2021. március 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem lesznek többé indokolatlan fakivágások és szakszerűtlen beavatkozások!

A Nicolae Bălcescu lakónegyedben kezdte meg nemrég a fák metszését Marosvásárhelyen a városi virágkertészet. Dániel Lajos kertészmérnök, a virágkertészet vezetésével ideiglenesen megbízott igazgató lapunknak elmondta, egyelőre két, saját szakembercsapattal végzik a fák metszését, és minden esetben szakszerűen, a növényvédelmi előírásokat szem előtt tartva járnak el, ugyanakkor a munkálatot követően a legrövidebb időn belül elszállítják a levágott ágakat, így nem fordulnak majd elő az előző években a lakók felháborodását kiváltó helyzetek, amikor hetekig az út szélén hagyták a vágásból származó hulladékot.

Marosvásárhelyen az utóbbi években rengeteg vitát váltottak ki a városban zajló fametszések és -kivágások. A korábbi városvezetés magáncégekkel dolgozott ezen a téren, sok esetben nem szakemberek végezték a munkát, ezért számtalanszor háborogtak a városlakók és környezetvédők amiatt, hogy a szakszerűtlen metszésekkel tönkreteszik a fákat, és megfosztják a zöldövezettől, valamint annak jótékony hatásaitól a várost. Másrészt mindig akadnak városlakók, akik kérik a lakhelyük közelében lévő fák metszését, illetve kivágását, akkor is, ha az nem jelent veszélyt sem emberi életre, sem ingatlanra, csupán mert zavarja őket, hogy árnyékot tartanak, vagy éppen akadályozzák a parkolást. Tavaly novemberben az új városvezetés nyilvánosan is kijelentette, hogy véget vet a famészárlásnak, a szakszerűtlen metszésnek Marosvásárhelyen, és az illetékes hivatalok csupán komolyan megindokolt esetekben nyúlhatnak a városi növényzethez, abban az esetben, ha az ténylegesen veszélyezteti a lakosokat vagy a javaikat. A polgármesteri hivatal közösségi oldalán azt is közzétették, hogy hamarosan összeáll egy, kizárólag szakemberekből álló városkertészeti testület, amely szakszerű döntéseket fog majd hozni a városi zöldövezetek karbantartása kapcsán.

Mindemellett a városi virágkertészetnél vezetőváltás történt, a korábbi igazgató lemondott, és ideiglenesen Dániel Lajos kertészmérnököt nevezték ki a helyére.

Fotó: Nagy Tibor


Nagyon nehéz minden igénynek eleget tenni

A szakember lapunknak elmondta, hogy nemrég a Nicolae Bălcescu lakónegyedben kezdték el a fák metszését, a korábban betervezett program szerint. Egyelőre a virágkertészet két szakembercsapata végzi ezt a munkát, nem szeretnének magáncéget bevonni. Dániel Lajos rámutatott, a tavaly a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor nyilvános közvitára a fametszések kapcsán, ezért a korábban, a lakótársulások, magánszemélyek által benyújtott igények alapján összeállított ütemterv szerint dolgoznak. Megkezdték a metszést a Bălcescu negyedben, az egyik csapat pedig a Mărăşti utcában, a villanyvezetékek alatti fasoron dolgozik. A fák ilyenkor vegetációs nyugalomban vannak, ebben az időszakban lehet teljes biztonsággal visszametszeni őket. A munkálat üteme az időjárástól is függ, ugyanis fagyos időben le kell állni, illetve ha a tavasz hamarabb köszönt be, rügyfakadáskor szintén fel kell függeszteni a metszést. Mint mondta, az elkövetkező időszakban a Bălcescu negyed után szeretnének eljutni a Bodor Péter sorra, a Budai negyedbe, valamint a Tudorba, a Brassó utcába. Amennyiben sikerül a polgármesteri hivatal támogatásával bővíteni a személyzet létszámát, illetve beszerezni egy újabb kosaras járművet, gyorsabb ütemben tudnának dolgozni, és több zónát le tudnának fedni. Mint mondta, nagyon fontos lenne, hogy a lakók megértsék, hogy többévente kellene visszatérjenek a munkacsapatok egy-egy negyedbe, ugyanis meg kell adni a fáknak az esélyt, hogy regenerálódjanak.

