2024. july 5., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Felújították a csittszentiváni iskolát 

Szép környezetben kezdenek a gyerekek

Teljesen felújított, elegáns, korszerű iskolában kezdik az új tanévet a csittszentiváni gyerekek. Azt mondhatnánk, hogy irigylésre méltó környezet várta őket becsengetéskor. Szép, világos tantermek, modern táblák és bútorzat, barátságos hangulat, minden adott ahhoz, hogy jó körülmények között tanuljanak. 





300 ezer eurós beruházás

Az iskola felújításához Mezőpanit község önkormányzata nyert pályázatot a regionális fejlesztési ügynökségnél. A Regionális Operatív Program pályázati kiírása az épület energetikai felújítását célozta meg, azonban ennél sokkal komplexebb felújítást kellett végezni. 

– A pályázatot 2017-ben nyújtottuk be, és ugyanabban az évben írtuk alá a szerződést. A finanszírozást kimondottan az energetikai felújításra kaptuk, de az iskola épülete nagyon rossz állapotban volt, úgy döntöttünk, teljesen felújítjuk az épületet. A munkálatok 2020-ban kezdődtek el. Leszedtük a tetőzetet, csak a falak maradtak, az épület új tetőt kapott, a falakat újravakoltuk, hőszigeteltük, új, minimális hőveszteségű nyílászárókat szereltünk fel. Megújult a fűtési rendszer, korszerű hőközpontot szereltünk, ami megfelel az új standardoknak. Az épületet az előírásoknak megfelelően hőszigeteltük 15 cm vastag kőzetgyapottal. Megújult a villanyhálózat és a világítási rendszer is, a legkorszerűbb műszaki megoldásokkal, beleértve a LED-es világítótesteket is. A tetőre napelemes rendszert szereltünk. Az osztálytermekbe 2 cm vastag bambuszpadozat került – mondta Bartha József projektmenedzser.

A pályázati szerződésben a munkálatokra 246 ezer eurós költség szerepelt, ebből 150 ezer euró volt a finanszírozás, a többi az önrész. Az épület rossz állaga miatt az építkezés folyamán olyan munkálatok jöttek közbe, amelyekre nem számítottak, és az anyagok is nagyon megdrágultak, ezért a keretösszeget további 54 ezer euróval ki kellett egészíteni, így az összköltség 300 ezer eurót tesz ki. 

A felújított iskolaépületben öt osztályterem, egy informatikalabor, egy tanári szoba és mellékhelyiségek találhatók. Az udvaron még van egy másik épület is, annak korszerűsítése egy következő terv része lesz. 

Az iskolafelújítás tervét a Huzzo Kft. készítette, a kivitelező a Kronos Life Construct Kft. volt. A műszaki ellenőrzéssel Kirizsán Ildikót bízták meg. 

Az önkormányzat saját költségén alakította ki az esővíz-elvezető rendszert, újíttatta fel a kerítést, és végzi el az udvar parkosítását. 

Közel kilencven gyermek tanul az iskolában 

Ráduly Csongor, a Mezőpanit községhez tartozó iskolák igazgatója elmondta, hogy az osztálytermekben új bútorok, korszerű táblák vannak. 

A bútorzat René Westerbeke, a Turbocam Enhanced Surfaces Kft. hollandiai képviselője révén adományként érkezett a helyi Bandi Dezső Kulturális Egyesület nevére, azzal a céllal, hogy a készletet – több mint 400 padot és széket, projektorokat, táblákat – a községbeli iskolák bebútorozására és felszerelésére ossza szét. 

– A csittszentiváni iskolában megközelítőleg kilencven gyermek tanul. Az új épületben öt osztály, a régiben egy osztály kezd. Összevont a harmadik és negyedik osztály, a nyolcadikosok a mezőpaniti Kádár Márton Általános Iskolába járnak, ők ötödik osztálytól ott tanulnak. Az óvodába több mint 30 gyermeket írattak be. Községszinten nem esett vissza a gyermeklétszám, Mezőpanitban gyarapodás van, itt harmadik-negyedik gyermeket is vállalnak a szülők. 

