2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Találjanak közös megoldást az újjáépítés finanszírozására!

– Fel kell készülnünk a válság várható hatásaira, nem várhatjuk azokat ölbe tett kézzel – jelentette ki a minap David Sassoli, az Európai Parlament elnöke.

Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája szerdán közleményt juttatott el hozzánk, amelyben ismerteti David Sassoli elnök kijelentését, miszerint a tagállamoknak közös megoldást kell találniuk az unió gazdasági újjáépítésére. 

Mint mondta, most a szokásosnál nagyobb erőfeszítésre van szükség, hiszen európaiak, vállalatok, családok, fiatalok aggódnak a bizonytalan jövőjük miatt, mert ez a válság és a vele járó egészségügyi vészhelyzet minden uniós országban több millió munkahelyet pusztít el. 

„Az Európai Unió megmozdult az elmúlt hetekben, és megfelelő válaszokat adott a válságra. Ilyen volt például az állami támogatási szabályok lazítása azért, hogy a tagállamok hathatós segítséget nyújthassanak állampolgáraiknak és vállalataiknak. Azonban ahol az unió nem avatkozott be, oda szinte alig vagy egyáltalán nem érkezett segítség. Ezért pedig nagy felelősség terheli a tagállamokat. Mert a vészhelyzet megoldásához elengedhetetlen eszközökre most van szükség, és az újjáépítést is most kell elkezdeni. Fel kell készülnünk a válság várható hatásaira, nem várhatjuk azokat ölbe tett kézzel” – mondta Sassoli. 

Majd azzal folytatta, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet legutóbbi adatai szerint világszerte két és fél milliárdan érzik a válság negatív hatását. Vajon hány millió európai van közöttük? – tette fel a kérdést. 

Hozzátette: Kötelességünk megvédeni őket északon és délen, keleten és nyugaton. Már eddig is több lényeges intézkedést fogadtunk el: támogatjuk a nemzeti hatóságokat abban, hogy a munkanélküliséget a minimálisra szorítsák (a SURE programmal), felülvizsgáltuk az Európai Stabilitási Mechanizmus igénybevételének feltételeit az érdeklődő országok segítésére. Az Európai Befektetési Bank refinanszírozást biztosít elsősorban kis- és középvállalkozások számára, az Európai Központi Bank pedig új programot indított a bankok likviditásának megőrzésére és állampapírok, vállalati kötvények vásárlására. 


A gazdaság felépülése rengeteg pénzbe fog kerülni

Sassoli szerint azonban most még többre van szükség. 

„Létre kell hoznunk egy olyan forrást, amellyel megoszthatjuk gazdaságaink újraindításának költségét. A gazdaság felépülése rengeteg pénzbe fog kerülni, az uniós költségvetés ehhez nem elegendő. Új, kivételes és közös finanszírozási megoldást kell találnunk. Nemcsak a szolidaritásról van szó, hanem mindnyájunk elemi érdekéről, hiszen az európai gazdaságok kölcsönösen függenek egymástól. Az egyik ország bedőlésének a többi tagállamban is elkerülhetetlenül drámai következményei lennének. Ezért is kell az eurócsoport tagjainak most olyan megoldást találniuk, amely összhangban áll a kihívás nehézségével. 

Kormányainknak és az európaiaknak hinniük kell Európa erejében, amely hetvenévnyi békét és együttműködést hozott el. Most minden eddiginél fontosabb, hogy befektessünk a közös jövőnkbe” – mondta végül David Sassoli.