2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Óvintézkedések a marosvásárhelyi közszállításban

Első ajtós, civilizált felszállási rendet vezettek be országszerte – így Marosvásárhelyen is – a helyi közszállításban, akárcsak nyugati szomszédainknál. Annak ellenére, hogy több forrásban is hirdetik a tömegközlekedési eszközökön érvényes járványügyi szabályokat, az utasok közül egyesek nehezen alkalmazkodnak, illetve figyelmen kívül hagyják azokat. 

A járványügyi korlátozások fokozatos feloldásával párhuzamosan a helyi autóbuszokon utazók is bizonyos változásokkal kell számoljanak, és fontos alkalmazkodni az előírásokhoz. A készenléti állapot bevezetése nyomán a marosvásárhelyi közszállításban alkalmazott óvintézkedésekről és a felmerülő gondokról Tatár Bélát, a Helyi Közszállítási Vállalat igazgatóját kérdeztük. 

Az igazgató elöljáróban hangsúlyozta, hogy továbbra is mindent megtesznek az utasok és munkavállalóik egészségének megóvása érdekében. A tömegközlekedési járműveken kötelező az orrot és szájat egyaránt elfedő védőmaszk viselése, a felszálláshoz az autóbusz első ajtaját kell igénybe venni, leszálláshoz pedig a többi ajtót. A nyugdíjas korosztálynak ugyanakkor a csúcsforgalomban az utazás mellőzését tanácsolják. 

Fotó: Nagy Tibor 


A szükségállapot feloldását követően új lendülettel, a csúcsforgalomban a járatsűrűségek növelésével kezdték meg a tevékenységet. Hozzávetőleg 35 autóbusszal fedik le a megyeszékhely utasforgalmát, ebből 25 jármű folyamatosan közlekedik. Annak érdekében, hogy elegendő tér álljon az utasok rendelkezésére a hosszabb útvonalakon, a kora reggeli órákban négy-négy autóbusszal látják el az utasszállítást, így azok tizenöt percenként indulhatnak ugyanabba az irányba a végállomásokról. A közszállítási járműveket a vonalvégeken naponta többször is fertőtlenítik, az autóbuszokon pedig kézfertőtlenítők vannak felszerelve az utasok számára. 

Az országszerte népszerűsített szabályok betartásával azonban egyelőre mifelénk is gondok vannak. A közszállítási járművekre felszállók ugyanis az első ajtót kellene igénybe vegyék azért, hogy a járművezetőnek felmutassák a bérletet vagy jegyet váltsanak, ezáltal pedig a sofőr kiszűrhesse azokat, akik védőmaszk nélkül próbálnak felszállni. Amint az igazgató kifejtette, a március–áprilisi Covid–19-járvány idején egyetlen munkatársuk sem fertőződött meg az új típusú koronavírussal. 


Kerülni kell a csúcsforgalmi órákat

A marosvásárhelyi tömegközlekedési eszközökön az utasok számára kötelező az orrot és szájat egyaránt elfedő védőmaszk viselése, ugyanakkor nem kötelező, de ajánlott a gumikesztyű használata is. A május 15-i Hivatalos Közlönyben megjelent 2020. évi 55-ös számú törvény értelmében kereskedelmi egységekben, közszállításban, munkahelyen és zárt helyiségekben magánszemélyek számára kötelező az orrot és szájat fedő védőmaszk viselése. Ennek elmulasztásáért – a Covid–19-járvány megelőzését célzó törvények figyelmen kívül hagyása miatt – 500–2.500 lej közötti bírság róható ki. A járművezetők és a jegyellenőrök egyaránt védőfelszerelést viselnek a saját és az utasok egészségének védelme érdekében.

A nyugdíjasokat a veszélyeztetett korosztályba tartozók egészségének megóvása érdekében is arra kéri a vezetőség, hogy lehetőleg kerüljék a kora reggeli csúcsforgalomban való utazást, amennyiben tehetik, halasszák 8 vagy 9 óra utánra. 

Május 18-ától, hétfőtől a Tudor negyedi Fortuna autóbusz-megállóban és a főtéri Színház téren munkanapokon 13–20 óra között lehet buszbérletet vásárolni, a közszállítási vállalat székhelyén, a Béga utca 2. szám alatt pedig munkanapokon 8–12 óra között.