2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az egy nappal korábbi adatokhoz képest pénteken újabb két koronavírussal fertőzött személy elhunytáról számolt be pénteki közleményében a megyei kormányhivatal. Mint írták, egy 49 éves férfi, valamint egy 76 éves nő hunyt el a betegségben, mindkét áldozat más súlyos betegségekkel is küzdött.

Az április 10-i adatok szerint Maros megyében 161 koronavírussal fertőzött személyt tartottak számon, ezzel a legtöbb fertőzöttet számláló megyék sorrendjében a 9. helyre léptünk előre. 498-an tartózkodtak intézményes karanténban, 11.054-en házi elkülönítésben – derül ki a kormányhivatal közleményéből. 

Az utóbbi 24 órában 214 személy hagyhatta el a karantént, a közlemény nem részletezi, hogy közülük hányan voltak otthoni elkülönítésben vagy intézményes karanténban. Azt még megjegyzik, hogy a korábbi jelentés óta újabb négy személyt nyilvánítottak gyógyultnak, így a betegségből felépült személyek száma is elérte a tízet. 

A stratégiai kommunikációs csoport (GCS) pénteki közlése 265 új megbetegedésről számolt be, ami jelentősen kevesebb az előző napi 441 új esethez képest, a fertőzöttek száma a péntek déli adatok szerint 5467 volt az országban. 

A fertőzöttek közül 183 beteget ápoltak intenzív osztályon, öttel többet, mint előző nap. Jelentősen nőtt a gyógyultnak nyilvánított és kórházból kiengedettek száma is, 729-en voltak pénteken az egy nappal korábbi 647 személyhez képest. A halálos áldozatok száma, 28 új esettel, péntekre 257-re emelkedett az országban.