL-kút mellett fog építkezni, vele szemben lesz a Lidl, körforgalmat is ki kell ott alakítanunk. Úgy néz ki, hogy a Hell is szeretne egy hotelt építeni, a befektető már meg is vásárolta a területeket a telepen, azt ígérték, hogy Európa egyik legmodernebb hotele lesz, ötcsillagos. Most készítik a terveket. Egy helyi panziósunk, aki lakókocsis kempinget működtet, százszobás hotelt kíván építeni, tehát érződik, hogy a fejlődés rohamosan elindult. A turizmus nagyon fellendült, a szezon kibővült, három-négy éve már májusban elkezdődik, és szeptember végén is tart. A sípálya télen működik, a hét végén volt a síverseny, február 29-én pedig lesz a HóFeszt. 

Épül az új óvoda

Fotó: Nagy Tibor


Persze, gondjaink is vannak, de számunkra nagyon fontos, hogy az infrastruktúrát fejlesszük. Rohamosan fejlődik a város, a turizmus, parkolókat, parkolóházat kell kialakítanunk a telepen, erre az emberek is kezdenek már odafigyelni, és városrendezés szempontjából nekünk is első elvárásunk új építkezés, új hotel, panzió esetén a helyhez tartozó parkolók kialakítása. Az emberek megértik, ez az új idők egyik kihívása. Egyik legnagyobb elmaradásunk az aszfaltozás. A telepet felújítottuk, de a városrész elmaradt, ezt a lakosok is jelezték. A mellékutcák aszfaltozásának elmaradását azért is érzik hiányosságnak, mert a környékbeli falvakban már elkészültek ezzel. De ott tudtak pályázni erre, mi mint város nem tudtunk, nem volt rá kiírás. A tavaly végül sikerült. Két utcát önerőből aszfaltoztunk le, az említett tizenhárom utcához hozzáfogunk. A két utca aszfaltozását pedig a telepen gyűjtött parkolási díjakból finanszíroztuk. A tizenhárom utca összhossza majdnem öt kilométer. 

Sok pályázati tervünk van, az említettek mellett megemlíteném, hogy megvásároltuk a mellettünk lévő területeket. A régi iskolaműhely mellett központi parkot szeretnénk kialakítani, az épületben háromszáz férőhelyes multifunkcionális teremmel, valamint folyamatban van több projektünk: Illyésmezőben mindjárt elkészül a halottasház, ezenkívül a városban két régi kazánházat alakítunk közösségi térré. Az egyik a Petőfi Sándor negyedben, a másik az Eminescu negyedben áll, és régóta használaton kívül vannak. A Petőfi negyedbeli kazánház átalakítása már 80 százalékban elkészült, ez is multifunkcionális terem lesz. Nagyon sok csoportunk van – kangoo, zumba, néptánc, latino tánc –, amelyek itt próbálhatnak, lesz egy kis konyharész, hogy születésnapokat is lehessen ünnepelni, gyerekzsúrokat tartani. A másikban pedig a nyugdíjasoknak szeretnénk klubhelyiséget kialakítani, ahol összegyűlhetnek, sakkozhatnak, kártyázhatnak, beszélgethetnek. Nem nagy befektetés, ám sokat számít egy-egy ilyen közösségi tér megléte. 

Kiss Ferenc alpolgármester


Új, multifunkcionális közösségi térré alakul a régi kazánház


Pezseg a kulturális élet, bővíteni kell a próbatermek számát 

A szovátai kulturális életről, eseményekről, egyesületekről, megvalósításokról és gondokról ugyancsak Kiss Jánost kérdeztük. 

– Az önkormányzatnál úgymond én foglalkozom a legtöbbet ezzel, a Bernády Közművelődési Egylet egyik ügyintézőjeként is. November 28–29-én volt a premierje a helyi, körülbelül 6 éve alakult Szarkafészek színtársulat legújabb előadásának. Január 18-ig, szűk két hónap alatt hat társulat tizennégy előadását láttuk vendégül Szovátán! Fellépett a Szarkafészek, a Maros Művészegyüttes, a Bekecs táncegyüttes, a Hahota színtársulat, a GrupenHecc kabarétársulat és a Székely Góbék. Farsangi, vidám periódus volt, a Domokos Kázmér Művelődési Házban került sor az előadásokra. Most két operettgálával készülünk, érkezik a kolozsvári Operettissimo egy számunkra teljesen új műsorral, élőzenei kísérettel, és március 29-én jön a budapesti Operettszínház három szólistája. 

Vannak további művelődési eseményeink is, nemrég tartott például Szabó Magda-emlékestet Gajdó Delinke színművésznő. Közönségünk van, nem panaszkodhatunk. Mindegyik előadás egyéni kezdeményezés, a fellépők jelentkeznek, hogy jönnének. Egyetlen kivétel a Szarkafészek, amely helybéli, a miénk, teljesen alulról építkező, önfenntartó, civil, önkéntes munkából álló amatőr színtársulat, vezetője a nagyon lelkes és tehetséges Kovács Katalin nyugalmazott magyar–francia szakos tanárnő. Már dolgoznak a következő előadáson. A művelődési házban próbálnak, ott vannak az előadások is. 