Nyugati városokban számos pozitív példa van különféle szakszerű vágási stílusokra, ezeket szeretnék itt is gyakorlatba ültetni. Olyan viszont többé nem fog előfordulni, hogy csupán csonkok maradnak a fametsző csapat után. Mint ahogyan az sem, amire sajnos az utóbbi években számos példa volt, azaz, hogy gyakran hetekig otthagyták az út szélén a lemetszett ágakat – ígérte az igazgató. Hozzátette, sajnos vannak kisebb utcák, ahol a lakók saját szakállukra lenyesték a fák ágait, egyszerűen azért, mert zavarta őket, hogy árnyékot tart az ablakuknál. Sajnos sok esetben az emberek a saját érdekeiket nézik, nem számolnak azzal, hogy mennyire fontos szerepet töltenek be a fák a városi életünkben.

– Gyakran szembesülünk olyan helyzetekkel, amikor nem tudunk mindenkinek eleget tenni. Vegyünk csak egy négyemeletes tömbházat, ahol a földszinten, első emeleten lakók arra panaszkodnak, hogy árnyékot tart a fák lombja, a fenti emeleteken élő családok azonban haragszanak, hogy miért vágatják ki a fát. A tanácsosokkal egyeztettünk, és kell keressünk egy arany középutat, hogy a kéréseknek is eleget tegyünk, de szakszerűen is járjunk el, mert sajnos rengeteg olyan helyzet adódik, hogy egyszerűen nincs olyan megoldás, amely minden lakónak megfelelne – tette szóvá a virágkertészet vezetője.


Csak sürgősségi esetekben vágnak ki fákat

A fakivágások kapcsán a szakember rámutatott: egyelőre csak sürgősségi esetekben vágnak ki fákat, például ha fokozottan áll fenn a veszély, hogy rádőlnek gépkocsikra vagy ingatlanokra. 

– Komoly indok hiányában többé nem fogunk fákat kivágni – szögezte le. A lakótársulásoktól érkeznek fakivágási kérések, ellenben az új bizottság, amely ezeket kell majd engedélyezze, nem állt össze. Ennek a tagjai között lesz négy helyi tanácsos, a civil szféra két képviselője, a virágkertészet két szakembere, valamint a környezetvédelmi hatóság képviselője.

Az utóbbi időben a város több negyedében is bizonyára felfigyeltek az ott lakók arra, hogy egyes fák törzse különböző színű festékfolttal van megjelölve, olvasóink is érdeklődtek, hogy vajon kivágásra ítélt fákat jelöltek-e meg ily módon. Felvetésünkre az igazgató kifejtette, semmiféle jelentősége nincs a szóban forgó jeleknek, a virágkertészet előző vezetősége az egyes fáknak az átmérőjét jelölte meg különböző színekkel azért, hogy követni tudják, a magáncég, amellyel dolgoztattak, hány adott átmérőjű fát metszett meg, mivel ezáltal könnyebb volt az elszámolás.


Továbbképzéseket szeretnének tartani

Az elkövetkező időszakra vonatkozó tervei kapcsán a szakember hangsúlyozta, a létszámbővítésben, valamint a rendelkezésre álló eszközpark korszerűsítésében és bővítésében a polgármesteri hivatal támogatását kérte. Emellett továbbképzéseket szeretnének tartani a munkatársaknak, ugyanis általában a kertészeti szakirányú képzéseken elsősorban a gyümölcsfák kezelésére fektetik a hangsúlyt, ellenben egy városi kertészetnél szükséges eljárásokról, például metszési stílusokról kevesebb szó esik. 

– Azt szeretnénk elérni, hogy a továbbképzéseknek köszönhetően a munkatársak minél szakszerűbben tudják ellátni a teendőiket – tette hozzá.