Szentivánon enyhén csökken a gyermekek száma. Abban reménykedem, hogy Vásárhely közelsége vonzó lesz a fiatalok számára, és a szülők ide fogják íratni a gyermekeiket. 

Községszinten a pedagóguslétszám 65 körüli, a tanárok többsége címzetes, talán a bergenyei iskolában kevesebben vannak címzetesek, ide évről évre helyettesítő tanárok kerülnek – tájékoztatott Ráduly Csongor igazgató. 


Felújították a tornyot és a portikust

Balogh Károly és Balogh Éva lelkipásztorok 21 éve szolgálnak a több mint ezerlelkes csittszentiváni gyülekezetben. A lelkész házaspár szolgálata során nem csak a lelki építkezésen, hanem a környezet, az épített örökség szebbé tételén is fáradozott. A közelmúltban a református egyházközségben hálaadó istentiszteletet tartottak abból az alkalomból, hogy befejeződött a templomtorony és portikus felújítása. Az istentiszteleten részt vett Bodó Előd Barna, Mezőpanit polgármestere és Kolcsár Károly parlamenti képviselő is. 





– Szolgálatunk során minden évben valami újítás történt. A templomot 2009-ben kívül-belül teljesen felújítottuk, bútorzatot cseréltünk, azután a székely kaput, a kerítéseket javítottuk meg, viszont a templomtoronyra nem került sor. Idén sikerült felújítani a tornyot és a portikust. A munkálatok 50 ezer lejbe kerültek, amiből 31 ezer lejt a vallásügyi államtitkárság biztosított, 7 ezer lejt pedig az önkormányzat. A fennmaradó részt a gyülekezeti tagok állták a közgyűlés határozata értelmében – fogalmazott Balogh Éva tiszteletes asszony.

A gyülekezeti élettel kapcsolatban a lelkésznő kitért arra, hogy nagyon szerteágazó a tevékenységük, viszont kettőjük között megoszlanak a teendők. A tiszteletes asszony vezeti a kórust, a nőszövetségi munkát, ő tartja a bibliaórákat, a gyermekek vallásóráit, a konfirmandusok kátéóráit. Emellett ő szolgál a szombati és a vasárnap délutáni istentiszteleteken. 

A vasárnap délelőtti istentiszteleteken Balogh Károly hirdeti az igét, ekkor vannak a keresztelők is, mert az a tapasztalat, hogy a falubeliek jobban szeretik, ha férfi lelkész keresztel, illetve ha ő adja össze a fiatal párokat. A tiszteletes úr vezeti az Imm-Pro keresztény ifjúsági zenekart, amely számos rendezvényen lép fel. 


Sikeres vakációs bibliahét

Nemrég zárult a vakációs bibliahét, amelyen naponta 67 gyermek vett részt. A foglalkozásokat Balogh Éva tiszteletes asszony vezette.


Fotó: Balogh Ildikó



– A bibliahetet a 21. nyáron szervezzük meg, mert a gyermekek nagyon szeretik ezeket az alkalmakat. A szervezésbe bevonjuk az ifiseket, idén 25-en vettek részt. Úgy látjuk, hogy a bibliahéten nagyon jól formálódik a közösség, összekovácsolódik az ifjúság. A fiatalok odaadóak és lelkesek. Reggel fél 8-kor már a művelődési otthonban voltak – ott tartottuk a foglalkozásokat –, mindenki időben szerette volna előkészíteni az aznapi feladatát – fogalmazott a lelkész. 

A szülők is nagyra értékelik a bibliaheti tevékenységeket, hiszen a gyermekek nap mint nap új élményekkel térnek haza. Idén negyven család adakozott, és járult hozzá ahhoz, hogy a gyermekek jól érezzék magukat, gyümölcsöt, fagyit, édességet ehessenek. 


A faluban minden gyermek megtanult faragni 

Székely Lajos nyugdíjas tanár megyeszerte közismert személyiség. Hírnevet és népszerűséget a fafaragás révén szerzett, hiszen több mint két évtizede vezeti a Bandi Dezső Kulturális Egyesületet, amelynek fő célkitűzése e hagyományos kézműves-foglalkozás népszerűsítése és oktatása. Az évek során a faragókörökön, táborokban, kézműves-foglalkozásokon osztotta meg a felnövekvő nemzedékkel a mesterétől, Bandi Dezsőtől elsajátított tudást. Szinte nem volt olyan kézművesrendezvény, ahol ne fordult volna meg, ne oktatna, s ne foglalkozna a fafaragás iránt érdeklődő gyerekekkel, fiatalokkal. 


Fotó: Mezey Sarolta



Bandi Dezső örökségét éltetik 

– A Bolyai Farkas Elméleti Líceumban működő Bartha Sándor faragókört Bandi Dezső iparművész vezette, ő tanította meg nekem a fafaragást. Őt kértem meg, hogy Csittszentivánon is vállalja el a feladatot, a gyermekeket avassa be a fafaragás technikájába. Szívesen jött, megtapasztalta a gyermekek érdeklődését, s úgy látta, érdemes foglalkozni velük. A tevékenységet 2005-ig vezette, ezt követően létrehoztuk a nevét viselő egyesületet, amely felvállalta a faragókör működtetését. Ahhoz, hogy ez működhessen, az önkormányzat támogatására, helyiségre volt szükség. Ennek köszönhető, hogy Csittszentivánon minden gyerek megtanult faragni. Amikor testnevelő tanárként a technológiát is tanítottam, a gyakorlati órákat a műhelyben tartottuk, s minden gyermek vésőt vehetett a kezébe. Jelenleg is hetente kétszer van köri tevékenység – fogalmazott Székely Lajos. 

Az ő vezetésével a faragókör tagjaival elkészítették az iskola előtti gyalogkaput, a templom téren az I. és II. világháborús áldozatok emlékére állított emlékművet és a település fennállásának 710. évfordulójára faragott kopjafát. 

Készül a művelődési ház elé a székely kapu

– Közben folyamatosan dolgozunk a székely kapun, amit a művelődési otthon elé szándékozunk felállítani. Össze van ácsolva, következik a faragás. A Bandi Dezső mintáját fogjuk felhasználni, azt szeretném, ha minden gyermek, fiatal, aki a faragókör tagja volt, legalább egy kis virágot, levelet, indát kifaragna a kapun. 

A kapu felállítását az új kerítés elkészülte utánra tervezik – mondta Székely Lajos. 

Táborok, kiállítások rendszeres meghívottja

A fafaragás iránt ma is nagy az érdeklődés, idén is több rendezvényre hívták bemutatni ezt a mesterséget. A Hagyományok Háza felkérésére részt vett a Marosvásárhelyi Napokon, itt ki is állították a munkákat. Azok a gyerekek, akiket érdekelt, bekapcsolódtak a foglalkozásba. Utána Csángóföldön, Somoskán a településnapokon kellett bemutatót tartania. Aztán Csittszentivánon szervezték meg a kézművestábort. Legutóbb a Női Akadémia és a Divers egyesület által szervezett kézműves-tevékenység alkalmával oktatta a fafaragást. 

– A tanítványaim közül, sajnos, csak négy fiatal dolgozik asztalosként. A fafaragás ma már nem nyújt megélhetést, nincs igény a faragott bútorra, a faragott kapuknak nálunk nincs akkora hagyománya, mint Udvarhely környékén vagy Csíkszéken. 

Az igényes faragott tárgyak elkészítése sok időt vesz igénybe, nagyon munkás, nem tudják megfizetni az emberek, inkább a gyors technológiával készülő bútorok, olcsó tárgyak mellett döntenek.










Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató