2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Anyagi okok miatt idén a szovátai Teleki Oktatási Központ helyett a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban került sor a rangos vetélkedő országos szakaszára, amelyet immár tizenhatodik alkalommal szerveznek meg.

Fotó: Nagy Tibor


Készíts interjút a bizonytalansággal, Kátyúzzák a lelkeket címmel írj riportot… – nem mindennapi, fantáziájukat és kreativitásukat próbára tevő feladatokat kaptak azok a középiskolás diákok, akik a hét végén részt vettek az Irodalmi Kreativitás Verseny országos szakaszán, amelynek a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum adott otthont.

Anyagi okok miatt idén a szovátai Teleki Oktatási Központ helyett a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban került sor a rangos vetélkedő országos szakaszára, amelyet immár tizenhatodik alkalommal szerveznek meg – tudtuk meg
Simon György magyartanártól, az egyik szervezőtől. A Markó Bálint és Szabó Zoltán, egykori bolyaisok által 1993-ban megálmodott verseny lényege, hogy a tantárgyversenyekkel ellentétben nem a megtanult ismeretanyag visszaadását várják el a diákoktól, hanem amint a vetélkedő mottója („A verseny szabad és még annál is szabadabb”) is jelzi, a diákokat szabad, kreatív gondolkodásra ösztönzik, egyéni stílusukat, a szellemességet értékelik. Az Erdély különböző településeiről érkezett 30 diáknak igen érdekes feladatokkal kellett megbirkóznia. Többek között slágerszöveget kellett írni, amelynek refrénje A taxi driver utasra les, riportot Kátyúzzák a lelkeket, verset Vendéged lennék észrevétlen címmel, meg kellett írni a piréz nép rövid történetét, valamint De luxe birodalmamat elcserélném roskadozó kulipintyóra, megegyezéssel címmel mesét kellett kitalálniuk. Az alkotásokat a Haller Béla, Simon György, Vincze Hanna Orsolya, Vida Gábor, Balázsi-Pál Előd és Bodolai Gyöngyi (lapunk munkatársa) alkotta zsűri értékelte. Vincze Hanna Orsolya, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem oktatója lapunknak elmondta: érezhető a különbség azon diákok, akik sokat olvasnak, valamint azok között, akik ritkábban vesznek a kezükbe könyvet. A kreativitásverseny résztvevői egyértelműen a pozitív példát képviselik.

A verseny fődíját, a Mikó-díjat Horváth Tünde, a Bolyai Farkas középiskola végzős tanulója érdemelte ki. A IX-X. osztályosoknál a sorrend a következő: 1. Doloczki Lilla (Kölcsey középiskola, Szatmár), 2. Balogh Zsuzsa (Nagy Mózes középiskola, Kézdivásárhely), 3. Nagy Ágota (Református Kollégium, Marosvásárhely.

A XI-XII.-es diákok csoportjában: 1. Szekeres-Ugron Villő (Művészeti középiskola, Marosvásárhely), 2. Besenyei Katalin (Ady Endre középiskola, Nagyvárad), 3. Bartók Zsuzsánna (Nagy Mózes középiskola, Kézdivásárhely). A Népújság díját a legjobb versfordításért Szekeres-Ugron Villő kapta.