2020. szeptember 27., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelyen járt az Angyalkaraván

A kisgyerektől a dédnagymamáig minden korosztályú szeretteiknek beszerezhettek kézműves, személyre szabott, és nem utolsósorban környezettudatos ajándékot azok, akik pénteken és szombaton ellátogattak a marosvásárhelyi Kultúrpalota hangulatos mesevilággá változott előcsarnokába. 

Fotók: Nagy Tibor


Az első alkalommal megszervezett Angyalkaraván több mint egy szokványos kézművesvásár: a sok-sok ajándékötlet mellett képeslapíró és -csomagoló sarokkal, masszázzsal, finom kávéval és teával várta a vásárlókat, a legkisebbek kézműveskedhettek, az adventikoszorú-készítésbe is be lehetett kapcsolódni. 

Ugyanakkor a látogatók ajándékot is becsempészhettek a karácsonyfa alá, amivel a Materna anyaközpont lakóinak szereznek majd örömet. 

Már pénteken, a kora esti órákban nagy volt a zsongás a Kultúrpalota előcsarnokában, advent küszöbén sokan jöttek el „angyalkodni”. És nem csalódtak, hiszen az ötletes karácsonyfadíszektől a merinói gyapjúból készült gyerekruhákig, az ízléses, fa bababútortól a rongybabákig, a fából készült csokornyakkendőtől és fülbevalótól a mosható anyagú arctisztítóig, a vegyszermentes szappantól az ötletes karácsonyi mézeskalácsig rendkívül gazdag választék várta azokat, akik megelégelték a boltok polcain roskadozó kínai termékeket, és valami egyedit, különlegeset szeretnének a fa alá tenni, megörvendeztetni vele szeretteiket. A vásáron elérhető termékek legtöbbje a környezettudatos életmódot segíti elő, a csomagolásnál is fontos szempont volt az újrahasznosíthatóság. 


Czirjék Katalin szervező, az erdélyi női vállalkozókat tömörítő Transylvanian Art and Trade Egyesület képviselője lapunk érdeklődésére elmondta, sok olyan kézműves van, akik különleges, egyedi termékeket állítanak elő, ám még nem jártak vásárokon, egyrészt, mivel nem tudnak bejutni a nagyobb szabású vásárokra a magas költségek miatt. Így arra gondoltak, hasznos lenne egy olyan vásár, ahol számukra is lehetőség nyílik, hogy a vásárlókkal közvetlen kapcsolatba kerülve értékesítsék a portékájukat. Ugyanakkor ebben az időszakban különösen hasznos tud lenni egy ilyen vásár, hiszen sokak számára szempont, hogy ha már karácsonyra ajándékot adunk, az legyen egyedi kézműves termék, nem pedig a századik kínai darab. 

– Erdély különböző részeiről 42 kézműves van jelen, és úgy állítottuk össze a kínálatot, hogy mindenkinek, az újszülöttől a dédnagymamáig lehet ajándékot találni. Fontos, hogy mindig maga a kézműves legyen az, aki eladja a terméket, hiszen a vásárló teljesen másként tekint a tárgyra, ha látja mögötte az alkotót, elbeszélgethet vele – mutatott rá a szervező. Mint mondta, több ízben fordult elő, hogy a vásárló által megálmodott darabról hallva, a kézműves örömmel ajánlotta fel, hogy elkészíti azt. 

A gazdag, színes termékfelhozatal mellett a szervezők érdekes programokkal is előrukkoltak, kézműves segítségével adventi koszorút lehetett készíteni, a legkisebbeket gyereksarok várta, akik pedig a hosszú, fárasztó hét után lazítani szerettek volna, bejelentkezhettek egy tízperces masszázsra. Mindemellett a karácsonyi hangulatú vásáron jótékonykodni is lehetett, minden elfogyasztott kávé árát adományként a nehéz helyzetben lévő anyákat felkaroló marosvásárhelyi Materna központnak ajánlják fel, illetve a vásáron felállított karácsonyfa alá ajándékokat lehetett elhelyezni a központ lakóinak. Érdeklődésünkre Czirjék Katalin hozzátette, a vásáron lévő kézművesek zömében nők, ezért olyan ügyet szerettek volna támogatni, amellyel nőket segíthetnek, a Materna központban pedig nagyon sok egyedülálló anya, lányanya, bántalmazó kapcsolatból menekülő anya talál menedékre. 


Gyapjú, de nem kellemetlen a viselése

A kolozsvári Kelemen Kinga gyapjúból készült egyedi gyerekruhákat kínált. A kézműves elárulta, újrahasznosított gyapjúval dolgozik, azaz használt felnőttruhákat szab át gyerekeknek. Mindenik ruha egyedi, méretre készül, a turkálókból beszerzett alapanyagokból. Mint mondta, a harmadik

gyereke születése után „fedezte fel” a gyapjút, azt, hogy nem csak a nagyanyáink idejére emlékeztető szúrós gyapjú létezik a világon, ma már nagyon finom szálú, puha gyapjú ruhaneműt is gyártanak, amit nagyon kellemes viselni, és az sem mellékes, hogy nem hulladék, hanem újrahasznosítható anyag. A merinói juh gyapjújából dolgozik, ami hosszú szálú, jó minőségű, puha lesz a belőle készült ruhadarab. 

Igen mutatósak voltak a székelyudvarhelyi Péter Zsuzsánna fából készült termékei: dekorációs és ajándéktárgyak, faborítású füzetek, amelyek lézervágóval készülnek, csokornyakkendők, poháralátétek, ékszerek. A kézművestől megtudtuk, hogy bár üzletekben is értékesítik az árut, nagyon szeretnek vásárokra járni, mivel ott kapcsolatba kerülnek a vásárlókkal, nagyon sokan vannak, akik elképzelésük szerinti, egyedi, személyre szóló terméket kérnek. 


Kozmetikum kávézaccból

Első alkalommal vesz részt vásáron a székelytompai Pataki Beáta, aki szappanokat és szilárd testápoló tömböket készít. – A fő szempont a környezettudatosság, csomagolás nélkül kínálok mindent. A termékek vegyszermentesek, nem tartalmaznak vizet, így nyugodtan lehet csomagolás nélkül is tárolni, használni, nem penészednek meg. A szappanok növényi olajokból, glicerinből, a krémek szintén növényi olajokból, vajakból és viaszból készülnek. Van lufatökös (ez egy tökfajta, ami nem ehető) szappan, de olyan is, amiben morzsolt levendulavirág, illetve kávézacc van. A termékek a manapság oly gyakori atópiás dermatitiszre is alkalmasak – árulta el előállítójuk. 

A marosvásárhelyi Balázs Panna textiláruval, egyebek mellett kenyérzsákokkal, szendvicstartókkal, „nasitasikkal”, valamint mosható arctisztítókkal várta a vásárlókat. Mint mondta, olyan termékeket próbálnak készíteni, amelyek segítenek az embereknek a műanyagmentesebb, környezettudatosabb életmódra való áttérésben, és úgy tűnik, elsősorban a kisgyerekes családok, a fiatalabb korosztály vevő ezekre a dolgokra. 

– Úgy látom, hogy elindult egy folyamat a környezettudatosság irányába, főként a kisgyerekes családok és fiatalabbak körében, sosem kell gondolkodnunk, hogy milyen új termékkel rukkoljunk elő, mert mindig a vásárlók jönnek az igényeikkel – mutatott rá. 

Az Angyalkaraván az első marosvásárhelyi állomása után vasárnap Udvarhelyen várta a vásárlókat, majd december 7-én Kolozsváron, 14-én Medgyesen, 15-én pedig Segesváron lehet beszerezni az egyedi kézműves ajándékokat.