2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tiltakozás Marosvásárhely polgármestere ellen

Az Aresel Civil Platform békés tiltakozást szervezett a marosvásárhelyi prefektúra elé. A tiltakozást Dorin Florea polgármester diszkriminatív és rasszista kijelentései váltották ki, amit a roma nemzetiségű és hátrányos helyzetben élő személyekről megfogalmazott. A szervezet felszólította Dorin Florea polgármestert, hogy nyilvánosan kérjen elnézést a roma közösségtől és minden állampolgártól rasszista kijelentései miatt. Kérték ugyanakkor a polgármesteri tisztségről való lemondását is. 

Fotó: Nagy Tibor


A roma közösségek nem tűrik az ilyen kampányfogásokat – nyilatkozta Alin Banu, a tiltakozást szervező Aresel aktivistája. A huszonegyedik században megengedhetetlen a múlt század negyvenes éveinek retorikája. Tűrhetetlen, hogy egy köztisztséget ellátó személynek, a város vezetőjének ilyen javaslatai legyenek, amelyekben Banu „választási nácizmust” vélt felfedezni, és arra hívta fel Florea figyelmét, hogy a roma lakosok is a választók közé tartoznak. 

A résztvevők amellett, hogy hangot adtak felháborodásuknak, sérelmezték, hogy az elmúlt években nem javultak a szociális körülményeik. Egy asszony állítása szerint annak ellenére, hogy a férjével mindketten dolgoznak, mégis nyomorúságos körülmények közt laknak középiskolás lányukkal együtt. A tiltakozó megmozduláson a marosvásárhelyi cigányok mellett más helységekből is jöttek roma nemzetiségűek. A karácsonyfalvi kalaposok a víz- és csatornahálózat hiányát tették szóvá. De politikai követelések is elhangzottak: például a speciális nyugdíjak megvonásából nyert költségvetési pénzek átcsoportosítása gyereknevelési segélyre. 

A régi városháza előtt zajló közel egyórás tiltakozáshoz több nem cigány nemzetiségű szimpatizáns is csatlakozott, köztük Smaranda Enache közismert polgárjogi harcos, aki azt nyilatkozta: – Nem tűrhetjük el, hogy egy európai egyetemi városban, egy fontos kulturális központban, amilyen Marosvásárhely, pont a polgármester, akinek az lenne a feladata, hogy a jó és szép arculatát mutassa és képviselje ennek a városnak, legyen az, aki rasszista kifejezéseket használva megbélyegez egy egész közösséget, egy etnikumot. Ezáltal Marosvásárhelynek a szerepét és a tisztességét bemocskolja. Azért vagyok itt, hogy a jelenlétemmel támogassam ezt a tiltakozást, és kimondjam azt, hogy én is elvárom a polgármester lemondását, de azt is elvárom, hogy az ügyészség is indítson eljárást, mert Romániában a gyűlöletre való felbujtás büntetendő. 

A tüntetés végén egy öttagú küldöttség bement a polgármesteri hivatalba, ahol Cosmin Blaga, a kül- és belföldi kapcsolatok vezetője fogadta őket. A segítségével iktatták a tüntetők polgármesterhez címzett kérdéseit, amelyek a gyereknemzésre, a szavazatvásárlásra és a viselkedési normákra várnak választ. 

A sajtónak nyilatkozva Cosmin Blaga elmondta, hogy a polgármesteri hivatal nem akadályozta a békés tüntetés megszervezését, és elemezni fogják az iktatott kéréseket. Ugyanakkor értetlenségét fejezte ki, mert szerinte világos volt a polgármester üzenete: a gyermekvállalást nem szabad jövedelemszerzési eszköznek tekinteni, amint sajnos nagyon sok „hátrányos közösségben” előfordul.