Mindez a Bernády Közművelődési Egylet alá tartozik. Zajos az élet, hiszen az egylet égisze alatt működik az Intermezzo kamarakórus, ezenkívül a hagyományőrző népi játszóház és a Sirülők tánccsoport, amelyik az iskola keretéből nőtte ki magát. Utóbbi is nagyon sok rendezvényt szervez, például a Bekecsalja néptáncfesztivált, táncházakat, bálos fellépéseket. Ezek az egyesületek az egylet keretében működnek, eddig még egyikük sem kért külön jogi státuszt, az egylet tagszervezetei, az adminisztrációt mi intézzük.

Kiss János

A múlt héten volt a Fenyő szállóban a farsangi bálunk, amelyet Bernády György emlékére szerveztünk. Nagy sikernek örvendett, 180 fő vett részt rajta. 

Könyvbemutatókat is szervezünk, nemrég mutattuk be a Szováta képekben című, monografikus jellegű kötetet, amely egy 25-30 évvel ezelőtti, nagyon tartalmas, forrásmunkának is kiváló könyv bővített, frissített, pontosított újrakiadása. Szép, színvonalas kiadvány lett. Bemutattuk továbbá a Pál-Antal Sándor nyugalmazott főlevéltáros 80. születésnapja alkalmából megjelentetett kötetet is, szép esemény volt, telt házas közönséggel. Két további könyvbemutatóval is készülünk a közeljövőben.

Gondjaink is vannak: ugyan pezsgő a kulturális élet, de szűk a tér, kicsi a keret. Nem az anyagiakkal van gond, hanem az infrastruktúrával. A kultúrotthonnak van egy nagy- és egy kisterme, most készül a két közösségi terem a kazánházakból. Ezeken kívül munkatér nincsen. Előadóterem van, használjuk az unitárius és a református egyházak imatermeit, a városháza dísztermét, de munkaterem, ahol a különböző társulatok próbálhatnak, már kevés, tulajdonképpen csak a művelődési házban van – színházi próbák, táncpróbák, heti négy-öt alkalommal ritmikus foglalkozások, és nehéz őket összehangolni. Ezeken kívül három lelkiségi mozgalom tagjai járnak a kultúrotthonba heti egyszeri alkalommal, és van két nyugdíjascsoportunk is, ugyanott. Reméljük, hogy a két terem, amelyeket most készítünk elő, segít ezt a gondot csökkenteni – az egyiket az ifjúsági csoportoknak szánjuk, a másikat az idősebb korosztálynak, a nyugdíjaskluboknak. 


Tárlatsorozat a Kusztos Endre-emlékházban

Szép, új épülettel bővült másfél évvel ezelőtt Szováta – olyan házzal, amely időszakos kiállításoknak ad otthont, miközben a város egyik nagy művészének állít emléket. A Géra utcai Kusztos Endre-emlékházban a festőművész hagyatékából szerveznek kiállításokat, a hatalmas anyag számos időszakos tárlatot igényel. Ott jártunkkor éppen grafikáit csodálhatta meg a közönség, de ez az anyag csak kis része annak, amelyet Kusztos Endre ránk hagyott. A ház vezetője, a szovátai önkormányzat kulturális eseményekért felelős munkatársa, Kiss János mesélt a részletekről. 


– Ez a harmadik számú anyag Endre bácsi hagyatékából. Az életművének nagy részéről, 1300-1400-as tételszámról van szó, de ebben benne vannak legkisebb krokik, vázlatok, olajfestmények és tanulmányi képek, munkák az egyetemi évektől az utolsó esztendőkig. Életének utolsó éveiben tusrajzokkal is foglalkozott. Az önkormányzat a hármasfalui ősi házban és a szovátai lakásában lévő munkáit vette át és leltározta fel. Ezen okból jött létre a nevét viselő képzőművészeti egyesület – tagjai többek között Bocskay Vince, Kuti Dénes, Kuti Botond, Sántha Csaba és az azóta elhunyt Siklódi Zsolt –, amely e hagyatéknak a gondozását és megismertetését tűzte ki célul. Az önkormányzattal együttműködve megépült ez a ház, amely az önkormányzat kezelésében van, én tartom nyitva és végzem innen a munkámat. Építészetileg nem szolgál több célt, kimondottan kiállítótérnek épült, előadásokra nem alkalmas, mert nagy, visszhangos, sötét terem, amely csak mesterséges fénnyel van megvilágítva, oszlopok vannak benne. 

Az egyesület tagsága az említett hagyatékból válogatásokat szervez és állít össze harmincas tételekben, évente egyet-kettőt. A kiválasztott munkákat bekereteztetjük és kiállítjuk. Voltak megkeresések, ajánlatok, az anyagokból máshol is szerveztünk tárlatokat, például Kolozsváron. De ezek mellett fogunk szervezni egyéni tárlatokat is, egy csoportos kiállításunk már volt. Nem csak a hagyatékot mutatjuk be, más művészek munkáit is szívesen látjuk. Ő nagyon közel vitte a képzőművészetet az emberekhez, emiatt nagyon sokan fordultak a képzőművészet felé. Mi folytatjuk ezt az örökséget, lehetőséget nyújtunk a kiállításokra. A művészek atyhai baráti társasága által készített anyagot mutattuk be nemrég, de ez még teljesen a kezdet, a tárlatok sorozatának még nagyon az elején tartunk. Hamarosan az idén 70 éves Bocskay Vince kisplasztikákból álló, jubileumi kiállítását mutatjuk be.


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató