2021. január 18., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ünnepélyes eskütétel a Maros Megyei Tanácsnál

Pénteken délben ünnepélyesen letették az esküt a Maros Megyei Tanács szeptember 27-i helyhatósági választáson mandátumot nyert tanácsosai és Péter Ferenc, a tanács elnöke. Az eseményen jelen voltak meghívottként parlamenti képviselők, szenátorok, Mara Togănel prefektus, Nagy Zsigmond alprefektus és Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere.

Fotó: Nagy Tibor


Az ünnepi tanácsülést a kötelező forgatókönyv szerint a megválasztott megyei tanácsosok korelnöke, Szabó Árpád és a két legfiatalabb képviselő, Birtalan István és Ilyés Lóránd vezették. Miután felolvasták a helyhatósági választási jegyzőkönyv és a törvény által megszabott feltételek teljesítése alapján hozott bírósági döntést, a tanácsosok letették az esküt, majd őket követte Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács újraválasztott elnöke is. A ceremónia után először Mara Togănel prefektus szólalt fel, aki elmondta, fontosnak tartja, hogy az új önkormányzati testület
prioritásként kezelje a megyei települések ivóvíz- és csatornahálózatának kiépítését és az aszfaltozást. Megengedhetetlen, hogy ne részesüljenek a megye lakói ezekben az alapszolgáltatásokban – hangsúlyozta a kormány képviselője, majd szorgalmazta, hogy tegyék működőképessé a nagyvárosi övezetet, továbbá azt, hogy a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal működjön együtt a megyei tanáccsal a repülőtér fejlesztésében. Hozzátette: fontos, hogy elkészüljön a sürgősségi kórház melletti parkolóhely is. Maros megye számára csupán ez az út létezik: a fejlődésé – mondta a prefektus, és megígérte, a kormány képviselőjeként mindebben  intézménye támogatni fogja mind a helyi, mind a megyei önkormányzatot.

Fotó: Nagy Tibor


Soós Zoltán polgármester mindenekelőtt megköszönte, hogy 18 évig a megye egyik alárendelt intézményét vezethette. Elmondta, sokat tanult egykori kollégáitól, ugyanakkor felsorolta mindazon tanácselnököket – Virág Györgyöt, Lokodi Edit Emőkét, Ciprian Dobrét és természetesen Péter Ferencet –, akik támogatták az intézményét és a szakmai fejlődést. A választók megértették, hogy változtatni kell a városban, és most történelmi lehetőség nyílik arra, hogy a városi és a megyei önkormányzat együttműködjön. Hiúság és gyermeteg kifogások miatt nem lehetett közös terveket végigvinni. Ezentúl nemcsak partner, hanem szövetséges is lesz a megyei tanács, mi több, közös tanácsüléseket is kilátásba helyezett a város elöljárója. Valóban fontos a parkoló, a nagyvárosi övezet és sok más kérdés rendezése, amit haladéktalanul napirendre tűznek – mondta egyebek mellett Soós Zoltán.
Péter Ferenc beiktatási beszédében elmondta, derűlátó a jövőt illetően, meggyőződése, hogy eredményes időszak következik, még akkor is, ha jelenleg a koronavírus-járvány miatt különösen nehéz helyzetben vagyunk. Második mandátumát közvetlen szavazáson érte el, ami azt jelenti, hogy erősebb legitimitással rendelkezik, ugyanakkor nagyobb a felelőssége is a választók iránt. A Maros megyeiek a kitartó építkezést választották a parttalan viták helyett.
– Aki épített már házat, tudja: nem az alapok letételével kezdődik a munka, és nem a beköltözéssel ér véget. Az építkezés, a tervezés, a kivitelezés, a használatba vétel és a kiigazítás hosszú és alapos munka. Jó munkához idő kell, türelem és bizalom. Ezt a bizalmat nyilvánították ki a szavazók szeptember 27-én. Tovább fogjuk építeni Maros megyét, Erdély szívét – mondta az elnök.
A célok között megjelölte a megye versenyképességének növelését, a közlekedési infrastruktúra, az egészségügyi rendszer, a megye általános gazdasági helyzetének javítását. „Azért dolgozunk, hogy a megye vonzó legyen az itt élő emberek, a befektetők és a turisták számára egyaránt” – mondta, és meggyőződését fejezte ki, hogy ebben az erőfeszítésben pártállástól függetlenül minden megyei tanácsos támogatja majd az elkövetkezendő négy évben.
A következő megyei tanácsosok tették le az esküt: Kovács Mihály-Levente, Kolcsár Anquetil-Károly, Szabó Árpád, Aszalos Gábor, Szász Izolda, Tatár Béla, Kupás János, Bartha Mihály, Birtalan István-Balázs, Szabó Albert, Ilyés Lóránd, Szigyártó Zsombor-István, Kedei Pál-Előd, Kozma Mónika, Zelariu Petru (RMDSZ), Cengher Ionuţ-Ovidiu, Drăghici Mihai-Valentin, Georgescu Ovidiu, Bândea Dan Eugen, Modorcea Ovidiu-Vasile, Baciu Marius-Tiberiu, Ilieş Ovidiu-Tudor (PNL), Băţaga Tiberiu, Dancu Ovidiu, Bardoşi Dragoş-Tiberiu, Pop Cosmin, Gliga Dumitriţa, Cîmpeanu Alexandru (PSD), Natea Mihaela-Daciana (PMP).
A beiktatást követő rövid sajtótájékoztatón az elnök hozzátette: a következő hónapokban a legsürgetőbb teendőjének az egészségügyi rendszer fejlesztését, megerősítését tartja, hiszen a járvány miatt sürgősen növelni kell a megyei kórház intenzív terápiás kapacitását, javítani a klinikák felszereltségét, és megfelelő védelmet kell biztosítani a betegek és az egészségügyi személyzet számára. Ezért a pénzforrás jelentős részét már idén is átcsoportosítják az egészségügyi és szociális intézmények és szolgáltatások erősítésére, javítására. Fontos kihasználni az új európai uniós költségvetésben kijelölt forrásokat. Rövid távú célként említette a Marosvásárhelyi Metropolisz Övezet Egyesület újjáélesztését is. Újságírói kérdésre a megyei tanács elnöke elmondta, nem áll szándékában karcsúsítani a megyei tanács struktúráját, hiszen eddig az alkalmazottak jól végezték a dolgukat. Továbbá jó néven vette Marosvásárhely polgármesterének felajánlását a közös tanácsülést illetően, de csak akkor, amikor a helyzet indokolttá teszi.
Jelenleg még nem teljes a megyei tanács összetétele, mivel négyen –  Péter Ferenc is – lemondtak tanácsosi minőségükről, visszaléptek, és az újak még nem foglalták el a helyüket, mivel a törvényszék még nem érvényesítette a mandátumukat. Az alelnököket is az első, teljes körű tanácsülésen választják meg.