2021. április 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Balesetveszélyes marosszentgyörgyi vasúti átjárók

A marosszentgyörgyi önkormányzat évek óta kéri a Román Állami Vasúttársaságot, hogy sorompóval, fény- és hangjelző berendezéssel tegye biztonságossá a község területén az Észak és Állomás utcai átjárót. Annak ellenére, hogy forgalmas helyekről van szó, és az Észak utcában az évek során több, emberéletet is követelő baleset történt, a mai napig csupán közlekedési tábla inti óvatosságra a gépkocsivezetőket. Sófalvi Szabolcs, a község polgármestere a napokban ismét felkereste ez ügyben a vasúttársaság illetékes igazgatóját.

A község vezetője lapunknak elmondta, évek óta kérik a vasúttársaságot, hogy mindkét marosszentgyörgyi vasúti átjáróhoz szereljenek sorompót, mert egyre nagyobb a forgalom. Az Észak utcai átkelő arra a környékre vezet, ahol rövidesen onkológiai kórház épül, ahol a Székelyföldi Jégkorong Akadémia műjégpályát létesített, emellett lakónegyed épült, tehát fejlődik a környék, és ezáltal a forgalom is nő.

Fotó: Nagy Tibor


Ugyanezt kérték az Állomás utcai átkelőhelynél, ahol az önkormányzat uniós forrásokból futballkomplexumot létesít, bútorgyár is épül, tehát ez a zóna is rohamosan fejlődik. Sófalvi Szabolcs rámutatott, a vasúttársaság illetékesei felmérték a terepet, és egyetértettek abban, hogy az Észak utcában szükség van a sorompóra, valamint hang- és fényjelzésre. Az Állomás utcai átkelőhelynél, úgy vélik, nem kell sorompó, csupán hang- és fényjelzések.

A marosszentgyörgyi önkormányzat évekkel ezelőtt felajánlotta, hogy a terveket is elkészítteti, és hajlandóak lettek volna az anyagiakat is felvállalni, ám azt a választ kapták, hogy ezt csupán a vasúttársaság teheti meg.

– Amitől féltünk, bekövetkezett, balesetek, köztük halálos kimenetelűek is voltak az Észak utcai átjárónál. Az utóbbi években többször kértük a probléma mielőbbi megoldását, a vasúttársaság azt ígérte, hogy 2019-ben meglesz, neki is fogtak, és a város felől, a Víkendtelepnél lévő vasúti átkelőtől a föld alatt elkezdték vezetni a szálat, amely szükséges a fény- és hangjelző berendezések működtetéséhez. Tavaly ismét személyesen és levélben is próbáltuk felhívni az illetékesek figyelmét a veszélyre, de sajnos a tavaly sem oldották meg a problémát, és az elmúlt év végén ismét halálos kimenetelű baleset történt. Petíció is indult az ügyben, amelyet több százan írtak alá. A napokban, mivel új igazgató van, ismét felkerestem, és személyesen tárgyaltam vele. Szóvá tettem, elfogadhatatlan, hogy hiába jelezzük a veszélyt, több mint négy év elteltével sem oldódott meg a probléma. Az útüggyel is ez a szomorú tapasztalatom, évek kell elteljenek, emberéletek vesznek el, amíg valahogy lépnek a hatóságok – nehezményezte a polgármester.

A vasúttársaság illetékes igazgatója szerint a licitet megszervezték, a kivitelezőt már 2019-ben kiválasztották, de az nem fejezte be a munkát. Egyik lehetőség az, hogy szerződést bontanak vele, viszont egy új licit lebonyolítása újabb évbe telik. Az idei költségvetésbe betervezték a beruházásra szánt finanszírozást, ellenben nem tartja valószínűnek, hogy az év első felében megvalósulna. 

– A mi álláspontunk az, és ezt az igazgatónak el is mondtam, hogy ha júniusig sem fognak hozzá, akár tiltakozó akciókat is kilátásba helyezünk, ugyanis az emberélet mindennél fontosabb. Itt nem arról van szó, hogy javítani kell valamit, hanem életeket menteni. A biztonságért mindent meg kell tenni – hangsúlyozta a község vezetője.