2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Minden pályázati lehetőséget kiaknáznak, helyi cégek támogatását is élvezik

Covid-háttérkórházként rendkívül nehéz két éven van túl a segesvári kórház, ennek ellenére látványos fejlesztések zajlanak az intézmény háza táján, egy nagyszabású uniós pályázatnak, valamint helyi cégek rendszeres adományainak köszönhetően számos performans egészségügyi berendezést szereztek be, amelyek segítségével minőségi ellátást tudnak biztosítani a betegeknek, illetve egyre több olyan vizsgálat is elérhető helyben, amelyekért eddig a pácienseknek a megyeközpontba kellett utaz-niuk. A kórház vezetőségének pedig újabb nagyszabású tervei vannak, egy többszintes épület felújítására pályáznának, ahol korszerű körülmények közepette járóbeteg-rendelés zajlana. A fejlesztésekről, a további tervekről, valamint a járvány ötödik hullámában való helytállásról dr. Tanaszi Saroltával, a kórház menedzserével beszélgettünk. 


Dr. Tanaszi Sarolta
Fotók: Nagy Tibor



 – Amikor a negyedik hullám idején beszélgettünk, arról számolt be, hogy egyik napról a másikra kellett átalakításokat eszközölni, hogy fogadni tudják a nagy számban érkező fertőzötteket. A jelenlegi, ötödik hullámban enyhébb volt a helyzet? 

 – A negyedik hullám volt a legnehezebb, nagyon megnőtt a betegek száma – volt olyan, hogy a koronavírusos pácienseknek fenntartott 100 helyből 98 foglalt volt –, az elhalálozásoké szintén, a kollégák számára nagyon megterhelő volt az az időszak. Az ötödik hullám kissé enyhébb, a beutalt fertőzöttek száma jóval alacsonyabb. A hullám elején előkészítettünk 100 ágyat, hogy fel legyünk készülve egy esetleges betegáradatra, de szerencsére kedvezőbben alakultak a dolgok, a covidos betegek ellátása nem terhelte le túlságosan a kórházat, így mindvégig hatékonyan el tudtuk látni a nem koronavírusos pácienseket is. Pozitívum, hogy most kevesebb betegnél lépett fel tüdőérintettség, illetve kevesebb fiatal páciens szorult kórházi ellátásra, leginkább 65 éven felüli személyek voltak beutalva. A tüdőgyógyászaton és a fertőző betegségek osztályán folyik a koronavírusos betegek ellátása, a pneumológiai részlegen a fenntartott 25 ágyból kettő szabad, a fertőzőrészlegen pedig a 20 ágyból 5-6 nincs elfoglalva. Az intenzív terápiás részlegen hét ágy áll a koronavírusos betegek rendelkezésére, ebből hat volt foglalt. 

 – Február elejétől állapotfelmérő központ is működik a segesvári kórházban a koronavírusos páciensek számára, illetve nemrég tesztelési központ is nyílt. Mekkora az érdeklődés ezek iránt? 

 – Működik a tesztelési központ, valamint a tüdőgyógyászati részlegen kialakított állapotfelmérő központ éjjel-nappal, a hét minden napján fogadja a betegeket. Utóbbiban naponta egy-két-három beteg jelentkezik, a február eleji nyitás óta mintegy 20 covidos pácienst vizsgáltak meg. Aki nálunk a sürgősségi osztályra jelentkezik, és a koronavírustesztje pozitív lesz, azt az állapotfelmérő-központba irányítják, ahol lehetőség van átfogó laborvizsgálatra, oxigénszaturációt mérnek, és ha a szakemberek a páciens tünetei miatt indokoltnak tartják, CT-vizsgálatot is végeznek az esetleges tüdőérintettség kiszűrésére. Hat ágyat szántunk erre, egynapos beutalással látják el a kollégák a pácienseket az állapotfelmérő központban. 

 – Az utóbbi időben rohamos fejlődésnek indult a kórház, folyamatosan újabb és újabb egészségügyi gépezetekkel teszik jobb minőségűvé, hatékonyabbá a betegellátást, és példaértékű, hogy ezek egy részét helyi cégek támogatásával szerzik be. Hogyan sikerült ilyen kitartó támogatókra találni? 





 – Valóban, a magánszféra részéről rengeteg támogatás érkezik. 2019-ben, amikor átvettem a kórház vezetését, tudtuk, hogy adományokra nagy szükség van, ugyanis önállóan, állami finanszírozásból nem tudunk jó ütemben haladni, fejleszteni. Létrehoztuk az Együtt az egészségért nevű alapítványt, amely megkönnyíti az adományozást. Nagy öröm számomra, hogy van néhány cég – és azt tapasztaljuk, hogy egyre több ilyen van –, amelyek mellénk álltak. Elsősorban külföldi tőkével rendelkező helyi cégek, kettő rendszeres támogatónk, ezeknek is köszönhető, hogy folyamatosan tudunk fejleszteni. A szóban forgó két cég, amelyek rendszeres támogatóink, minden év elején megkérdezik, mire lenne leginkább szükségünk, miben segíthetnek. Úgy látom, sokan rádöbbentek, hogy nem magunkért tesszük, amit teszünk, hanem a közösségért, hiszen a kórház a közösséget szolgálja, közös célunk, hogy egyre többféle egészségügyi szolgáltatás, korszerű technológia legyen elérhető itt helyben, hogy a beteg minél könnyebben hozzáférhessen ezekhez, ne kelljen Vásárhelyre utaznia, ha kivizsgálásra szorul. 2019 óta mostanáig mintegy 700 ezer eurónyi támogatásban részesültünk a magánszféra részéről, segítettek többek között a nőgyógyászati részleg felújításában, orvosi felszerelések vásárlásában, aminek nagy a jelentősége, hiszen a szakorvosokat úgy tudjuk idecsábítani, ha jók a feltételek. Gasztroenterológiai szakrendelés eddig nem volt nálunk, azonban egy adománynak köszönhetően a közeljövőben beszerezzük a szükséges felszerelést, hogy elindulhasson. Az utóbbi két évben adományok révén egyebek mellett három korszerű ultrahanggéppel, EKG-val, fertőtlenítőberendezésekkel gazdagodott a kórház, és újdonság, hogy prosztata-, valamint mellpunkció elvégzésére alkalmas eszközöket is kaptunk, az urológiai részlegen a prosztatapunkció elvégzésére van lehetőség, eddig ezért Marosvásárhelyre kellett menniük a pácienseknek. Nemrég, szintén adományként, egy új generátort kapott a kórház. Volt egy régi generátorunk, ami nem látta el a teljes kórházat áramszünet esetén, csupán egy bizonyos részt, az új berendezéssel azonban megoldódott ez a probléma.

Két konténerhez is sikerült hozzájutnunk, az egyiket a kórház vásárolta, ugyanis egy nagyszabású uniós pályázatnak köszönhetően egészségügyi berendezéseket vásároltunk, és ezeknek helyiségeket kellett biztosítani. Az egyik konténerben az új PCR-gépet üzemeljük be, így rövidesen helyben is el lehet végezni a levett minták vizsgálatát. 





A másik konténerben, ami adományként érkezett, és a tüdőgyógyászati részleg mellett helyeztük el, az új röntgengépet üzemeltük be. Ehhez bizonyos feltételeket kellett biztosítani az adott helyiségben, és mivel a kórház épülete régi, illetve műemlék épület, nem tudtuk pontosan, mennyire bírná az épület szerkezete a szükséges átalakításokat. Ezért született az ötlet, hogy konténerben helyezzük el a röntgengépet, a támogatóink segítségét kértem, és ezúttal is készségesen mellénk álltak. A konténer 60-65 négyzetméteres, öltöző, mosdó, váróterem, orvosi szoba is van benne. Szintén a radiológiai osztály felszereltségét gazdagítja az új CT-készülék, amit szintén a 32 millió lej értékű uniós pályázatból vásároltunk. Jelenleg két CT működik a kórházban, és tudni kell, hogy ilyen korszerű készülék, mint amit a pályázat révén beszereztünk, csupán Marosvásárhelyen van a megyében. Ezenkívül fertőtlenítőrobotokat, sterilizálógépet, valamint a patológiai laboratórium számára különböző eszközöket vásároltunk. A tüdőgyógyászati részlegnek egy, a köptetést elősegítő, a megyében egyedülálló berendezést sikerült beszerezni, és szintén ezen az osztályon segíti a betegek ellátását az adományként kapott bronhoszkóp is. A neurológiai és az ATI részleget elláttuk ultrahangkészülékkel, illetve EEG- vel, az agyi működések vizsgálatára alkalmas géppel, így a neurológiai problémákkal küszködő betegeknek a legkorszerűbb gépek segítségével tudunk átfogó vizsgálatokat végezni. 

Ugyanakkor folyamatban van az új felvonók létrehozása, két épület lesz ellátva felvonóval, az egyikben kettő fog működni, ahol a sebészet és az intenzív terápia van, egy felvonó a belgyógyászati részt fogja ellátni, és reméljük, idővel az összes épületet el tudjuk látni a közlekedést megkönnyítő szerkezettel. 

Orvosokat is alkalmaztunk, például gasztroenterológust, belgyógyászt, kardiológust, ortopéd, valamint intenzív terápiás szakorvost. Az alvásproblémák kezelésére képzett orvosunk van, ezt a szakterületet is próbáljuk elindítani. Azt látjuk, hogy érdeklődnek a szakorvosok a segesvári kórház iránt, valószínűleg ez annak is betudható, hogy látják, fejlődik az intézmény, a pályakezdők számára is kiváló lehetőség, hogy szakmailag fejlődni tudjanak egy jó, együttműkődő közösségben. 

 – Az elkövetkező időszakra milyen terveik vannak? 

 – Figyeljük a pályázati lehetőségeket, és megpróbáljuk kiaknázni őket. Az egyik legfontosabb tervünk egy épület felújítása lenne, ahová a járóbetegrészleget költöztetnénk. Egy olyan épületről van szó, amely 2015-ig járóbeteg-rendelőként működött, utána elkészült egy projekt, amivel szülészetet szerettek volna a helyében működtetni, de nem sikerült. Az épület többszintes, teljes felújításra szorul, amennyiben ezt pályázat révén meg tudnánk valósítani, teljes egészében odaköltöztetnénk a járóbeteg-ellátást, a kórház székhelyén pedig a fekvőbeteg-ellátás zajlana. Jelenleg több területen nincs szakrendelés, holott van rá minisztériumi engedélyünk, ugyanis nem volt helyiség, ahol elindíthatnánk, így szakembert sem tudtunk alkalmazni. Amennyiben sikerülne átköltöztetni a járóbetegrészleget, tudnánk indítani endokrinológiai, hematológiai, onkológiai szakrendelést, amelyek jelenleg hiányoznak a városban, de nagy igény lenne rá a környéken, illetve fizioterápiás részleget is kialakítanánk.

Hátrányba került, 20 órával korábban

Bellingham megmentette, 20 órával korábban

Ballagtak a Sapientia 20 órával korábban

Hírek, rendezvények 20 órával korábban

A játék folytatódik… 20 órával korábban

Az olvasó írja 20 órával korábban

Hosszú, forró nyár 20 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató